Srdce na dlani a olomoucké tvarůžky. Pavel Maurer zve na tradiční hanáckou kuchyni

30. červen 2018
Glosa Pavla Maurera

O letních prázdninách se řada z vás určitě vydá poznávat krásy České republiky. V různých vesničkách, městech i regionech přitom můžete narazit na spoustu gastronomických specialit. Třeba Haná je specifická tradičními olomouckými tvarůžky a takzvanou hanáckou baštou.

Včera bylo vysvědčení, prázdniny a dovolená jsou tady. Je to doba, kdy odpočíváme, relaxujeme a také cestujeme za hranice všedních dnů.

Čechy, Morava, Slezsko, naše vesnice, města a regiony nám nabízejí velmi specifické gastronomické zážitky, lokální suroviny a tradiční recepty. Pojďme se dnes podívat na Hanou.

Pro mne je Haná srdcovou záležitostí, protože jsem se tady narodil a strávil velkou část svého dětství. Táta byl parašutista, a tak jsme dost cestovali – bydleli jsme v Hranicích na Moravě, Prostějově, Kroměříži s neuvěřitelně krásnou květnatou zahradou, i v arcidiecézi Olomouc, kouzelném městě plném zeleně, studentů, ale i hradeb od Marie Terezie.

Netroufám si tvrdit, že můj kladný vztah k dobrému jídlu pochází odtud, ale faktem je, že Haná je všeobecně uznávaným symbolem úrodné země a rozvážných strejců s kulatými bříšky. K ochutnání je tu toho mnoho, ale já bych tentokrát doporučil dvě zásadní pochutiny.

Nejméně tučný sýr na světě

V první řadě jsou to takzvané olomoucké tvarůžky, což je vlastně zavádějící název, protože se nevyrábějí v Olomouci, ale v nedalekých Lošticích.

Pro ty, kteří vyznávají různé diety a chtějí žít zdravě, chci zdůraznit, že se jedná o světovou raritu nejen z hlediska originálního označení původu, ale také o nejméně tučný sýr na naší planetě. Je to i jeden z nejvíce aromatických sýrů. To ovšem všichni víme.

Já mám tvarůžky rád dobře uležené, když už se téměř táhnou, a to pak si je máznu na čerstvý krajíc chleba s máslem, posypu kmínem a sladkou papriku, a k tomu třeba sklenici piva. Je to zdravé, řekl bych až téměř dietní, ovšem v určitých situacích lehce nespolečenské jídlo.

Ale to už je na nás, kdy si tuto dobrotu naordinujeme. Mimochodem, v Lošticích je kromě muzea tvarůžků nebo syrečků také cukrárna, kde z této delikatesy nabízejí kremrole, větrníky, indiánky a další nesladké dorty.

Hanácká bašta

Jinak tvarůžky smažené, zapečené či obalované vám na Hané nabídnou v mnoha restauracích. Po tomto lehkém originálním sýru naopak nabízím místní, tradiční, hutnou specialitu – hanáckou baštu.

Na jednom talíři je servírováno uzené maso, vepřová pečeně, klobása, někdy dokonce i bůček, tři druhy knedlíků, červené a bílé kysané zelí se špekem. Když je horko, je skutečně krutý boj zvládnout tuhle kalorickou nálož.

Ale je to jídlo, kterým se Hanáci snaží uctít i prezentovat. Oni Hanáci jsou šetrní, jak se o nich říká, ale když na to přijde, je jejich náruč široká a dobrosrdečná. Pořekadlo mého táty – my, Hanáci, nespěcháme, máme času dost – patří k místnímu naturelu, a když jim dáme respekt, věřte, že vám přinesou své srdce na dlani.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio