Splitský přístav má nové molo pro velké výletní lodě

17. srpen 2007

Premiér Ivo Sanader otevřel nové přístavní molo pro trajekty a velké námořní výletní lodě v největším osobním přístavu v Chorvatsku - ve Splitu. Molo dostalo jméno Svatého Petra a měří 146 metrů. Zítra bude na Jadranu převážně slunečno a opět velmi teplo, 29 až 33 stupňů.

U nového mola ve Splitu mohou přistávat lodě až 180 metrů dlouhé. Při otevírání mola premiér Sanader uvedl, že jeho vláda chce dále rozvíjet přístav ve Splitu, který je třetím největším námořním terminálem osobní dopravy ve Středomoří.

"Je to pro přístav ve Splitu určitě velká událost. Zvětšuje se tak jeho kapacita, která je dnes 3 a půl milionu cestujících ročně, ale to ještě není konec. Náš cíl je velmi ambiciózní, 7 milionů cestujících za deset let. Je to myslím cíl, který má Split na dosah," říká chorvatský premiér Ivo Sanader.

Několik kulturních tipů:

V Pule - v tamní Aréně - vystoupil v pátek večer od 21 hodin Nový carský balet a Donští Kozáci s baletním představením Rasputin.

Na Hvaru v městečku Milna byla v pátek Rybářská noc. Pozvánka na ni slibovala ryby a víno za lidové ceny a dalmatinské písničky. Podobné akce se konají průběžně v řadě měst na pobřeží i na ostrovech.

Směnné kurzy:

Raiffeisen bank nabízí 7,26 kun za euro, 25 kun 62 lipy za 100 českých korun a 20 kun 35 lip za 100 slovenských korun. Jako všechny banky si ale napočítává provizi. Směnárny mají kurzy většinou 7,23 kun za euro. Pozor na směnárny v obchodních centrech. Mívají daleko nižší kurz, zvláště o víkendech. Dnes jsem našel před mostem na tržišti v Trogiru jednu, kde jsem dostal dokonce 7,24 kun za euro.

Palivo:

Ceny pohonných hmot na stanicích firmy INA se drží svých tradic a nemění se, i když jak jsme říkali, u nás šly ceny pohonných hmot mírně dolů, ne tak v Chorvatsku: benzin 95 je za 8 kun a nafta za 7.56. LpG stojí 3 kuny a 35 lip.

Doprava:

Kvůli dopravní nehodě je ztížený provoz přes most před Dubrovníkem. Řídí jej policie. Na A1 Záhřeb - Split - Šestanovac směrem od moře je před tunelem Sveti Rok kolona dlouhá 5,5 km . Před mýtnou bránou Lučko u Záhřebu je 1 km dlouhá kolona a před další mýtnicí Trakoščan před výjezdem k hraničnímu přechodu do Slovinska Macelj je kolona asi 4 km. Neberte na lehkou váhu omezení rychlosti, zvláště v tunelech. Nechcete přece platit pokutu a hlavně nechcete přece skončit dřív, než dojedete k moři, nebo domů.

Počasí:

Zítra bude na Jadranu převážně slunečno a opět velmi teplo, 29 až 33 stupňů. Na severním a středním Jadranu pozor na vítr bura, který může být i dost silný na to, aby vás odvál od břehu dál, než byste sami chtěli. Tedy pozor na nafukovacích lehátkách, aby vás vítr "bura", který fouká od pevniny na moře neodvál moc daleko.

Jachtaři pozor ve Velebitském kanále. V noci tam může severovýchodní vítr dosáhnout v nárazech rychlosti až 40 uzlů. Na moři by mělo být jasno. Mohou se objevit lehké přeháňky v oblasti Rijeky a zítra dopoledne i kolem pobřeží Střední a Jižní Dalmácie.

autor: pan
Spustit audio