Tanec a právo je krásná synergie. Obojí mi dovoluje být kreativní, přiznává advokátka Gabriela Donati

11. červen 2023

Mistryně republiky ve street dance, zakladatelka taneční skupiny, úspěšná advokátka s vlastní advokátní kanceláří. Jak jde podle Gabriely Donati dohromady tanec a právo? S jakými problémy se na ni obracejí lidé ze smíšených manželství? Co se aktuálně nejvíce řeší v oblasti rodinného práva? A jedná vždy advokát v našem zájmu? Ptala se Patricie Strouhalová.

Jste zakladatelskou advokátní kanceláře Donati Legal a tvrdíte, že vás baví právnická kreativita? Co si pod tím představit?

Každý si pod tím může představit leccos. Pro mě by bylo samotné právo poměrně nezáživné. Proto se snažím dělat různé zajímavé projekty, které různým způsobem zpřístupňují právo lidem. Například jsme dělali rodinněprávní projekt nebo projekt na vymáhání pohledávek nebo projekt na GDPR.

Čtěte také

Další kreativita spočívá v tom, že pro každého klienta se snažíme vždy najít kreativní řešení. To se projevuje hlavně v procesněprávních sporech. Samozřejmě v klasických smlouvách kreativní nejsme, tam se snažíme být jednodušší.

Proč nejste profesionální tanečnice?

Já si myslím, že úplně nemám talent na to, být profesionální tanečnice, ale zase si myslím, že mám talent na to, být profesionální motivátor, a proto mám taneční školu. S mojí advokátní praxí je to krásná synergie.

Když totiž máte příliš mnoho advokacie a vážnosti, tanec vás krásně uvolní. Je to samozřejmě hodně časově náročné, ale pozitiva převažují. Je to velice příjemná kombinace a pro mě byl tanec vždycky v naší rodinné atmosféře velmi důležitý.

Věnujete se rodinnému právu. Váš manžel je Ital. Jaké problémy mohou vznikat v rámci mezinárodních manželství? Jak často tyto případy řešíte?

Poměrně často se na nás obracejí cizinci. Ve chvíli, kdy řeší třeba úpravu poměrů nezletilého dítěte a žijí tady v Čechách, tak to řeší české soudy podle českého právního řádu. Proto se na nás obracejí a řeší, jakým způsobem mají postupovat, jak mohou třeba uzavřít dohodu, jak se mohou soudit, jak to u soudu probíhá, jestli můžou odcestovat s dítětem... Otázek je mnoho a my se jim snažíme efektivně poradit.

Čtěte také

Doporučujete uzavírat předmanželské smlouvy?

Obecně záleží na tom, jestli jste žena, nebo muž. Předmanželská smlouva zpravidla znamená, že oddělujete jmění, nějakým způsobem si chráníte svůj majetek. Vaše příjmy jsou vaše příjmy, manželovy příjmy jsou jeho příjmy.

A samozřejmě pokud plánujete děti, tak sice pořád máte právo na výživné na manželku, ale jeho příjmy už jdou do jeho strany, takže v tu chvíli je třeba výhodnější předmanželská smlouva pro muže. Pokud víte, že budete nabývat nějaký rodinný majetek, který by spadal do společného jmění manželů a mohlo by to být nějakým způsobem problematické v rámci rodin, tak zase ta předmanželská smlouva je dobrá. Je to ale velice individuální, a nelze na to jednoznačně odpovědět.

Děje se, že je manželství uzavřeno neplatně?

Zas tak časté to není. Manželství musí být soudně prohlášeno za neplatné buď na návrh nebo bez návrhu. Když se třeba zjistí, že manžel má uzavřené manželství ještě s někým jiným, protože bigamie je nelegální. Různé administrativní nedostatky jako třeba špatné rodné číslo se zhojí a neznamená to neplatnost manželství.

Jaká témata nejčastěji řešíte v oblasti rodinného práva?

Je to klasicky střídavá péče, judikát, který je už rok starý, ale pořád rezonuje celou společností, kdy se paušálně teď na soudech dává střídavá péče.

Čtěte také

Ustoupilo se od modelu výlučná péče matka nebo otec, styk, ať už jakkoli rozšířený. Dokonce se loni v září upravily výživové tabulky, kde se skutečně přihlíží k rozsahu toho, jak druhý rodič s dítětem je. A teď je opravdu jedno, jestli je to matka nebo otec. 

Přijde mi, že společná péče není příliš známá možnost.

Lidé po společné péči většinou nesahají, protože soud ji musí schválit na základě společné dohody rodičů. Když jsou ale rodiče ve sporu, nejsou schopni se na společné péči dohodnout.

Společná péče ze zákona znamená, že jste schopni se domluvit jak na péči, tak i na výživném. Soud řekne, že jsou děti ve společné péči a nic dalšího do rozsudku nepíše. Dojudikovalo se, že tam může být nad rámec toho uvedené výživné, pokud si třeba rodiče nejsou jistí, že by se na něm dohodli, takže může tam být společná péče plus výživné. Ale už tam nejsou časové sloty týden–týden, tři dny, čtyři dny a podobně. A proto to často lidé nechtějí, protože když se rozcházejí, tak si ne vždy úplně důvěřují.

Jak je v České republice nastaven systém pro pracující ženy, aby mohly pracovat a vychovávat děti? Může zaměstnavatel zrušit námi naplánovanou dovolenou? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.