Stop islamizaci Evropy!

V úterý 11. září si svět připomínal už šesté výročí útoků na Spojené státy. Zjednodušeně se tato největší tragédie 21. století připisuje islámu. Do Bruselu se proto měli sjet stoupenci krajní pravice z celé Evropy. Nedaleko budovy Evropského parlamentu chtěli demonstrovat pod heslem Stop islamizaci Evropy! Bruselská radnice akci z bezpečnostních důvodů zakázala, přesto asi dvě stovky lidí přijely a nechyběli mezi nimi ani Češi.

Na bruselském Lucemburském náměstí poblíž budovy Evropského parlamentu to vypadalo tak trochu jako na policejních manévrech. Hosté na zahrádkách okolních restaurací nevěřícně nebo nechápavě sledovali, jak se přeskupují policejní jednotky a několik desítek demonstrantů defiluje před početnými televizními kamerami a rozhlasovými mikrofony. Organizátoři demonstrace Stop islamizaci Evropy! očekávali dvacet tisíc účastníků, přijel jich ale pouhý zlomek - asi dvě stovky z několika zemí. Mne zajímala hlavně motivace těch ze střední Evropy, jmenovitě z Česka.

"Jmenuji se Leoš Vacek a jsem členem Zemské rady Národní strany. Ta demonstrace se koná pod heslem Stop islamizaci Evropy!, v České republice přece jen ta islamizace není zas tak pokročilá jako v některých jiných evropských zemích, samozřejmě západní Evropa má před námi náskok, ale ta migrace pokračuje. To znamená, že čím větší islámské komunity v Evropě jsou, tím větší hrozba islamismu je. A tu cítíme i v Čechách, protože od 1. ledna 2008 vstupujeme do Schengenského prostoru, kdy vlastně zanikají národní hranice a poté se kdokoliv, kdo je třeba ve Španělsku, ve Francii může volně pohybovat po celé Evropě."

Logo

U člena krajně pravicové národní strany nejspíš až tak nepřekvapí, že ho obavy z přílivu radikálních muslimů do české kotliny přimějí vyjet demonstrovat do tisíc kilometrů vzdáleného Bruselu. Na Lucemburské náměstí ale přijeli i jiní mladí lidé z Čech. Podle svých prohlášení nijak neorganizovaní. Jedním z nich byl doktorand pražské Matematicko-fyzikální fakulty Martin Satůrka. Vytáhl českou vlajku a přilákal velkou pozornost novinářů. Anglicky pak vysvětloval, že i když v Čechách, na Moravě a ve Slezsku mnoho muslimů není, cítí se prý součástí jednoho evropského národa. Argumentoval docela odvážnou historickou paralelou:

"Přišli jsme sem projevit náš názor, že islamizace Evropy nehrozí sice tolik ve východní Evropě, ani ve střední Evropě, odkud pocházíme my, nicméně stejně jako ve třicátých letech se nacismu rozšířil prvně v západní Evropě, tak my, jakožto součást Evropy, jsme nakonec byli nacismem pohlceni a bylo prolito mnoho krve, mnoho lidí bylo zavražděno. Chceme demokracii, nechceme, aby umírali lidé, nechceme, aby byla prolévána krev." "A nebojíte se, že právě takovými demonstracemi můžete vyprovokovat zase reakci na straně radikálnějších muslimů?" "To je stejné, jako kdybyste se ptal, zda demonstracemi nebo zasahováním proti nacismu se nevyvolá reakc extrémních nacistů. To je stejně nesmyslná otázka." "Na stránkách organizátorů jsem četl, že se očekává účast až 20 000 lidí, teď to tak zdaleka nevypadá. Nejste tak trošku zklamán, když jste sem jel takovou dálku?" "My jsme počítali s tím, že nepřijede velké množství lidí. To, že organizátor řekne něco o velkém množství, je víceméně standardní," stačil mi ještě říct Martin Satůrka.

Logo

Pak se ale bruselská policie pustila do práce a začala zadržovat viditelné účastníky nepovoleného protestu. Mezi nimi i Martina a dalšího českého demonstranta. Doktorand Satůrka si zjevně vysloužil své zadržení právě tím, že mával českou vlajkou. Jinak ale mezi asi sto padesátzi zadrženými převažovali stoupenci nebo přímo členové místní krajně pravicové strany Vlámský zájem. Ještě asi hodinu po poledni na Lucemburském náměstí postávali většinou mladí lidé, kteří chtěli demonstrovat proti hrozbě radikálního islámu. Bylo už ale jasné, že z masového pochodu proti islamizaci nic nebude. Soudě podle téhle nepříliš povedené akce to se strachem z novodobých Saracénů zřejmě na starém kontinentu ještě není tak horké.

autor: vpo
Spustit audio