Světlušky se letos rozzáří na dva dny

Tykadélka, píšťalku, nebo svítící náramek? Vyberte si a staňte se i vy Světluškou, která rozzáří život nevidomým a slabozrakým. Šest tisíc dobrovolníků v kostýmu broučka se zapečetěnými pokladničkami potkáte v ulicích tří stovek českých měst v úterý 11. a ve středu 12. září. Vydejte se za nimi s Radiožurnálem.

Tradičně do ulic zamíří také patronka Světlušky Aneta Langerová a další známé osobnosti – mimo jiné herci Bára Hrzánová, Radek Holub, Tereza Voříšková nebo Pavel Nový. Radiožurnálovou Světluškou bude moderátorka Lucie Výborná, za nové Rádio Junior se vypraví do ulic Zora Jandová.

Známé tváře, které se rozhodly podpořit Světlušku, potkáte především v okolí Anděla a OC Nový Smíchov v Praze. V Brně navíc můžete navštívit zatemněný autobus s Kavárnou POTMĚ – nastupte si do něj a vychutnejte si nejtemnější kávu mezi Galerií Vaňkovka a kancelářským centrem Triniti.

Za symbolický příspěvek 40, 50 nebo 70 korun, případně i více, dostanete originální světluščí tykadla, píšťalku a tradiční náramek, který svítí ve tmě. Výtěžek z prodeje sbírkových předmětů poputuje přímo k nevidomým dětem a dospělým.

v ZÁŘÍ Světlušky ZÁŘÍ

O dvoudenním sbírkovém dni Nadačního fondu Českého rozhlasu uslyšíte v reportážních vstupech na Radiožurnálu. Zážitky z prodeje dárkových předmětů vám zprostředkují i naši reportéři v krajích. Už teď vás zveme na setkání se Světluškami v rozhlasovém spotu v podání Anety Langerové a Pavla Nového.

Pomoc dětem i dospělým

Sbírkový projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu podporuje děti i dospělé s těžkým zrakovým postižením už od roku 2003. Dosud se podařilo rozdělit mezi nevidomé téměř 70 miliónů korun. Loni se během Dne, kdy svítí Světlušky, podařilo vybrat přes 9 miliónů.

Světluška tak mohla například podpořit dvanáctiletého Káju L. z Vodňan, který je od narození nevidomý a kvůli těžké nedoslýchavosti musí používat naslouchátko. Příspěvek na pedagogického asistenta, učebnice a speciální pomůcky jsou pro Káju a další nevidomé důležité, nemusejí totiž dojíždět do často vzdálené speciální školy nebo bydlet na internátě.

Světluška pomáhá také zrakově postiženým studentům s hudebním talentem. Například Ráchel S. z Prahy přispěl Nadační fond Českého rozhlasu na klavír, Jiřímu P. z Brna na akordeon. Ráchel navíc získala i studijní stipendium, kterým Světluška podpořila dalších 20 studentů se zrakovým postižením na středních a vysokých školách v celkové částce 544 tisíc Kč.

Světluška nezapomíná ani na dospělé. Paní Olze F., která přišla o zrak v důsledku nemoci, přispěla na pomůcku pro zvětšení a čtení textu, díky které může dál pracovat. Ivo B. žije pro sport. Peníze od Světlušky mu pomohly k tomu, aby se mohl věnovat tandemové cyklistice a běžeckému lyžování.

Podpořte Světlušku

Přispět na konto Světlušky můžete kdykoli během roku. Číslo sbírkového konta je snadno zapamatovatelné, jde o „deset devítek“, tedy: 9999999999/0100.

Devátý ročník sbírky Světluška

Světlušce můžete poslat i dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS SVETLUSKA (1 DMS = 30 Kč, Světluška dostane 27 Kč). Pokud pošlete SMS ve tvaru DMS ROK SVETLUSKA, podpoříte Světlušku po celý rok jednou DMS měsíčně.

I díky pravidelným peněžním darům a také velkorysosti sponzorů, předává ve čtvrtek 6. září Nadační fond Českého rozhlasu Pobytovému rehabilitačnímu a rekvalifikačnímu středisku pro nevidomé společnosti Dědina speciálně upravenou cvičnou kuchyň, ve které se budou těžce zrakově postižení učit, jak si uvařit nebo jak nalévat a přenášet horké nápoje.

Právě předáním cvičné kuchyně symbolicky zahajuje Nadační fond Českého rozhlasu letošní 10. ročník pravidelné zářijové charitativní sbírky pro nevidomé. Ještě více informací, nejen o sbírkovém dni 11. a 12. září, se dozvíte na www.svetluska.net.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: jkr , anr
Spustit audio