Tipy na víkend 14.-16. května

Třetí květnový víkend nabízí sportovní i kulturní možnosti, stejně tak ale můžete obdivovat krásu a eleganci starých automobilů a motocyklů nebo si třeba udělat radost na veletrhu starožitností, který se letos nese ve znamení šperků. Máme pro vás spoustu tipů, jak si volné dny zpříjemnit.

Podívat se, nakoupit nebo získat informace o starožitnostech a výtvarném umění vám umožní jubilejní 25. jarní veletrh starožitností ANTIQUE, který se koná poprvé v atraktivním prostředí Novoměstské radnice v Praze. Navštívit ho můžete právě o tomto víkendu.

Auto moto veteran club Český les pořádá tuto sobotu jízdu historických vozidel s názvem Po pašeráckých stezkách. Mezi půl devátou až desátou. hodinou je sraz účastníků na náměstí v Bělé nad Radbuzou, na 10.30 hodin je plánované slavnostní zahájení, v 11 hodin pak odjezd vozidel. V 11.30 se bude konat průjezd státní hranice a ve 14 hodin pak návrat do Čech a občerstvení na Pleši.


Zobrazit tipy na víkend 14.-16. května na větší mapě

Svět knihy Praha 2010 nabídne do 16. května návštěvníkům možnost zhlédnout prezentace více než čtyř stovek vystavovatelů z 34 zemí a regionů. Jde o mezinárodní veletrh knih, nakladatelství a tiskáren, který se každoročně koná na počátku května na pražském Výstavišti. Letos vyšel na tento týden. Až do neděle se proto můžete dozvědět o všem novém kolem knih. Hostem letošního ročníku je Polsko. Knižní veletrh ozdobí letos i řada doprovodných akcí. Vůbec poprvé se veletrhu zúčastní Muzeum romské kultury. Na pultech stánku bude společně se seminářem romistiky UK prezentovat tvorbu romských autorů, romistickou odbornou literaturu i další knižní tituly spojené s romskou historií a kulturou. Na veletrhu uvidíte i největší kroužkový blok v ČR, funkční písařský brk z mramoru, pastelkové maxiobrazy a mnoho dalších exponátů pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit. Český rozhlas se na veletrhu prezentuje ve svém stánku s číslem L825.

Na hradě Radyni čeká na návštěvníky historický víkend. Šermířská vystoupení, prohlídky zbraní a zbroje, ražba mincí nebo lukostřelecký turnaj, nejen to na vás čeká v sobotu i v neděli od 10 do 18 hodin. Podrobnosti hledejte na www.staryplzenec.cz.

Nadcházející sobota a neděle bude v barokním městečku Valeč patřit tradiční slavnosti květů. Kromě záplavy květin rozličných tvarů, barev i vůní vás čeká i bohatý kulturní program.

Až do neděle 16. května se v Praze koná druhý ročník barokního vodního festivalu na řece Vltavě k poctě českého patrona sv. Jana Nepomuckého Svatojánské Navalis. Těžiště oslav je v sobotu 15. května. Mosty a břehy v blízkosti Karlova mostu se stanou jevištěm velkolepé barokní podívané. Diváci mohou shlédnout pravé benátské gondoly se zpívajícími gondoliéry a další zahraniční a domácí účastníky s historickými plavidly. V rámci programu je připravena svatojánská regata, dobové trhy s hudební produkcí a barokními tanci. Je připraven program pro věřící, kteří po mši svaté sloužené v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha pražským arcibiskupem Dominikem Dukou půjdou v procesí na Karlův most, kde zazní u sochy světce slavnostní litanie. Oslavy vyvrcholí velkolepým koncertem barokní hudby na vltavské hladině, loděmi osvětlenými lampiony a ohňostrojem.

Pokud tuto sobotu navštívíte areál kolínské jízdárny, zažijete atmosféru středověku. Od 11 hodin uvidíte průvod bojovníků z jízdárny na Karlovo náměstí, turnaje a pasování rytířů za účasti krále, jeho dvora, pážat a vojáků. V areálu jízdárny pak uvidíte velké dobově laděné tržiště s asi 40 stánky, katovnu, kovárnu, dřevosoustruh, předení na kolovrátku. Navštívit můžete velkou dětskou střelnici s kuší. A ke koupi bude sklo, hračky, kůže, koření, keramika nebo medovina. Velkou podívanou jistě budou turnaje na koních (kaskadéři a koně cvičení pro film). Od 15 hodin rekonstrukce velké středověké bitvy. Pozvánku najdete na stránkách www.panizkolina.cz.

V Mníšku pokračují středočeské máje. Na XI. ročníku poberounského folklórního festivalu se návštěvníci mohou těšit třeba na vystoupení krajanských souborů z českých vesnic rumunského Banátu, chorvatský soubor Jedinstvo ze Splitu nebo slovenské Šarvance. Součástí programu jsou stylové jarmarky, průvody krojovaných účastníků, posezení pod májkou či taneční zábavy. Kromě folklorních družin se představí soubory jiných žánrů – dorazí dechovky i kapely hrající dixieland, country nebo staropražskou muziku.

Jak vyrůstají obří sochy z písku, můžete sledovat od tohoto pátku až do 26. května u nákupního centra Letňany. Pět soch z písku o celkové váze 75 tun bude zobrazovat faunu celého světa. Návštěvníci si budou moci prohlédnout písečná zvířata z oceánu, džungle, severního pólu, Afriky i z české farmy. Oceán, Afrika a česká farma budou ztvárněny jako 3D sochy, severní pól a džungle jako reliéf. Podívanou samozřejmě ocení i děti, pro které bude stavba výjimečným zážitkem. Největší ze soch bude oceán o rozměrech 5 x 5 metrů a výšce 3,2 metru. Nejvyšší bude Afrika. Ta bude mít průměr 6 metrů a bude se tyčit do výšky 3,5 metru. Ostatní sochy vystaví umělci přibližně do výšky 2,5 až 2,8 metru. Na sochách bude po dvanáct dní pracovat čtyřčlenný tým sochařů z Německa.

Do Brna láká Astrovíkend. Zajímají vás výklady karet, kineziologie, automatická kresba nebo třeba bylinné terapie? Potom si určitě nenechte ujít už 18. esoterický festival Astrovíkend v Brně-Lužánkách. Tradiční víkendová akce přinese nejen spoustu zajímavých přednášek a seminářů, ale také doprovodný koncertní, taneční a meditační program. Čekají vás konzultace s léčiteli, astrology, numerology a dalšími představiteli esoterických disciplín, kteří vám pomohou v řešení problémů osobního i zdravotního charakteru. Nové poznatky z nejrůznějších oborů vám pomohou k předcházení nemocí, zařazení pozitivní energie do života nebo napomůžou k odhalení příčin problémů. Můžete tak pomoci svému duševnímu i fyzickému zdraví nebo třeba nalézt správný směr pro svou osobnost. Přednášky a koncertní program v prostorách centra bude po oba dny začínat v 10 hodin, k prodeji budou doplňky zdravé výživy, mandaly, kameny i odborná literatura.

Do Brna se můžete vypravit i kvůli nové výstavě na hradě Špilberku. Jmenuje se Brněnská osmdesátá a ukazuje netradiční projevy ve výtvarné a vizuální kultuře osmdesátých let 20. století v Brně. Tehdejší mladá generace výtvarníků už nebrala ohledy na příkazy a povolení oficiálních míst a vytvořila alternativní kulturu, jež se hlásila všemi svými, někdy brutálními projevy, o své místo ve společnosti. Na Špilberku bude k vidění do 1. srpna.

Celý zbytek května patří od tohoto víkendu také českému národnímu nápoji, tedy pivu. Pivní festival, na kterém můžete ochutnat desítky druhů piv nebo tradiční českou kuchyni, ale také si poslechnout něco z hudebního doprovodu, vás čeká na výstavišti v pražských Letňanech. Budete mít možnost ochutnat více než 50 značek českého piva vždy ve špičkové kvalitě ve skleněných džbáncích. Obsluhovat Vás bude 300 děvčat a chlapců v českých krojích. Atmosféru si můžete užít v jednom z šesti velkoprostorových stanů s celkovou kapacitou 10 tisíc míst k sezení.

V sobotu 15. května jsou všichni milovníci turistiky, přírody a historie srdečně zváni na pochod Šlápoty za historií a krásami Kopřivnice. Start bude mezi 8.30 a 10. hodinou u Lašského muzea. Poté se účastníci vydají přes Muzeum Fojtství, Váňův kámen, štramberské Arboretum a rozhlednu na Bílé hoře do cíle na Bubla City ranch, kde je bude čekat bohatý doprovodný program. Jak už název pochodu napovídá, nepůjde jen o výpravu do krásné přírody, ale v ceně startovného budou zahrnuty také vstupy do dvou kopřivnických muzeí - do Lašského muzea, kde se mimo jiné nachází expozice slavného kopřivnického rodáka Zdeňka Buriana, a do Muzea Fojtství, kde mohou návštěvníci obdivovat například výrobky zdejší kočárovky. Zdarma budou mít účastníci pochodu rovněž vstup do arboreta, na rozhlednu a samozřejmě také na Bubla City ranch. Všechny startovní průkazy budou navíc slosovatelné.

Tuto sobotu od 11 do 16 hodin zve státní zámek Jezeří na na oslavu jara. Na návštěvníky čeká bohatý program nejen v zámeckých komnatách. Na zámeckém nádvoří uvidíte šermířské souboje, indické tance a orientální vystoupení. Zámecké interiéry připravily krátké scénky ze života i díla věčného rebela a umělce Karla Hynka Máchy, v krátké divadelní scénce uvidíte i Shakespearův Sen noci svatojánské a v malém sále se budou konat po celý den ukázky klasického baletu a staré hudby.


Od tohoto víkendu je v provozu letní čtyřsedačková lanová dráha v Bikeparku Lipno, která bude vozit na vrchol Kramolín cyklisty s koly i pěší turisty na vyhlídkové jízdy. Novinkou lipenského bikeparku je nová sportovnější trať pod trasou lanové dráhy a také dětské cyklohřiště s animátory a nafukovacím hradem. Bikepark Lipno nabídne rodinnou trať na Jezerní sjezdovce s nádherným výhledem na přehradu a pro odvážnější jezdce novou sportovní trať, kterou začátečník bezpečně sjede a zkušený jezdce se může vyřádit na větších skocích a dalších překážkách.

Výstava Natura Viva se letos na výstavišti v Lysé nad Labem koná už popatnácté. Jde o každoroční odbornou výstavu, na kterou se soustředí takřka všechny významné firmy podnikající v oborech myslivost, rybářství, včelařství a zahrádkářství. Spolupořadatelské svazy - Českomoravská myslivecká jednota, Český rybářský svaz, Český svaz včelařů a Český zahrádkářský svaz - připravily pro letošní výstavu reprezentativní expozice, v nichž návštěvníky seznámí se svou činností a s řadou novinek, které jsou v jejich oboru aktuální. V komerční části výstavy si budou moci návštěvníci na stáncích renomovaných výrobců a obchodníků koupit vše, co pro pobyt v přírodě a k vykonávání své záliby mohou potřebovat, a to i lovecké zbraně či rybářské náčiní. V odborném doprovodném programu, jenž je přichystán na všechny výstavní dny, se objeví aktuální informace, zájmové činnosti i zajímavé osobnosti ze všech těchto oborů. Nebudou chybět ani myslivecké trofeje, tentokrát raritní, ulovené v České republice, bazén s trofejními rybami, včelařské produkty a květinová expozice. V dřevostavbě najdou návštěvníci krajinnou expozici, a to od nížiny po vrcholky hor. K nejatraktivnějším zajímavostem bude bezesporu patřit Sallačova sbírka trofejí zapůjčená z Národního zemědělského muzea Praha. Jde o jednou z největších kolekcí parohů jelenovitých na světě.

V sobotu naplno začíná sezóna v železničním muzeu v Lužné u Rakovníka. Vyjedou parní vlaky z Prahy do Lužné u Rakovníka, kde se bude konat První parní víkend. Milovníci železniční historie navíc mohou oba dva dny vyrazit na krátký výlet z Lužné do Milostína nebo do Stochova. Lákadlem pro děti i jejich rodiče bude Kinematovlak, který bude v areálu muzea promítat pohádky a filmy. Parní vlak, sestavený z historických vozů 2. třídy, poveze oba dva dny lokomotiva Papoušek.

Valašský sportovní klub Vsetín srdečně zve všechny příznivce cykloturistiky a krásné valašské krajiny v sobotu 15. května 2010 na společné zahájení cyklosezóny. V rámci něj se uskuteční vyhlídková jízda po cyklostezce Bečva, ale také tradiční Makadam tour pro náročnější cyklisty. Jízda po cyklostezce Bečva v úseku Velké Karlovice – Vsetín, která bude spojena s prohlídkou postupu dostavby cyklostezky, startuje v 10 hodin u hotelu Pod Javorem. Účastníci ze Vsetína můžou použít cyklobus, který odjíždí z autobusového nádraží na Vsetíně v 8.20 hodin nebo vlak, který odjíždí v 7.33 hodin. Pro náročnější cyklisty je i letos připravena tradiční Makadam tour s trasami 10, 30, 70 a 100 kilometrů. Dlouhé tratě startují v 9.30 hodin u tenisových kurtů na Ohradě a krátké tratě tamtéž ve 12.30 hodin. Cíl je opět u tenisových kurtů Ohrada. Bližší informace a přihlášky získáte v prodejně Sport u Anděla na Vsetíně, v Informačních centrech na Vsetíně, v Karolince a Velkých Karlovicích nebo na www.andelsport.cz/akce.

V botanické zahradě v Praze-Troji, konkrétně v tropickém skleníku Fata Morgana, se začali líhnout tropičtí motýli. Troides rhadamanthus - tak zní latinské jméno těchto vzácných a přísně chráněných motýlů, kteří konečně dorazili do Prahy až z Filipín. Jde o jedny z největších denních motýlů na světě, a proto i upevnění jejich kukel v líhništi musí vydržet velký nápor v okamžiku, kdy se motýli budou z kukel líhnout. Několik ptakokřídlatcovitých samečků už je na světě.

Muzeum Šumavy Sušice zve tuto sobotu na zve všechny při příležitosti Mezinárodního dne muzeí a 130. výročí založení sušického muzea na zábavné odpoledne a Muzejní noc. Odpoledne bude patřit historickým tancům, šermu anebo třeba kramářské pohádce O Sladkém království. Večer se pak přidají i orientální tanečnice nebo ohnivé vystoupení. Akce se uskuteční pod širým nebem, a tak jsou v případě nepříznivého počasí možné změny v programu. Volná prohlídka muzea po celou dobu. Vstup na odpolední i večerní program zdarma.

Tento týden začala v prostorách obchodního centra v Praze na Pankráci interaktivní výstava vynálezů a děl Leonarda da Vinciho. Tato expozice je ideální příležitostí, jak mohou rodiče zábavnou formou seznámit své ratolesti s tvorbou tohoto renesančního génia. O víkendech budou na výstavě, které potrvá do konce května, komentované prohlídky.

Pojďte si hrát s panem malířem Janem Zrzavým a skladatelem Bohuslavem Martinů – tak zní podtitul výstavy Zrzavý Martinů. Od 15. května do 25. července 2010 ji můžete vidět ve výstavních sálech Centra Bohuslava Martinů v Poličce. Výstava se zaměřuje na umělecké přátelství hudebního skladatele Bohuslava Martinů s malířem Janem Zrzavým. Tito dva rodáci z Vysočiny a milovníci francouzské kultury mají společného daleko více, než by se mohlo na první pohled zdát. Kromě společných životních osudů a estetických názorů výstava představí oba umělce v opačných rolích – Martinů jako výtvarníka a Zrzavého jako milovníka hudby. Výstava je obohacena o dvě samostatné části. V jedné jsou vystaveny Zrzavého drobné grafiky z tematicky spřízněného období jeho tvorby. Pro dětské návštěvníky je připravena interaktivní část Pojďte si hrát s panem malířem. Vernisáž výstavy se koná v sobotu 15. května 2010 od 14 hodin.

Toč se a vrč, můj kolovrátku aneb Den textilu - to je akce, na kterou zve tuto sobotu Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech. Ve vstupní usedlosti chanovického skanzenu najdete akci ve prospěch propagace tradičních řemesel. Tentokrát se 15 řemeslníků z regionu Klatovska a Plzeňska pokusí představit celou šíři zpracovávání textilu na českém venkově. Den textilu připravený u příležitosti Mezinárodního dne muzeí navazuje na už realizovaný Den dřeva (2008), Den přírodních pletiv (2009) a doplní ho tradičně celodenní kulturní program pro děti i dospělé. Pro návštěvníky je připraveno občerstvení. Den textilu začíná v 10 a končí v 18 hodin.

Budete-li v sobotu v okolí Třeboně, zkuste se stavit v Kojákovicích. Bude se tam konat pouť a ve 14 hodin tam otevřou malou výstavku prací Jana Kojana, zdejšího rodáka. Akce se koná ve Venkovském muzeu Kojákovice.

V neděli 16. května 2010 bude pokračovat devátý ročník cyklu Zlatá Praha, který pořádá mezinárodní církevní hnutí Fokoláre spolu s občanským sdružením Pontes. Zlatá Praha je iniciativa vycházející z moderní křesťanské spirituality. Pravidelná dvouhodinová měsíční setkání duchovně-kulturního charakteru jsou otevřena pro každého bez rozdílu, komu leží na srdci duchovní obnova města. Setkání se konají vždy v podvečer, podrobnosti najdete na www.focolare.cz.

V neděli se můžete s celou rodinou vypravit na druhý ročník největšího dětského festivalu Kašpárkohraní, který se koná v neděli 16. května od 12 do 20 hodin v oboře Hvězda v Praze 6 a je přístupné zdarma. Program je plný loutkových a koncertních představení, nechybějí umělecké dílny, kde si děti mohou samy tvořit dárky, prezentace sportovních klubů od fotbalu, přes atletiku, golf, tenis až k bojovým uměním. Na trávníku před letohrádkem Hvězda, který bude také volně přístupný, se odehraje prestižní utkání fotbalových nadějí AC Sparta Praha a SK Slavia Praha za supervize největších hvězd obou týmů slávistického brankáře Martina Vaniaka a kapitána fotbalové Sparty Tomáše Řepky. Vše doprovodí hudební program.

Až do neděle 16. května bude statek Lüftnerka v plzeňské botanické a zoologické zahradě patřit kovářům. Kovářské sympózium bude slavnostně ukončeno v neděli ve 14 hodin předáním vykovaných objektů určených pro výzdobu exteriérů a interiérů zahrady. Během sympózia vznikne i kovaný symbol kandidatury Plzně na Evropské hlavní město kultury 2015. Svou profesi předvede v průběhu pěti dnů kolem 35 kovářů a téměř dvacítka učňů v tomto oboru. Ani tak starému řemeslu, jako je kovářství, se nevyhnuly nové technologie. Součástí sympózia proto bude prezentace svařovacích strojů, určená především pro odbornou veřejnost. Velkým lákadlem se stane jistě kování koní, které je k vidění převážně jen při takovýchto příležitostech. Uskuteční se v sobotu v 10 a 15 hodin a v neděli v 10 hodin. Přední český podkovář Karel Kysilka se svými spolupracovníky tuto činnost nejen ukáže, ale doplní ji odborným výkladem.

Třetí květnový víkend bude ve zdejší zoologické a botanické zahradě města Plzně patřit také tradičním Dnům japonské kultury. Letos se konají už pošesté. Návštěvníkům slibují bohatou nabídku původní japonské kultury od samurajských soubojů, lukostřelby, kaligrafie, výroby tradiční keramiky „raku“, různých typů ikeban, papírových skládanek origami až po velkou ukázku deskové hry GO. Chybět nebude samozřejmě ani výstava bonsají.

Tento víkend si také můžete dopřát velkou jarní tůru, jde se totiž už 45. ročník Pochodu Praha–Prčice. V sobotu 15. května je pro pěší i cyklisty připravena řada různě dlouhých tras, například z Čerčan, Benešova u Prahy, Bystřice u Benešova, Olbramovic, Střezimíře, Tábora nebo Sedlčan. Podrobnosti najdete na www.praha-prcice.cz.

Netradiční prohlídku si můžete užít tento víkend na hradě Sovinci. V sobotu i v neděli se tu koná kulturní akce s netradiční prohlídkou hradu, kdy se za soumraku hrad stává rejdištěm čarodějnic a temných sil. Čekají vás šermířské komedie a pohádky, řemeslný trh s ukázkou platnéřské výroby a kovářského řemesla, prohlídky hradního sklepení a volný průchod hradem včetně vyhlídkové věže. Připravena je i výstava šatů pod názvem Oděvy pěti století. Hrad je otevřen po oba dny od 9.15 do 18.30 hodin, prohlídka začíná každých 15 minut.

S půlkou května se blíží konec výstavy Krása antických gem. Ti, kdo si nechtějí tyto malé, ale skvostné šperky nechat ujít, mají čas už jen do neděle 16. května. Výstava bude sice zpřístupněna také v rámci Brněnské muzejní noci, ale tyto drobné šperky je vhodnější vychutnat v intimnější atmosféře. Kameny, drahé kameny a polodrahokamy, označované jako gemy a kameje, můžete vidět v Moravské galerie v Brně, v Respiriu Uměleckoprůmyslového muzea MG v Husově ulici číslo 14.

Karlovarská galerie ve spolupráci s Kunstverein Hochfranken Selb pořádá v rámci mezinárodního projektu Verknüpfungen / Prolínání dvě autorské výstavy, které prezentují osobité pojetí figurálního žánru. Českou stranu zastupují malby Jiřího Šika, současné německé umění pak kresby a malby Lindy Männel. Výstavu můžete vidět do 26. června denně mimo pondělí od 9.30 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin. Podrobnosti najdete na www.galeriekvary.cz.

Zámek Slavkov-Austerlitz provoněla floristická výstava Oheň, voda, země, vzduch. V pořadí devátým rokem zaplnily interiéry zámku květiny. Výstava se koná do 22. května 2010. Pro letošní rok se tvůrci květinových vazeb nechali inspirovat čtyřmi živly – ohněm, odrážejícím životní energii a vášeň, vodou, která prezentuje cit, zemí, zastupuje stabilitu a růst, a vzduchem vládnoucím rozumu a mysli. V minulých osmi ročnících mohli návštěvníci zámku zhlédnout výstavu květin s tématy: Historické kostýmy a vazby, Procházka staletími, Moderní květinové vazby, Empír při výročí Bitvy tří císařů v roce 2005, Z pohádky do pohádky, Od jara do zimy, Květiny bílé po cestě, Benátský karneval. Výstava v zámeckých interiérech bude přístupna do 22. května 2010 souběžně s provozem zámku.

Do 28. května 2010 můžete v Podblanickém ekocentru ČSOP Vlašim navštívit výstavu Pohledy do přírody. Tato výstava fotografií s přírodní tématikou představuje vítězné práce ze 14. ročníku společné fotosoutěže vyhlašované každoročně Sdružením Mladých ochránců přírody ČSOP, Lesy ČR, s. p. a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Na webových stránkách pořadatele soutěže www.smop.cz mohou zájemci získat veškeré informace, hlavně o možnosti přihlášení do dalšího ročníku a vyhlášených tématech.

V rámci projektu Hledání genia loci městečka Sedlec-Prčice, se můžete tuto sobotu zúčastnit slavnostního otevření vycházkového okruhu městskou památkovou zónou Sedlec-Prčice a také vernisáže výstavy, která představí práce žáků místní základní školy a základní umělecké školy. Akce začínají v 11 hodin.

Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR a Národním muzeem pořádá od roku 2005 každoročně celorepublikový Festival muzejních nocí. Letošního VI. ročníku se zúčastní 122 měst a 217 institucí. Regionální muzeum v Kolíně svůj Festival muzejních nocí zahajuje 15. května v Podlipanském muzeu v Českém Brodě od 18 do 24. hodin.

Na noční putování po kulturních institucích Valašského Meziříčí můžete vyrazit v sobotu 15. května od 21.30 do půlnoci. Zahájení se koná před Galerií Sýpka na druhém nádvoří zámku Žerotínů. V rámci Festivalu muzejních nocí budete moci prožít noční prohlídky s programy v těchto objektech: v Galerii Sýpka, Galerii Kaple, Muzeu gobelínů, Krásenské radnici, v Evangelickém kostele a v Kostele Nejsvětější Trojice. Těšit se můžete i na půlnoční překvapení - ohňovou show skupiny Boca Fuego, které bude k vidění před Sýpkou. Podrobný přehled akcí v jednotlivých organizacích najdete na stránkách www.agenturavia.eu.

Ostravská zoologická zahrada ukončila chov rysů kanadských, ale nově rozšířila smečku zvířat o jinou kočkovitou šelmu – vzácného pardála obláčkového. Ti jsou ve volné přírodě velmi vzácní a chovatelsky mimořádně nároční. V evropských zoologických zahradách je chována pouze necelá sedmdesátka těchto krásně zbarvených koček, na celém světě pak zhruba 150 zvířat. Zoo Ostrava získala na doporučení koordinátora chovu pardálů obláčkových po několikaměsíčních jednáních a přípravách pár mladých zvířat – samičku Yala ze zoo v Paříži a samečka jménem Tawi-Tawi ze Zoo Praha. Návštěvníci ostravské zoo mohou oba pardály pozorovat ve výběhu, který dříve obývali rysi karpatští. Ti se přestěhovali do vedlejšího výběhu.

V sobotu se v Brně-Lužánkách konají dvě zajímavé akce Dance flow a Skate fest. Jejich tématem je Cirkus, který najdete na hlavní promenádě parku Lužánky. Skate závod se pojede na tradičním místě a celý park bude postaven jako cirkusové šapitó, kde se ale místo medvědů a cvičených prasátek bude prohánět spousta skaterů. Souběžně vypukne druhý ročník taneční soutěže Dance Flow. V brněnském parku Lužánky čekají návštěvníky všechny styly jako popping, locking, hip hop new style a house dance.

Po více než roce, kdy byla uzavřena, bude opět pravidelně sloužit návštěvníkům rozhledna Chlum v Plzni-Doubravce. Nový provozovatel, kterým je Odbor Klubu českých turistů Bolevec Plzeň, ji prvně otevře veřejnosti v sobotu 15. května 2010.

První automobilový amatérský závod roku 2010 Autosport Klubu Karlovy Vary se jede v neděli 16. května 2010 na letištní ploše v Krásně (silnice č. 208, 300 m za obcí Krásno směr Bečov nad Teplou a vlevo podél hřbitova). Přihlášky se přijímají od 11 do 11.45 hodin ve vozidle ředitelství. Jezdec povinně předkládá řidičský průkaz a osvědčení o technickém průkazu vozidla, startovné je 100 Kč.

Regionální muzeum v Teplicích zve na výstavu Toulky zámeckou zahradou, která nabízí pohled na zámeckou zahradu očima jednotlivých oddělení teplického muzea. Přírodovědné oddělení představí výsledky dvouletého zoologického a botanického průzkumu, včetně založených herbářových listů. Seznámí návštěvníky s geologickými poměry a ukázkami druhohorní fauny. Archeologické oddělení seznámí návštěvníky s výsledky svých dosavadních výzkumů v daném území. Historické oddělení spolu s knihovnou nabídnou ukázky literárních a obrazových dokumentů zámecké zahrady. Výstava bude doplněna současnými fotografiemi zachycujícími atmosféru tohoto významného krajinotvorného prvku Teplic.

Masarykovo muzeum v Hodoníně pořádá tuto sobotu neobvyklou akci. Ve výstavních sálech na Národní třídě v Hodoníně se koná Májové srdíčko z drátu pro zamilované. Každý pár, který se na místě políbí, dostane mezi 13. až 17. hodinou drátenické srdce. Akce se koná v rámci výstavy Svetom, moje, svetom o slovenských drátenících.

SK KČT Třešť Vás zve na 12. ročník cyklistické akce Z Třeště do Třeště přes hrad Roštejn. Všechny trasy o délce 15, 25, 35, 60 a 85 km vedou krásnou krajinou Vysočiny a většina z nich přes hrad Roštejn. Tak vezměte kola a kamarády a přijeďte si užít příjemný den. Současně jsou zváni všichni, co raději chodí pěšky, na 29. ročník pochodu Krajem pramenů Dyje. Letos se jde netradičně na jaře a po trasách, které jindy vyznačené nejsou.

V sobotu 15. května 2010 se na kopci v kostelíčku sv. Jana Nepomuckého na Poušti a kolem kostelíčku nad Železným Brodem, koná už 14. svatojanská pouť. V 11 hodin začíná bohoslužbou, kterou bude sloužit Tomáš Halík. Zazní Mozartova Missa brevis in G, kterou diriguje Bohuslav Lédl. Po bohoslužbě bude pro poutníky připraveno farníky a přáteli kostelíčku všeliké občerstvování a nabídka rukodělných výrobků a drobností, která určitě nenechá nikoho netečným. Nedílnou součástí pouti bude v prostorách kostelíčku výstava Anny Pleštilové: Dešťovky - hádanky z deště, která bude mít své pokračování v Městském muzeu Na Bělišti. Ve 14.30 hodin se uskuteční k vernisáži výstavy už XXIX. benefiční koncert, Horňácká cimbálová muzika Petra Mičky seznámí posluchače s lidovou a nábožnou hudbou a písní z malého koutku jihovýchodního Moravského Slovácka. Kromě toho doprovodí svou hudbou poutní dění kolem kostelíčku. Poblíž představí i skauti tradičně své umění a dovednosti a připraví atrakce a hry pro děti a mládež a pro každého, kdo se cítí mladý.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jana Veselovská.

autor: jve
Spustit audio