Splitští rybáři vyhrožují blokádou přístaviště

8. srpen 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

Splitští rybáři vyhrožují blokádou přístaviště. Nelíbí se jim totiž stálé zdražování paliva. To se letos v Chorvatsku zvyšovalo už 8krát, což podle zástupců Chorvatského rybářského svazu ohrožuje existenci malých firem. 15timetrová loď pojme ročně přibližně 50 tun nafty a vlastník takové lodi zaplatí letos údajně o 55 tisíc kun více než loni.

Trogirskou riviéru navštívilo v prvních sedmi měsících tohoto roku 27 tisíc 840 turistů, kteří zde byli ubytování přes 59 tisíc 227 nocí. Je to mnohem lepší bilance než loni. Za stejné období loňského roku přijelo do Trigoru o 10 procent turistů méně. Nejčastěji pobývali na Trogiru Němci, Rakušané, Maďaři a také Francouzi. Tradičně vysoký zájem byl ze strany Čechů, Angličanů a Italů.

I v letošním roce nabízí chorvatské hlavní město turistům takzvanou záhřebskou kartu. Platí 3 dny a ten, kdo si ji pořídí má nárok na slevu 50 procent ze vstupného ve většině muzeí a galerií.Karta také umožňuje cestovat zdarma městskou hromadnou dopravou a nabízí zajímavé slevy v divadlech, restauracích a nočních klubech. Koupit si ji můžete v městské informační kanceláři.

autor: mfi
Spustit audio

Více z pořadu