Státníci v pařížském muzeu Grévin oblékli vánoční svetry

Vánoční svetry se stávají obrovským hitem v různých koutech světa. Oblékají se do nich nejen lidé, ale i psi a v Paříži teď dokonce také některé voskové figuríny v muzeu Grévin. Nápad se návštěvníkům líbí, ostatně kdo by se rád nepousmál třeba nad komicky vyhlížejícím státníkem.

„Ty svetry jsou příšerné,“ směje se asi padesátiletá Ingrid z pařížského předměstí. V muzeu do nich oblékli Donalda Trumpa, Angelu Merkelovou či Francoise Hollanda.

Namítám, že svetry svůj účel určitě splnily, protože návštěvníci se u legračně oblečených politiků zastavují a takový Nicolas Sarkozy, vypadá ve své komičnosti podle mého docela přirozeně. A s tím Ingrid docela souhlasí.

Čtěte také

Veronique Berezsová z muzea Grévin mi vysvětluje, že chtěli reagovat na velkou módní vlnu. Svetry jsou podle ní legrační a návštěvníkům se líbí. Zaujali je nejen politici, ale také Leonardo di Caprio, kterého si v podobném svetru asi nikdo předtím nedokázal představit.

Zábava pro celou rodinu

V muzeu mají také vánoční stromeček a organizují i rozdávání dárků dětem. Pracovníci muzea chtějí co nejvíce navodit pohodovou a slavnostní atmosféru, která k Vánocům patří.

Voskový Nicolas Sarkozy ve vánočním svetru

Muzeum Grévin se musí líbit celé rodině. Děti jsou nejvíce nadšené z různých spidermanů či postaviček známých z filmové série Doba ledová. Ti starší pak mohou obdivovat francouzské krále a představovat si, jak se asi žilo v děsivém středověku s hladomornami a mučírnami.

Jiní se zase přišli podívat na Johnnyho Hallydaye, kuchaře Paula Bocuse, Michaela Jacksona a další slavné osobnosti. Kdysi tu měli i Václava Havla, ale ten se přestěhoval do Prahy, když zde muzeum otevřelo svoji zahraniční pobočku – teprve druhou po Montrealu.

Voskový Nedvěd

Každá figurína se zhotovuje v Paříži, třeba i Pavel Nedvěd. Veronique vzpomíná, jak s celým týmem letěla do Turína a byla příjemně překvapená, jak český fotbalista ochotně spolupracoval.

Setkání s ním pro ni prý bylo velkým zážitkem. Kromě Pavla Nedvěda zná totiž už jen tři další fotbalisty, které najdete také v pařížském muzeu – Ronalda, Messiho a Ibrahimoviče.

Čtěte také

Z francouzského krále bude vodník

Daniela Pedret, která vede pražskou pobočku muzea, potvrzuje, že s mateřským muzeem opravdu velmi těsně spolupracují. Nedávno prý zjistili, že v Paříži mají ve skladech spoustu figurín, které nepotřebují, a tak vznikl nápad několik si jich půjčit a vytvořit expozici o pražských legendách.

Muzeum Grévin v Paříži

„Našli jsme třeba nádhernou starou figurínu Ludvíka XIII., kterou proměníme pravděpodobně v pražského vodníka anebo ve Fausta,“ dodává vedoucí pražského muzea.

Takový osud si francouzský král asi ani ve snu nepředstavoval, nicméně Daniela Pedret slibuje, že chystaná pražská expozice bude určitě stát za vidění

Čtěte také

autor: jšm
Spustit audio