Stovky milionů za nevyužité protilátky? „Na výplatě kompenzací se musí shodnout vláda a hejtmani,“ říká náměstek

9. květen 2022

V nemocnicích stále leží nepoužitelné monoklonální protilátky na léčbu covidu-19 minimálně za desítky milionů korun. Jde o ty, které nemocnice objednávaly na podzim na léčbu varianty koronaviru delta, jenže na omikron už neúčinkují. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09 v lednu řekl, že stát nemocnicím ztrátu vynahradí, jenže resort zatím nenašel způsob, jak to udělat. Celou situaci objasňuje náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Máte přehled o tom, kolik balení monoklonálních protilátek a v jaké celkové hodnotě je teď v českých nemocnicích?

Čtěte také

Celkově se jedná o léky v přibližné hodnotě několika set milionů. Snažíme se vymyslet mechanismus, jak to nemocnicím kompenzovat. Určitě to bude jedno z témat setkání hejtmanů a vlády. Ministerstvo zdravotnictví jako takové v tuto chvíli nemá finanční prostředky, které by mohlo použít na dotování nemocnic, proto zde musí být dohoda vlády a hejtmanů, jakým způsobem bude poskytnut dotační program na kompenzaci nákupu těchto látek.

Proč to trvá tak dlouho?

Jedná se o právně náročnou otázku, protože není možné, aby nemocnice nebo distributor vzal zpátky lék, kterému končí spotřeba, a proto se zde bude muset jednat o nějakou formu dotačního titulu. Takže se prověřovaly jednotlivé možnosti, jakým způsobem by to bylo možné. A ukázalo se, že pravděpodobně je zde jediná možnost, a to, aby vláda vyhlásila přímý kompenzační mechanismus pro nemocnice.

Kdy bude rozhodnuto?

Jakmile proběhne jednání hejtmanů a vlády, které bývá pravidelně jednou za čtvrt roku, to znamená, že na tomto setkání budou pravděpodobně dojednány veškeré detaily. A pak následně, až budou uvolněny prostředky z ministerstva financí, tak se můžeme začít bavit o výši jednotlivé kompenzace pro nemocnice.

A kdy by to mohlo být?

Doufáme, že by to mělo proběhnout ještě během léta. Do podzimu by mělo být jasno.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.