Těla máme povinnost pohřbít, výstava je neetická, říká starosta Jan Čižinský o Body The Exhibition

Výstava s názvem Body The Exhibition v pražských Holešovicích ukazuje exponáty vytvořené ze skutečných těl a orgánů zemřelých lidí. To vzbuzuje vlnu kritiky, výstava ale má i příznivce. K těm ale nepatří starosta pro Prahu 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL), který výstavu považuje za neetickou a zastává názor, že radnice má podle zákona povinnost těla pohřbít.

Vystavování exponátů ze skutečných těl a orgánů zemřelých lidí je podle Čižinského neetické, protože se jedná o vzbuzování senzace kvůli zisku. „Nemám nic proti pitvám, ale je neetické pořádat pitvy, na které se prodávají drahé vstupenky,“ říká s tím, že pokud by nešlo o reálná těla, tak by na výstavu nikdo nešel.


Výstavy nebo umění nemá posuzovat žádný politik.Jan Čižinský

Zároveň připouští, že výstava může mít i kladný, vzdělávací efekt, ale za tu cenu to nestojí. „Je potřeba mít úctu k mrtvým, je to součást naší kultury,“ dodává.

Jako starosta Prahy 7 má tak povinnost zakročit a s exponáty něco dělat, neboť mu to ukládá zákon. Připomíná ale, že v tomto případě se může jednat o cizí státní příslušníky, proto je zřejmě potřeba se obrátit na ambasádu. Ta má 30 dní na odpověď.

V dopise, který zaslal na čínskou ambasádu, žádá o zajištění k pohřbu nebo udělení souhlasu. Odpověď zatím nedostal, hypotetickou variantou ale také je, že by radnice dostala nesouhlas. „K pohřbu dojde za každých okolností,“ zdůrazňuje.


Výstava Body The Exhibition přibližuje fungování lidského organismu. Návštěvník může exponáty, které byly vytvořeny ze skutečných lidských těl, pozorovat v různých pozicích a z nejrůznějších úhlů. Kritici výstavy upozorňují například na nejasnosti ohledně původu orgánů.

Vystavovatelé namítají, že se jedná o exponáty, které mají jiný režim, na druhé straně ministerstvo pro místní rozvoj potvrdilo, že lidské tělo, i když je exponátem, je pořád lidským tělem. „Pořád je povinností městské části nebo obce tělo pohřbít,“ dodává s tím, že pokud by on sám nějak nekonal, tak by porušil zákon a zastupitelský slib.

Ale v případě, že organizátoři přinesou nějaké předběžné soudní opatření, že to není možné, pak se podřídí soudnímu rozsudku.

Jan Čižínský odpovídal na otázky moderátora Jana Moláčka

Peníze ze vstupného?

Mluvčí pořadatelské společnosti také obvinila Čižinského z pokrytectví, protože městská část má podle ní z výstavy příjem.

„Všechny akce, které se pořádají v městské části a vybírají se na ně vstupné, tak odvádí část vstupného,“ vysvětluje s tím, že polovinu rozpočtu dávají na veřejně prospěné účely.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.