„Tady všude seděl.“ Před 50 lety vznikla na příkaz pohádka Dlouhý, Široký a Krátkozraký, na kontě má 1072 repríz

„Nejhorší ze všeho jsou... trpaslíci!“ Legendární figury děda Vševěda, princů Jasoně a Drsoně nebo princezny Zlatovlásky se na jevišti Divadla Járy Cimrmana poprvé setkaly před 50 lety. 17. října 1974 měla v pražském Klubu Reduta premiéru hra Dlouhý, Široký a Krátkozraký. Po operetě, detektivce nebo opeře se Ladislav Smoljak se Zdeňkem Svěrákem vrhli na pohádku.

„To je princezna Zlatovláska?“

„Cos myslel, ty bláhový!“

Pohádka, která u dětí propadla. Zároveň originální cimrmanovská hra, která přinesla asi nejvíc hlášek, které zlidověly.

„Kampak se nám ti čerchmanti schovali? Neschovali se, děti. Umřeli!“

Hra napsaná na příkaz

Byla to sedmá cimrmanovská hra v pořadí. Soubor ji uvedl na prknech svého druhého působiště – v Redutě na Národní třídě. Odtud se ale stejně pár měsíců po premiéře musel na nátlak režimu odstěhovat.

Čtěte také

„To jsme byli ve svazku Státního divadelního studia a bylo nám doslova přikázáno, že musíme napsat další text, protože to je dílna a tam se nemá reprodukovat to, co je napsáno, ale mají vznikat pořád nové věci. Tak jsme tu pohádku napsali vysloveně na příkaz. Ale zaplať pánbůh za to, protože dodneška ji máme rádi. A jsou některá místa, která já vysloveně miluju, jako je třeba scéna ve sluji děda Vševěda,“ vzpomíná Zdeněk Svěrák.

„Já jsem s obrem hovořil. On tu byl. Tady seděl, jak sedíš ty. Ty, ty, a ty. Tady všude seděl.“

Záběr z představení Dlouhý, Široký a Krátkozraký

Asi už nikdo nezahraje postavu děda Vševěda tak, jako ji hrával Jaroslav Weigel. Byla to mimochodem poslední role, ve které se tento cimrmanovský herec-grafik naposledy objevil na jevišti – v lednu 2019.

Cimrmanovská prvenství

Dlouhý, Široký a Krátkozraký nese hned několik cimrmanovských prvenství. Jako vůbec první ji soubor koncem 70. let vydal na gramofonové desce. V roce 2010 se pak stala první hrou na cimrmanovském repertoáru, ve které vystoupil profesionální herec. Pro roli Krátkozrakého oslovil Zdeněk Svěrák po smrti Ladislava Smoljaka Miroslava Táborského.

Čtěte také

„Dospěl jsem k tomu, že to zkusím, řekl jsem, že se to naučím, zahraju, ale když to nebude sedět k sobě, tak že poděkuju a ať mi to řeknou, že půjdu pryč,“ vypráví Miroslav Táborský.

A pryč nešel. Miroslav Táborský už hraje i ve čtyřech dalších hrách. Aktuálně má Dlouhý, Široký a Krátkozraký na kontě 1072 repríz a před sebou jednu další premiéru. Přesně za týden pohádku na prknech žižkovského Divadla Járy Cimrmana poprvé sehraje anglický soubor Cimrman English Theatre. Zároveň tím oslaví 10 let od svého vzniku.

autoři: Tomáš Maleček , vma
Spustit audio

Související