Stopy Járy Cimrmana zavedou diváky do míst věnovaných géniovi. Průvodci budou Táborský i další herci divadla Járy Cimrmana

Stezkou Járy Cimrmana, Cimrmanovou nejnižší rozhlednou a dalšími pamětihodnostmi z celé republiky věnovanými tomuto géniovi budou v novém dokumentárním cyklu České televize Stopy Járy Cimrmana provázet přímo herci Žižkovského divadla. Ve čtvrtek 13. dubna se v témže divadle koná slavnostní premiéra. Na koho se diváci mohou těšit? Pusťte si celou reportáž.

Průvodcem po desítkách míst, která lidé za poslední půlstoletí pojmenovali po Cimrmanovi, je Miroslav Táborský. V každém z šesti dílů cestuje jiným historickým dopravním prostředkem.

„Dneska jsme měli moped, kterému nefungovala přední brzda. Doufám, že ty ostatní prostředky budou poněkud spolehlivější,“ doufal herec v první natáčecí den loni v květnu.

Čtěte také

Dokument je částečně hraný

Stopy Járy Cimrmana jsou sice dokumentem, ale částečně hraným. V každém díle se objeví minimálně jeden člen Žižkovského divadla Járy Cimrmana. Petr Brukner tak například provází po Jižních Čechách a Jan Hraběta Českým rájem. A kudy diváky provede herec Petr Reidinger?

„Já jsem vytvořil takového urputného turistu, který honí Mirka Táborského. Navštívili jsme v Tišnově Stezku Járy Cimrmana, pak jsme byli v Březové nad Svitavou v takové dobře ukryté rozhledně,“ vypráví.

Příznivců Járy Cimrmana neubývá

„Na tom seriálu je zajímavé, že to není naše dílo, ale dílo příznivců divadla Járy Cimrmana a těch je tolik, že teprve tam jsem si to uvědomil,“ vyzdvihuje Zdeněk Svěrák, který se objeví v prvním a posledním dílu. Částečně se také podílel na scénáři. Ten napsal Patrik Ulrich, který je pod dokumentem zároveň podepsán jako režisér.

Naštěstí jsme se pohybovali v žánru, který pánové dobře znají, takže vůbec nebylo nutné je nějakým způsobem režírovat – spíš usměrňovat.

Čtěte také

Závěrečný šestý díl mapuje Cimrmanovy stopy v Praze a celý cyklus nemůže končit jinde než v současné domovské scéně divadla na Žižkově, říká Ulrich:

„Myslím si, že je zázrak, že se nám podařilo všechny herce dostat do jednoho záběru. Odehrává se to na pódiu divadla Járy Cimrmana, kde všichni recitují kolektivně báseň ,Jára Cimrman nepozvaný‘.“

Kdo stojí venku, i když mráz tam zebe?
Koho to nevzali mezi sebe?
Sníh padá z noční oblohy jak mana
na tenký zimníček Járy Cimrmana.

Dokument bude vysílat od 3. května Česká televize.

autoři: Tomáš Maleček , mga
Spustit audio

Související