Pavel Maurer: V kraji rybníků a cmundy nevynechte zelí ani kapří prsty

23. červen 2018
Glosa Pavla Maurera

Prázdniny a doba dovolených se kvapem blíží. Odpočíváme, relaxujeme a také cestujeme za hranince všedních dnů. Čechy, Morava a Slezsko nám nabízejí velmi specifické gastronomické zážitky, lokální recepty a suroviny. Pojďme se podívat do Jihočeského kraje.

K tradičním surovinám zdejší kuchyně určitě patří sladké a kysané hlávkové zelí. V jižních Čechách se proslavila pěstováním zelí obec Roudné na Českobudějovicku a také okolí Balkovy lhoty na Táborsku, kde se díky složení půdy této plodině mimořádně daří. Skvělé zelňáky či cmunda po kaplicku s kysaným zelím a uzeným masem nebo se škvarečky jistě potěší každého labužníka.

Další zdejší tradiční pochutinou je slavná polévka kulajda se zastřeným vejcem. Já v ní vždycky nejraději hledám opečené lesní houby a čerstvě nasekaný kopr, naši českou, velice zdravou superpotravinu. A pokud jste na jihu země, je třeba také ochutnat tvarohové knedlíky s borůvkovým žahourem.

Žahour se chystá tak, že borůvky propereme, posypeme cukrem, přidáme máslo, trochu vody a vše rozvaříme. Směs můžeme zahustit perníkem, smetanou a nakonec okořeníme skořicí a citronovou kůrou.
Pavel Maurer

Pro cyklisty, treckery a aktivní turisty se v celém kraji nachází síť různých naučných nebo i třeba pivních stezek. Například malé i střední minipivovary v různých vesničkách okouzlí svojí malebností a někdy i gastronomií. Mám rybu spojenou spíše s vínem, ale dnešní pivní svět nám nabízí neuvěřitelnou škálu a tak se dá párovat zajímavý pivní speciál s místním sumcem nebo štikou.

Nejtypičtějším produktem jižních čech jsou samozřejmě sladkovodní ryby. Konečně rybníků a vodních cest tu Jakub Krčín postavil před více než 400 lety docela dost. Kapr je samozřejmě nejslavnější ryba z těchto vod. Nejvíce oblíbená, ovšem pro mnohé též chuťově nepřijatelná. Doma se kapr dělává třeba na modro i na sladko, ovšem v restauracích jej však dostanete smaženého nebo pečeného.

Celé léto budeme s naším expertem na dobré jídlo a pití Pavlem Maurerem navštěvovat různé kraje v Česku a objevovat jejich kulinářské speciality. Nevynecháme ani oblíbené zahraniční destinace.

Asi největší místní atrakcí jsou takzvané kapří hranolky. Delikatesa, kterou jsem nikde u nás ani ve světě neviděl. Tato třeboňská specialita je k mání v mnoha jihočeských podnicích a má jednu nespornou výhodu. Chutná dokonce i dětem a lidem, kteří jinak kapří a vůbec rybí maso moc nevyhledávají. Zkuste to, kdo je neměl, nelituje!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio