Spolupráce Jany Šustové s romským vysíláním vznikla náhodou. A ne náhodou trvá již 22 let

28. říjen 2022

Nedílnou součástí vysílání O Roma vakeren jsou i webové stránky romove.cz. Do dnešní podoby je dovedla dlouholetá spolupracovnice romské redakce Jana Šustová. Jak vzpomíná na rok 2000, kdy její spolupráce začala?

Čtěte také

„Do rozhlasu jsem původně nenastoupila kvůli Romům, ale pracovala jsem v Radiu Praha (dnešní Radio Prague International), tedy na zahraničním vysílání v internetové redakce jako webeditorka. Vlastně jsem nikdy v rozhlase nebo v televizi pracovat nechtěla, protože neumím mluvit. Jak to tak ale bývá, odříkaného chleba největší kus Dnes už jsem v rozhlase 22 let.”

„Tehdy jsem si myslela, že jako webeditorka budu hezky schovaná, daleko od mikrofonu u počítače, budu zpracovávat texty, fotky. V Radiu Praha šlo o práci s cizími jazyky, což mě hodně baví - konkrétně jsem dělala webové stránky ruské a německé redakce, někdy i francouzské.”

Jana při práci na webových stránkách zahraničního vysílání objevila i opuštěné stránky romove.cz:

Čtěte také

„Založila je moje spolužačka z vysoké školy Markéta Kaštánková. Šlo vlastně o nejstarší webové stránky o Romech - Markéta je založila už v roce 1997, což bylo hodně pokrokové, s weby se u nás v druhé půlce 90. let teprve začínalo. Ale když jsem nastoupila já, už se o romove.cz nikdo nestaral. Jenže já vlastně o Romech moc nevěděla, nikdy jsem se o ně nezajímala. Proto jsem si řekla, že jestli mám na těch stránkách pracovat, tak do toho tématu musím nějak proniknout. Vypravila jsem se do romské redakce, kde pracovala Hanička Poláková a Iveta Durdoňová.”

Čtěte také

Setkání s romskou redakcí byl pro Janu klíčový moment, od kterého odstartovala spolupráci s vysíláním O Roma vakeren, která trvá dodnes. O webové stránky se starala od roku 2000 do roku 2017.

„Celé to pro mne bylo hodně klíčové. Mimo jiné i v tom, že mě Hanka začala brát na různé akce s Romy a vlastně mě přivedla i k natáčení, k mikrofonu. Díky ní vznikly moje první rozhovory.” 

Čtěte také

Jana Šustová vystudovala sociální práci, a proto jsou jí i sociální témata blízká. Ráda ovšem točí i o kultuře:

„Musím přiznat, že často jde o hodně emotivní témata, které mě nezřídka doženou k pláči.Třeba natáčení v Osvětimi - lidi tam na fotkách poznávají svoje příbuzné, kteří prošli holocaustem, nepřežili … kolikrát jsme vypínaly mikrofon, protože to nešlo točit. Tato práce zkrátka přináší hodně emocí, ale to patří k životu.”

Spustit audio

Související