Tanečníci Otto a Jiří Bubeníčkovi konce kariéry nelitují, čeká je společný projekt – Rusalka

24. prosinec 2016

Slavní baletní mistři Otto a Jiří Bubeníčkovi tento rok ukončili svou profesionální kariéru. Nechtěli, aby si lidé říkali, že tančí příliš dlouho a že dříve byli lepší. Jak prožívali poslední tanec v kariéře? Co budou dělat do budoucna? A jaké je to být dvojčetem?

Jiří se s profesionální kariérou rozloučil celým představením v drážďanském divadle – dostal možnost tancovat roli Des Grieux v Manon Lescaut. „Není to jenom rozhodnutí ze dne na den, ale také, že tělo stárne,“ přiznává s tím, že konec kariéry přišel v pravou chvíli.

Čtěte také

Kariéra tanečníka uběhne velmi rychle, tak se snažil tancovat s chutí a s láskou, dělal hodně projektů, aby později ničeho nelitovat. „Zatančil jsem si všechny svoje role, všechna přání se mi splnila,“ dodává.

Otto byl během posledního představení v Hamburku také smutný, dokonce si poplakal, ale pak měl najednou radost. „Říkal jsem si, super, něco se mění, nový život přichází,“ říká s tím, že vánoční svátky si užije po 24 letech, baleťáci totiž během vánočních svátku musí do divadla, která jsou v tomto období plná.

Oba dva nikdy nelitovali toho, že nezůstali u cirkusu, ač cirkusový život v přírodě a kolem maringotky je lákavý. Ale vše má své plus a minus. „Jsem řád, že jsem v suchu v divadle,“ přiznává s úsměvem Otto.

Z obou dvojčat je šéf spíše Jiří, který jako choreograf dostává nabídky z celého světa, a Otto ho respektuje. „Když tancujeme, tak je to někdy problém se dohodnout, někdy to je ale bez problémů, záleží na tom, jaký projekt děláme,“ přibližuje Jiří.

Jejich společným projektem bude například Rusalka, která bude mít premiéru v březnu příštího roku. „Dostal jsem nabídku udělat choreografii celovečerního baletu pro soubor v Karlsruhe. Chtěl jsem se vrátit po 24 letech do české kultury,“ uzavírá Jiří.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.