Stezka Českem vede ze Znojma i po řece. „První úsek Dyje je pro začátečníky ideální,“ láká instruktor

Splouvání řeky Dyje je stále populárnější. Možná k tomu přispívá i Stezka Českem. Dva tisíce kilometrů dlouhý pochod zhruba podél hranice republiky jdou i reportéři Radiožurnálu. Jeden jde aktuálně pěšky a druhý jede na kole. Jeden z nich, Tomáš Kremr, si dokonce vyzkoušel i vodní etapu. Řeku měl ve všední den skoro sám pro sebe.

„Když půjčovna začínala, měli jsme jedno auto a sedm lodí. Teď máme dost práce. O víkendu jsou většinou skoro všechny lodě pryč, to může být třeba 100 lidí,“ popisuje Tomáš Lazárek, instruktor z vodáckého centra ve Znojmě.

Ideální pro začátečníky

„Myslím si, že Dyje, hlavně ten první úsek – 15 kilometrů do Krhovic ze Znojma, je pro začátečníky úplně ideální,“ vysvětluje.

Čtěte také

Fasujeme vesty, pádla a nakonec i červenou kánoi a do ní barel na věci, které nechceme namočit, kdybychom třeba nezvládli jeden z pěti jezů na trase.

„První jez je sjízdný, to je v pohodě za každého stavu. Druhý jez bohužel v letním stavu sjízdný většinou není,“ upozorňuje Tomáš Lazárek.

Instruktážní videa

Trasu se může doma naučit skoro každý. I díky instruktážním videím, která vodáci natočili a umístili na internet.

„Rozdáváme kilometráže s obrázky jezů a detailním popisem. Jsou tam QR kódy, přes které se dají načíst jezy, jak se sjíždějí,“ říká Tomáš Lazárek.

Na řece se střídavě předháníme s dalšími dvěma kánoemi. Jinak je tu ale naprostý klid. Cestou vídáme hlavně kachny a taky stromy. Občas je to slalom mezi kameny a velkými větvemi.

15 kilometrů a 5 jezů

Po necelých šesti poklidných hodinách plavby, patnácti kilometrech řeky a pěti jezech jsme dopluli do cíle do tábořiště v Krhovicích. Tři jezy jsme spluli, u dvou loď přenesli – u jednoho z opatrnosti, u druhého z nutnosti. „Ten se nedá jet nikdy, ten se musí obnášet,“ zdůrazňuje Tomáš Lazárek.

Kdo chce strávit na Dyji více dní, může doplout až do horní Novomlýnské nádrže.

autoři: Tomáš Kremr , vma
Spustit audio

Související