Střely vypálené z Gazy dopadly na Izrael, Netanjahu přikázal obnovit letecké údery

19. srpen 2014

Dočasné příměří mezi Hamásem a Izraelem je u konce. Tři rakety vypálené z pásma Gazy dopadly v oblasti města Beer Ševa na jihu země. Uvedly to izraelské armádní zdroje. Hamás se k útoku oficiálně nepřihlásil.

Premiér Benjamin Netanjahu v reakci na útok okamžitě přikázal armádě obnovit vojenské operace proti cílům v pásmu Gazy.

Letectvo tak v posledních hodinách podniklo nálety na palestinské území. Z domovů vyhnaly desítky rodin, které se tam vrátily.

Izraelský protiraketový štít také během dneška zlikvidoval několik dalších střel z Gazy, některé dopadly na prázdné plochy. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti.

Netanjahu také obvinil Hamás z porušení dočasného příměří, které mělo vypršet ve 23 hodin našeho času.

Žádná z palestinských skupin se ale ke střelbě nepřihlásila. Mluvčí Hamásu Samí abú Zuhrí řekl, že o prvních třech střelách nemá žádné informace.

Izrael už stáhl své vyjednavače z Egypta. Rozhovory podle něj zkrachovaly. Izraelci nebudou v jednání pokračovat, pokud se bude bojovat, říká blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček.

„Je to podmínka, kterou drží od začátku. Pod palbou jednat nebudou. Zatím se ale izraelská strana dalších rozhovorů úplně nezřekla,“ popisuje situaci Macháček.

Hamás obvinil Izrael, že o žádnou dohodu v Káhiře neusiloval. Podle palestinských vyjednavačů si židovský stát záměrně kladl podmínky, které jsou pro Hamás nepřijatelné.

„Kamenem úrazu je izraelský požadavek odzbrojení Hamásu a demilitarizace Gazy. Tento požadavek nemůže Hamás přijmout, protože odzbrojení by znamenalo ztrátu důvodu jeho existence a činnosti,“ vysvětluje Macháček.

autoři: mac , ako
Spustit audio