Stomatologové jsou kvůli plombám připraveni k nátlakovým akcím, říká Pavel Chrz

Zubaři chtějí po zdravotních pojišťovnách víc peněz. Nesouhlasí s tím, aby miliardy, které pojišťovnám příští rok pošle stát, skončily pouze v zadlužených nemocnicích. Jestli vláda stomatologům nevyhoví, jsou prý připraveni přikročit k nátlakovým akcím. Jedním z možných scénářů tak je i to, že by si pacienti museli plně hradit i obyčejné plomby.

Pojišťovny v současnosti zubařům posílají 220 korun za zubní výplň. „Náklady na zhotovení průměrné výplně v průměrném zdravotnickém zařízení se však pohybují kolem 450 korun,“ upozorňuje prezident České stomatologické komory Pavel Chrz v rozhovoru s Veronikou Sedláčkovou.

Čtěte také

Stomatologové podle něj nechtějí příspěvek ve výši těchto 450 korun. „Chceme však, aby se cena postupně přibližovala našim nákladům, protože v současnosti pokrývá méně než 50 procent,“ poukazuje.

Na plomby tedy v současné situaci podle něj musí zubní lékaři doplácet. Jak? „Jednak vyšší frekvencí pacientů – máme tedy na pacienty méně času. A jednak musíme rezignovat na některé úkony, abychom mohli dělat obyčejné plomby.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: als , ves
Spustit audio