Testovat žáky by pomohlo, ale PCR testy. Zavřením škol už se napáchalo dost škod, zní od ředitelů

8. listopad 2021

Začíná další vlna screeningového testování na koronavirus žáků a studentů ve školách. Týká se jednatřiceti okresů. Přestože epidemie sílí, další se podle ministerstva zdravotnictví testovat nebudou. „Testování by pomohlo, ale kvalitnějšími testy, nejlépe PCR. Je to ovšem finančně i organizačně náročné, ministerstvo prý nemá kapacitu na vyhodnocení tolika testů najednou,“ říká předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií a ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalová.

Školy se na další vlnu testování většinou nijak zvlášť nepřipravovaly. Strategii mají vymyšlenou už od září, kdy byly ve stejné situaci. Vedení škol počítá s tím, že se nějaké nakažené děti objeví.

Potíž s dvojím vyučováním

Podle Renaty Schejbalové je situace taková, že zhruba třetina dětí se nachází v karanténě, dvě třetiny se učí ve škole. „Očkovaní studenti chodí do školy, neočkovaní se učí doma. Je to složitá situace. Nejsme schopni zajistit vyučování zároveň doma i ve škole,“ popisuje Schejbalová.

Čtěte také

Testy by podle ní pomohly, ale spíše než nespolehlivé antigenní preferuje PCR. Ačkoli ministerstvo poukazuje na problémy s vyhodnocováním většího množství testů, podle ní by se to v místech s větším výskytem nákazy zvládlo.

Raději PCR testy

Podobně to vidí i ředitel Základní školy Stupkova v Olomouci Pavel Hofírek: „Byl bych raději, kdyby se testovalo metodou PCR, přijde mi to spolehlivější,” uvedl.

A přínos testů vnímá i ředitelka Střední školy řezbářské v Tovačově Alexandra Stránělová: „Zachytili jsme jediný pozitivní případ, za což jsme rádi. Preventivní testování vítáme.“

Ze všeho nejméně si školy přejí návrat distanční výuky. „Školy musí zůstat otevřené co nejdéle, jejich zavíráním už se napáchalo dost škody,“ uzavírá Renata Schejbalová.

Spustit audio

Související