Syndrom četníka ze St. Tropez

Nad podařenými filmy s Louisem de Founesem o popleteném četníkovi z Azurového pobřeží se dodnes můžeme smát. Nad tupostí a arogancí dnešních francouzských četníků a policistů se dá jen rudnout zlostí nebo plakat.

To, co předvedly francouzské bezpečnostní složky při summitu NATO ve Štrasburku, je opravdu spíš k pláči, ale vlastně nakonec i k smíchu. Skupinky teenagerů jim před nosem vypálily hotel Ibis, ve kterém ještě měli zavazadla i někteří novináři, kteří počínání demonstrantů i debaty politiků na summitu sledovali.

Spálili také starou budovu celnice v bývalém hraničním pásmu. Žádná škoda. Francouzi už ji měly dávno zbořit. Ostatně i onen hotel měl dost špatnou pověst.

Zatímco mladíci ničili, byli těžkooděnci někde daleko a přijeli na místo činu pozdě. Hotel i celnice lehly popelem. Tisíce policistů hlavně postávali kolem ulic zahrazených bariérami a hlídali cestu, kudy jeli politici.

Rojili se kolem kongresového centra a jak projížděli ulicemi v autech, vytvářeli dojem, že se Štrasburk změnil v policejní město. Zátarasy stavěli s velkým předstihem a přerušili tak dopravu mnohem dříve, než bylo vůbec třeba.

K průvodním jevům takových akcí patří určitá omezení v pohybu ve městě, tato opatření ale byla tak masivní, že hraničila až s šikanou běžného obyvatelstva a slušných návštěvníků města.

V celé své nahotě se také projevily vlohy francouzských policistů pro buzeraci civilistů. Tato vlastnost je asi kromě naprosté oddanosti rozkazům a jazykové nevybavenosti podmínkou přijetí k francouzské policii a četnictvu.

Uniformovaní pánové dokázali ze všeho nejlépe kroutit hlavou a ukazovat rukama na všechny strany. Poradit, kudy projít kolem zátarasů nebo jak se dostat do některého místa, ale nedovedli. Byli naprosto neinformovaní, nekompetentní a na rozdíl od jejich ochotných, mapami a znalostí jazyků vybavených německých kolegů, i arogantní.

Měli se asi v minulosti od koho učit. Dnešní prezident Nicolas Sarkozy také hýří některými těmito vlastnostmi a do nejvyššího křesla ve Francii se vyšvihl z pozice ministra vnitra. I on by jistě velmi dobře zapadl mezi své někdejší podřízené. Byl by četník jedna radost. Jen by asi musel vyfasovat boty s hodně vysokým podpatkem, nebo nosit vyšší čepici.

Pavel Novák, Český rozhlas, Štrasburk

autor: pan
Spustit audio