Thangka - život Buddhy na plátně

Víte, co je to thangka? Možná vám napoví, že nejčastěji byste se s ní mohli setkat v buddhistickém klášteře. Jde o rituální ručně malované obrazy, které znázorňují epizody ze života Buddhy. Mnohé thangky jsou staré stovky let. Tradice malby těchto buddhistických ikon je však stále živá a v Indii nebo Nepálu existují desítky a stovky uměleckých škol a dílen, kde thangky stále vznikají.

"Tato thangka už je skoro hotová. Pracuji na ní tři měsíce, deset hodin každý den," říká muž, který se s tenoučkým štětcem v ruce sklání nad rozměrným a pestrobarevným plátnem. V jeho středu sedí ve své typické poloze miniaturní Buddha. V soustředných kruzích se objevují další a další maličké postavičky a zvířata, po stranách jsou detailně propracované výjevy ze života Probuzeného.

"Toto je mandala, kruh života. Ve středu je nirvána, kýžený stav, ke kterému chtějí všechny bytosti dospět. Mandala je jedním z nejčastějších námětů pro thangky," vysvětluje mi Akka Lama, zakladatel, majitel a vrchní mistr malířské školy, která tyto rituální obrazy maluje. Pod jeho vedením zde dalších osm malířů vytváří thangky té nejvyšší umělecké hodnoty.

"Můj otec byl také umělec. Když mi bylo osm, devět let, začal jsem se od něj učit, jak míchat barvy a jak pracovat se štětcem. Později jsem odešel do kláštera, kde jsem se dozvěděl více o ikonografii thanegk," přiblížil své začátky Akka Lama.

I když by se mohlo zdát, že všechny thangky musí být stejné, jejich námětem je život Buddhy nebo mandala, opak je pravdou. Každá thangka je jiná. Tvorba má sice svá přesně vymezená pravidla, závazná je třeba barva Buddhovy tváře, jeho pozice a gesta, nástroje, které drží v rukou, vše ostatní závisí na malířově fantazii. Jen na jeho představivosti a také umu pak záleží, jak detailně bude rituální obraz vykreslen.

Thangky se kreslí na bavlněné plátno nebo hedvábí, a to výhradně přírodními barvami. Jejich základ tvoří prášek z rozdrcených kamenů, do kterých se přidá latex z rozvařených listů a smíchá s džarmou, klovatinou získanou vyvařením jačí kůže.

Při kresbě se hojně používá také 24karátové zlato, které obvykle zvýrazňuje hlavní linie, vysvětluje mi Akka Láma nad svými díly. Jeho thangky dnes visí nejen v mnoha nepálských a indických buddhistických klášterech, ale i ve sbírkách milovníků umění po celém světě. Mnohé thangky mají přitom nejen vysokou uměleckou hodnotu, ale i cenu. Jejich stáří při tom prý není důležité.

"Rozhodující je kvalita práce, jak detailně je thangka vykreslena, jakou má barevnost. Skoro bych řekl, že dnešní umělci jsou často lepší než ti dřívější. Dnes máme také kvalitnější barvy i štětce," říká Akka Lama.

Kvalita nebo motivy těchto rituálních obrazů se mohou lišit, jejich smysl však zůstává po staletí stejný. Kdo si nechá thangku zarámovat do brokátové látky a pověsí si ji doma na zeď, tomu podle tradiční víry přinese štěstí.

autor: jma
Spustit audio