Stanislav Kázecký: Kubánci mi neprodloužili vízum

20. duben 2006
O kom se mluví

Hezký den, u poslechu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu vás vítá Jan Pokorný. Naším dnešním hostem, o kterém se mluví, je Stanislav Kázecký, diplomat, který se vrátil před několika dny z Kuby. Dobrý den. Vyhoštěn a nebo vám neprodloužili vízum? Jaký je v tom rozdíl?

Host (Stanislav Kázecký): Tak já musím uvést na pravou míru to, co se občas uvádí v českých novinách. Mně opravdu neprodloužili vízum. Ač teda ten způsob, kterým mi vízum nebylo prodlouženo se ne, až tak, vzdáleně podobá na vyhoštění, do 72 hodin opustit Kubu.

Moderátor (Jan Pokorný): Jak vlastně vypadá klasické vyhoštění diplomata? Má to nějaké formální náležitosti?

Host (Stanislav Kázecký): Je prohlášen za nežádoucí osobu, což v mém případě se nestalo. Mně pouze, jak znovu opakuji, bylo neprodlouženo vízum.

Moderátor (Jan Pokorný): Byla vůbec hypoteticky možnost, že byste nereagoval na to neprodloužení víza a zůstal na Kubě?

Host (Stanislav Kázecký): To si, upřímně řečeno, nedokážu představit.

Moderátor (Jan Pokorný): Co by se tak asi stalo?

Host (Stanislav Kázecký): Opravdu těžce, těžce uvažovat o věci, která si myslím, že nebyla proveditelná. Tam v případě, pokud ten přijímací stát vyjádří jasné rozhodnutí, že mi to vízum neprodlouží, tak o tom můj další pobyt v té zemi je nemožný.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy jste říkal po návratu, že to nebylo nic nečekaného, že vám nebylo prodlouženo vízum. Je taková praxe na Kubě častá? Že se neprodlužuje vízum nebo se vyhošťují diplomaté?

Host (Stanislav Kázecký): Tak to bylo nečekané v tom ohledu, že česká politika lidských práv vůči Kubě je relativně kritická. Nebo česká zahraniční politika vůči Kubě je relativně kritická. Proto už, když jsem jel na Kubu bylo zřejmé, že tam ta situace nebude, nebude zcela jednoduchá. Nicméně zároveň musím konstatovat, že v poslední době se žádné, podobné neprodloužení víza na Kubě neodehrálo.

Moderátor (Jan Pokorný): Když jste vlastně, jako mladý diplomat, odjížděl na svou první misi na Kubu, to už jste tam jel s jasným, řekněme, politickým zadáním, které odpovídalo té, jak jste řekl, kritické politice České republiky vůči Kubě v oblasti lidských práv.

Host (Stanislav Kázecký): Já jsem odjížděl na Kubu již v době, kdy byl ministrem zahraničí Cyril Svoboda. To samozřejmě je situace nebo už jsem věděl, jak ta politika vůči Kubě je definována. Čili.

Moderátor (Jan Pokorný): Ptám se i proto, jestli jste dostával, třeba, nějaké konkrétní úkoly. Musíte tam podporovat opozici nebo, pardon, disent. Musíte se starat o to a o to.

Host (Stanislav Kázecký): Tak ta politika, jako taková, je definována celkově. Jestli to byly dílčí pokyny nebo nějaké celkové, to myslím si, že v tomto momentě není až tak zásadní. Nicméně ta politika definována je. V podstatě ta definice se od začátku mého pobytu na Kubě nějakým zásadním způsobem nezměnila.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy už jste se vyjádřil v tom smyslu, že Havana reagovala na českou zahraniční politiku zaměřenou na lidská práva. Kuba říká, že jste vyvíjel podvratnou činnost, pracoval pro Spojené státy. Tak mi řekněte, pane Kázecký, jak časté byly vaše styky s kubánskými disidenty?

Host (Stanislav Kázecký): Tak já bych na začátek té otázky, možná na začátek té odpovědi možná uvedl, že to, co jsem dělal v Havaně já, se velmi podobá aktivitám, které měli i někteří další diplomaté, kteří jsou na Kubě akreditováni z jiných zemí. Potud to nebyla žádná, žádná nová věc nebo nic neobvyklého. Samozřejmě k těm stykům s příslušníky občanské společnosti dochází a myslím si, že to je věc, která i diplomatům přináleží, se bavit s lidmi v zemi, kde jsou akreditováni.

Moderátor (Jan Pokorný): Ono se dá v případě Kuby mluvit o něčem, jako je občanská společnost?

Host (Stanislav Kázecký): Řekl bych, o zárodcích občanské společnosti.

Moderátor (Jan Pokorný): Jak si je má našinec představit?

Host (Stanislav Kázecký): Tak jsou to malé ostrůvky lidí, kteří nějakým způsobem velmi často inspirováni naším bývalým prezidentem Václavem Havlem vidí současný způsob života na Kubě jako pro ně nevhodný a nepatřičný. Snaží se nějakým způsobem chovat jinak.

Moderátor (Jan Pokorný): Vzpomněl jste Václava Havla. Když zabrousíme, řekněme, o 17, 20 let zpátky, tak Václav Havel byl v disentu tehdejšího Československa něčím, jako jeho symbolem, jednou z tváří disentu. Jak z tohoto úhlu pohledu vypadá kubánský disent?

Host (Stanislav Kázecký): Tak kubánská občanská společnost, dejme tomu, je definována trochu jiným způsobem. Řekl bych, že daleko více je fragmentovaná než byla československá opozice v 80. letech.

Moderátor (Jan Pokorný): Má, přidržím se vaší terminologie kubánská, občanská společnost, nějaký, byť malý, ale přece jenom vliv na tamní veřejný prostor na Kubě?

Host (Stanislav Kázecký): Tak samozřejmě její prostor v oficiálních médiích je nulový. Daleko spíše se ještě dá říci, že, že pokud je zmíněna v těch oficiálních médiích, tak je to v kontextu žoldáctví nebo jiného negativního vidění. To, čím nebo prostředky, kterými se o ní obyčejní Kubánci dozvídají, jsou velmi omezené. Především je to rádio, které je vysíláno na Kubu, ať už se jedná o americké stanice BBC nebo některé jiné.

Moderátor (Jan Pokorný): Kuba je jedním z posledních komunistických států na planetě. Vidíte nějaké rozdíly mezi prostředím komunistické Kuby a komunistické Číny?

Host (Stanislav Kázecký): Tak já se musím přiznat, že neznám velmi, velmi detailně situaci v Číně, jelikož jsem tam nikdy nebyl a nikdy jsem do detailu tu situaci nezkoumal. Čili musím se přiznat, že v tomto případě bych to porovnání nějakým způsobem kategorickým nechtěl činit.

Moderátor (Jan Pokorný): Kubánský ministr zahraniční, kromě jiného, řekl, že vás museli několikrát vyšetřovat, protože jste se snažil fotografovat vojenská zařízení,. Proniknout nebo získat přístup do jejich blízkosti, kde nemá diplomat co dělat. Vy jste fotografoval nějaké vojenská zařízení?

Host (Stanislav Kázecký): Já jsem už několikrát zopakoval od té doby, co pan kubánský ministr zahraničí toto vyjádření, toto prohlášení učinil, že si opravdu nejsem vědom, že bych kdykoliv a kdekoliv fotografoval na nějaké vojenské základě. Už vůbec ne vědomě a zároveň k tomu musím dodat, že jsem na to ani nikdy nebyl upozorňován.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy jste dával nějaké informace Američanům?

Host (Stanislav Kázecký): Tak Američané jsou jako mnozí další diplomaté akreditováni v Havaně. Já stejně, jako my jsme měli určité styky s americkou ambasádou, tak podobné styky s americkou zájmovou sekcí v Havaně, abychom byli korektní.

Moderátor (Jan Pokorný): Ta americká zájmové sekce vám dávala nějaká doporučení?

Host (Stanislav Kázecký): Já bych dokončil tu předchozí otázku. Že jsme měli nicméně informace jako takové, nějaké závažné, které bychom třeba nediskutovali s ostatními kolegy z EU, jsme nepředávali. Abych přešel k té druhé otázce. Jako doporučení, která by bylo možno poté interpretovat, jakože jsme pracovali podle jejich instrukcí. Tak doporučení tohoto typu jsme opravdu nedostávali. Musím zopakovat, že jsme akreditovaní na Kubě jako reprezentanti nezávislé země a tak jsme se také chovali.

Moderátor (Jan Pokorný): Jak vlastně vypadá česká mise na Kubě? Tam není velvyslanec, je tam charge dďaffair. V jakých podmínkách pracuje?

Host (Stanislav Kázecký): Myslíte třeba umístění toho?

Host (Stanislav Kázecký): Tak česká mise na Kubě je v budově, ve které už od 60. let sídlila československá ambasáda na Kubě. Je to dům, který je s československým územím již dlouhou dobu spjat. Samozřejmě ty podmínky pro práci jsou, dejme tomu, složitější než v zemích, které jsou nám názory bližší nebo vládními názory bližší než Kuba.

Moderátor (Jan Pokorný): Řekněme, že v polovině 90. let začal znovu sílit příliv českých turistů na kubánské území, zejména na ty krásné pláže a k tomu krásnému moři. Česká republika má teď důrazně kritickou, lidsko-právní politiku vůči Kubě. Čeští turisté, ale svým způsobem, přispívají k rozvoji kubánské ekonomiky. Vidíte v tom rozpor?

Host (Stanislav Kázecký): Tak Kuba, jako každý jiný stát, který má kolem svého pobřeží pláže si uvědomila a potenciál, který v ekonomické oblasti tyto pláže poskytují a snaží se přilákat co největší množství turistů, kteří tam utratí své vlastní peníze. Samozřejmě každý, kdo na Kubu jede a kdo se ubytuje v hotelu a sní kubánské jídlo, tak svým způsobem částečně, velmi obrazně, přispívá kubánské vládě. Ale na druhou stranu myslím si, že v demokratickém státě je velmi těžké rozhodovat a říkat, kam, kdo má jet a kam, kdo nemá jezdit. Je to na rozhodnutí každého občana.

Moderátor (Jan Pokorný): Zkusím se zeptat jinak. Mohou mít nynější, snad to tak můžeme říci, napjaté vztahy mezi Kubou a Českou republikou mít vliv třeba i na pobyt českých turistů na Kubě?

Host (Stanislav Kázecký): Já si myslím, že ne. Jak jsem již uvedl. Kuba má opravdu zájem na tom, aby přijíždělo co největší množství turistů a teda i českých turistů, jejichž počet se v poslední době výrazně zvýšil a nedomnívám se, že by jakýmkoliv způsobem se tyto napjaté vztahy, jak jste uvedl, projevily do možností pobytu českých turistů na Kubě. To se opravdu nedomnívám.

Moderátor (Jan Pokorný): V čem, podle vašich zkušeností, spočívá ta hlavní síla Fidela Castra?

Host (Stanislav Kázecký): Tak Fidel Castro je člověk, který od začátku své vlády, nutno připomenout, že on vstoupil do Havany 1. ledna 1959, je velmi charismatická osobnost. Jako taková se udržel dlouhá léta u moci. Řekl bych, že toto je jeho charisma. Samozřejmě také ta dlouhodobost jeho vlády, která zabezpečuje určitý kruh lidí, kteří jsou s ním spjati a kteří samozřejmě mají zájem na tom, aby vláda Fidela Castra pokračovala.

Moderátor (Jan Pokorný): Může se říci, že část občanů Kuby si už na tento způsob vlády zvykla, že ani nemají nějaké nutkání, nějakou potřebu změny?

Host (Stanislav Kázecký): Já velmi těžko mohu mluvit za občany Kuby.

Moderátor (Jan Pokorný): Řekněte svoji zkušenost, váš pocit.

Host (Stanislav Kázecký): Ale tak samozřejmě ta vláda, více než 40 let trvající, což je u mnoha lidí už v podstatě celý život, lidé nepamatují žádnou jinou situaci než, že byl u moci Fidel Castro, tak může to vyvolat u některých pocit, že zkrátka ta věc je taková a těžko o ní lze diskutovat, těžko jí lze změnit. Protože trvá hrozně dlouho.

Moderátor (Jan Pokorný): Ministr zahraničí Cyril Svoboda prosazuje, aby Evropská unie zaujala vůči Kubě tvrdší pozici. Unie sice schválila několik resolucí. Například Španělsko nebo Itálie mají na ostrově svobody, jak se mu říká, i svoje ekonomické zájmy. Je vůbec možné vyvíjet nějaký kompaktní tlak na režimy podobné tomu Castrovu?

Host (Stanislav Kázecký): Já jednak musím uvést, že mi nepřísluší nějak komentovat další kroky české zahraniční politiky. Já jsem byl nebo jsem diplomat, kterému nebylo prodlouženo vízum na Kubě a opravdu těžko mohu nějakým zásadním způsobem rozhodovat nebo těžko mohu vůbec rozhodovat o tom, jak.

Moderátor (Jan Pokorný): Já nechci, abyste rozhodl. Jenom, abyste mi řekl, co si myslíte, že to je možné?

Host (Stanislav Kázecký): Tak samozřejmě ten tlak zahraniční hraje na Fidela Castra nebo je pro něj nějakým způsobem důležitý. Nebo je, nějakým způsobem na něj působí, takhle, abych se vyjádřil úplně přesně. Ale záleží to na jednotnosti toho tlaku, samozřejmě. Čím tam pozice v Evropské unii je jednotnější, tím je vůči Fidelu Castrovi pevnější.

Moderátor (Jan Pokorný): Co budete dělat po vašem návratu z Kuby?

Host (Stanislav Kázecký): Já jsem včera nastoupil zpět na Ministerstvo zahraničních věcí na americký odbor. Teď jsem v očekávání věcí dalších.

Moderátor (Jan Pokorný): Chtěl byste někde na nějakou podobnou misi?

Host (Stanislav Kázecký): Tak to je opravdu předčasná otázka. Samozřejmě bych se tomu nějakým zásadním způsobem nebránil. Ale v každém případě teď nevím, co bude v dalších měsících a letech?

Moderátor (Jan Pokorný): Říká Stanislav Kázecký, diplomat, který se před několika dny vrátil z Kuby poté, co mu kubánská strana neprodloužila vízum. Děkuju za rozhovor a mějte se hezky. Nashledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Živé telefonáty, které teď budeme vysílat, nejsou redigovány a vyjadřují osobní názory posluchačů. Hostem byl Stanislav Kázecký, diplomat, kterému Kuba neprodloužila vízum a který se před několika dny vrátil zpátky do České republiky. Telefonní čísla: 221552155 nebo 221552255. Tradiční telefonní čísla. Čekáme na vaše názory. Dobrý den.

Projev občana: Martin Klingera z Prahy. Já bych chtěl říci, že si libuju v takový tý literatuře jako je Forsyth. Teď jsem dočetl takovou knížku, takže nevím, za jak bernou minci můžu brát to, co ten pán tam vlastně vám říkal? Protože nevíme, jestli to není náhodou nějakej špion? Ani pravdu, takhle v rádiu, říci nemůže. Nicméně chci říci, že nemám rád komunistický režimy nikde na světě. Takže podporuju to, co vlastně naše zastupitelstvo tam na tý Kubě dělá.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za telefonát. Hezký den. Další, prosím. Vítejte.

Projev občana: Tomáš z Brna. Já bych jenom takovou připomínku nebo svůj názor. Předem bych chtěl vás všechny posluchače pozdravit i vás, pane Pokorný. Já se vždy pousměju a zamyslím se nad tím, když se mluví o Kubě. Jak z jedné strany velice pěkně a nebo velice se snaží pan Svoboda a naši představitelé naší nejvyšší moci přitvrdit ohledně Kuby v rámci Evropské unie, přitvrdit ohledně embarga. Z druhé strany se tady podávají ruce a přijímají tady čínské představitele. Já si myslím, že ten komunismus nebo, rádo by komunismus, že tam byl a v podstatě tvrdší. Takže vždycky se jenom pousměju a vždycky si jenom řeknu sám pro sebe, měřit všem jedním metrem v rámci podpory nějaké demokracie nebo podpory disidentů. Potvrzuje se mě opět heslo, jak se říká v Americe, která taky z jedné strany oboustranné embargo na Kubu a z druhé strany oboustranný obchodní styk s Čínou. Ono se říká, peníze hovoří. Děkuji a nashle.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den. Dobrý den, jste ve vysílání Radiožurnálu v pořadu O kom se mluví.

Projev občana: Milan. Já bych měl jenom takovej poznatek. Pan diplomat asi nemůže nic říci, proto jsme se skoro nic nedozvěděli. Ale každopádně Kubu, jako takovou, jako systém nemám rád. Kdo ho obdivuje, tak tomu bych doporučil se tam odstěhovat tak na půl roku a ještě jedna poznámka. Když vidím Grebeníčka nebo Randsdorfa, jak spokojeně seděj v tom jejich komitétu nebo jak tomu říkají na Kubě, jak jsou tam všichni šťatní, jak všichni mávají vlaječkama, tak si dost často vzpomenu, jak jsme tady chodili na 1. máje a dělali ze sebe blázny s vlaječkama českejma a ruskejma. Asi tak. Navrch to vypadá, že se mají fajn, ale když tam jde voda 3 hodiny ve dne a elektrika asi 2 hodiny v noci nebo já nevím, jak to tam přesně maj? Tak to asi není to správně růžový. Takže Kubu asi ne. Díky.

Moderátor (Jan Pokorný): Mějte se hezky. Haló, dobrý den.

Projev občana: Novák, Praha. Já jsem byl třikrát na Kubě, jo. Můžu říci, že ty lidi byli tenkrát spokojený. Já se divím, že Česká republika v této věci se tak angažuje? Když Amerika za 30 let nestačila tento režim, jí nepříjemný, v krátké vzdálenosti od svého území, zlikvidovat. Na druhý straně se angažuje velikým zbrojním potenciálem v Iráku. Kde se dokazuje, že žádný vývozy demokracie nemají stejnou závažnou, stejně málo závažnou otázku jako, když se kdysi říkávalo o vývozu revoluce. Děkuju.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor. Další, prosím. Dobrý den.

Projev občana: Stejskal. Já jsem na Kubě byl, kdysi. Musím říci, že jsem v životě neviděl tak zdevastovanou zemi. Havana, to je prostě, řekl bych, ruina, kde už není ani zábradlí kolem balkonu. Ale co jsem zažil? To je docela zvláštní. Na venkově jsem narazil na nějakého hostinského s hostinskou, který tam měl nějakej pensiónek a ty mluvili francouzsky. Já jsem s nima mluvil francouzsky a voni po určité době začali velice otevřeně a tvrdili, snad nelhali, že to, co mi říkali a bylo to velmi otevřené, že je záležitost, kterou si myslí všichni Kubánci, ale strašně se bojí, protože na Kubě se dokáže fůra lidí ztratit. To je první věc. Za druhý k tomu diplomatovi. Já nevím, jestli bysme neměli do diplomatickejch služeb místo lidí posílat vycpaniny, protože poctivě řečeno, ti diplomati jsou dobře vycvičený. Nic neřeknou, snad ani jazyk nepotřebujou, možná že ani ne uši. Děkuju moc.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Předposlední telefonický názor. Dobrý den.

Projev občana: Krhut. Já bych jenom chtěl říci takhle. Že do Kuby se strefujeme, ale jako jak dlouho už je embargo s USA? Nemá žádný význam. Kdyby tam to embargo nebylo, tak na Kubě by se zvedla životní úroveň a ti lidi by dávno ten režim změnili. Takže vlastně si to Američané pěstují, jako. Pak jsem ještě líbí ty řeči, že ty lidská práva jsou nedělitelný. Řekl někdy pan Cyril Svoboda nějakýmu potentátovi z Ameriky, že oni, jako stovky lidí, zcela bezprizorně drží kdesi v klecích a je to jedno. Ti lidi se tam třeba dostali způsobem, jak když tu skončila 2. světová válka a KGB nebo NKVD tady sebralo s Němcema několik Čechů. Ti zmizeli na Sibiři a vrátili se za 8 let a nebo taky nikdy. Toto jako. Když jsou ty práva nedělitelná, tak kdy připomeneme toto Američanům a nebo jejich zvěrstva ve Vietnamu. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou a závěrečný telefonát. Dobrý den.

Projev občana: Pechal, Praha 9. Já si myslím, že ten režim je tam podobný jako v Bělorusku. Vyhazování diplomatů a vůbec ten pán, co tam byl třikrát. Asi mu ukázali jenom to, co mu chtěli ukázat. Asi byli opravdu spokojeni. To je asi všechno.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme a mějte se hezky. To byl závěrečný telefonát do dalšího vydání pořadu O kom se mluví, kde byl hostem Stanislav Kázecký. Diplomat, kterému na Kubě neprodloužili vízum a vrátil se do České republiky. Jan Pokorný tímto děkuje za pozornost věnovanou pořadu O kom se mluví a přeje dobrý poslech u dalších programů.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu