Svoboda slova je v ohrožení, varuje šéfredaktor časopisu Reflex Pavel Šafr

Ohrožení svobody slova nebo utahování šroubů. I tak silná slova padala v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu ze strany Pavla Šafra, šéfredaktora časopisu Reflex. Veronika Sedláčková se ho ptala na to, zda podle něj patří za mříže novináři Jiří X. Doležal a Jaroslav Plesl, které policie viní, že naváděli čtenáře, aby si zapálili cigaretu marihuany.

Na začátku byla rozostřená fotografie v jednom z březnových čísel Reflexu. Viditelná měla být ve formátu 4D po vykouření marihuanové cigarety. Právě tento návod se stal příčinou stíhání J. X. Doležala a Jaroslava Plesla.

Čtěte také

„Jsme proti kriminalizaci marihuany – a za to jsme kriminalizováni,“ shrnuje šéfredaktor Reflexu Pavel Šafr. „Pro mě osobně je nejdůležitějším tématem svoboda slova,“ vysvětluje s tím, že součástí tohoto práva je i právo svobodně mluvit a psát o marihuaně.

Celková úroveň svobody slova je přitom podle něj dnes horší než třeba před deseti lety. „A málo lidí si uvědomuje, v jak špatné situaci jsme!“ zdůrazňuje. „Jsme v dramaticky vážné situaci. I téma mít možnost psát o marihuaně je pro mě proto důležité.“

Čtěte také

Čím svá slova o oslabující svobodě slova odůvodňuje? I na to se ho Veronika Sedláčková zeptala. Pavel Šafr však mluvil třeba i o tom, jaký je jeho postoj k MF DNES poté, co tyto noviny koupil Andrej Babiš, nebo proč se snížila jeho důvěra v policejní práci.

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Šafrem si kdykoliv můžete poslechnout v iRadiu.

autoři: als , ves
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.