Strach z čertů? V Itálii se děti bojí černých mužů, ve Vietnamu zase těch bílých, zaznělo ve speciálu Lucie Výborné

31. prosinec 2019

Víte, proč u nás 31. prosince slaví svátek právě Silvestr? Vědec Michael Londesborough, jeden ze silvestrovských hostů Lucie Výborné, po tom zapátral, a zjistil, že toto jméno v překladu znamená „divoký“. A prý to o mnohém vypovídá. „Silvestr je v Česku hodně podobný tomu v Británii, zato Vánoce jsou odlišné,“ shrnuje.

Do svého posledního rozhovoru tohoto roku si Lucie Výborná pozvala hned tři zajímavé hosty: vědce Michaela Londesborougha, kuchaře Emanuele Ridiho a blogerku Do Thu Trang. A je tedy jasné, že témat k probrání byla celá řada.

„České Vánoce, to pro mě byla vražda kaprů,“ vzpomíná na své první setkání s českými tradicemi italsko-český kuchař Emanuele Ridi. „České Vánoce jsou utrpení pro děti,“ připojuje se Michael Londesborough. „V Británii se dítě 25. prosince ráno probudí a hned rozbaluje dárky. Zatímco tady musí chudáci děti čekat až do večera,“ směje se.

Česko má magicky pohádkovou atmosféru, jako by tu bylo všechno možné.
Michael Londesborough

Jak ale připomíná blogerka Do Thu Trang, tyto drobné odlišnosti nejsou nic proti tomu, jak probíhají Vánoce na druhé straně světa. „Ve Vietnamu dostáváme obálky s penězi, a ne přímo na Vánoce, ale na lunární Nový rok,“ vysvětluje.

Koho se děti bojí?

Tím ovšem rozdíly mezi různými zeměmi nekončí. Takže zatímco v Česku rodiče své potomky obvykle straší čerty nebo vodníky, v Itálii se malé děti bojí „černých mužů“. A ve Vietnamu je naopak postrachem muž bílý.

„Byla jsem u situace, kdy vietnamská maminka strašila svého malého kloučka tím, že jestli bude zlobit, odvede si ho velký bílý pán,“ popisuje blogerka Do Thu Trang. Jak dodává, tento strach má ve Vietnamu velmi reálné kořeny. „U nás se obecně straší tím, že děti někdo někam odnese, často se totiž stávalo, že děti bývaly unášeny do čínských rodin.“

Rozhovor Lucie Výborné s jejími hosty jsme odvysílali 31. 12. od 9:00, vy si ho ale kdykoliv můžete znovu poslechnout na mujRozhlas.cz. Dozvíte se třeba to, jak se v cizině zabíjejí draci, proč si hosté Lucie Výborné život v České republice vybrali nebo jaké zvuky dělají zvířata v zahraničí.

autoři: Lucie Výborná , als

Související