Speciál Radiožurnálu: Nyní potřebujeme pietu, zdrženlivost a soudržnost, vyzval prezident i ministr vnitra

22. prosinec 2023

Ve čtvrtek 21.12. se na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy odehrála nejtragičtější střelba v historii České republiky. O život přišlo 14 lidí, další jsou raněni a hospitalizováni. Co vypověděla studentka, která střelbu zažila? Jak bude dál postupovat univerzita, policie nebo ministerstva? Poslechněte si speciální vysílání Českého rozhlasu.

Hosty speciálního vysílání jsou:

  • Vít Rakušan, ministr vnitra
  • Mikuláš Bek, ministr školství
  • Jana Krejčí Merxbauerová, zástupkyně mluvčí FN Motol
  • Eva Lehečková, děkanka Filozofické fakulty UK
  • Vladimír Voska, policejní psycholog

Ministr vnitra Vít Rakušan popsal aktuální situaci. „Policejní prezident zadal jednotlivým krajským ředitelům, aby preventivně, a zdůrazňuji preventivně, vytipovali ve svých krajích měkké cíle, aby byli v kontaktu s vedením jednotlivých škol, univerzit na svém teritoriu a aby zvážili ředitelé, děkani, rektoři, zda dnes konat výuku. A ta preventivní opatření obsahují i zvýšený výskyt policistů i s nějakou řekněme lepší výzbroj i novou potenciálních měkkých cílů a tato opatření budou v ČR platit minimálně do prvního ledna,“ uvedl Rakušan.

Poděkování studentům

Ministr vnitra vyjádřil obdiv a díky všem studentům a pedagogům za to, jak se v situaci zachovali. „Chtěl bych poděkovat studentům a pedagogům. To, co zažili, je příšerné. To, jak se chovali, jak zvládli evakuaci. To, jakým způsobem se chovali koordinovaně, logicky a racionálně v té chvíli, je prostě hodné obrovského, ale obrovského obdivu.“

Vít Rakušan na tiskové konferenci po mimořádném jednání

Obdiv vyjádřil i složkám IZS: A stejně tak to, čeho já jsem byl svědkem, koordinace IZS, všech složek, aplikace traumaplánu, kdy se zranění dostávali do nejlepších pražských nemocnic, byly vyklizeny operační sály v řádu minut. Tady se ukázalo, že i v šílené situaci je ČR systémově připravena a schopna na takovou situaci reagovat.

Ministr vnitra také zdůraznil lživou podstatu všech dezinformací, které se bezprostředně po útoku objevily: „Objevilo se jich opravdu mnoho. Já jsem zmiňoval jednu, která byla lidsky velmi nepříjemná, především pro rodiny policistů. Objevila se dezinformace o tom, že někteří policisté přišli o život nebo byli vážně zraněni. To jsme od začátku popírali, nebyla to pravdivá informace,“ zdůraznil Rakušan.

Čtěte také

„Objevila se informace, že střelec byl ukrajinské národnosti, že byl zradikalizován přes tuto skupinu obyvatel. To absolutně není pravda, není k tomu žádná indicie. Ten střelec byl Čech. Objevila se informace, že pachatel ohlásil na sociální sítě předem útok a policie nezasáhla. To je zcela vymyšlená a zcela smyšlená informace,“ vyjmenoval Rakušan lživé informace.

To, co v této chvíli potřebujeme především, je pieta, zdrženlivost a soudržnost.
prezident Petr Pavel

Prezident Petr Pavel vyjádřil smutek a vztek nad zbytečnou ztrátou životů a kondoloval v projevu pozůstalým obětí. Zraněným popřál rychlé zotavení. „A zároveň všem, kteří sice nebyli zraněni, ale byli při tomto incidentu účastni a utrpěli duševní šrámy, aby se s nimi dokázali i za pomoci svých blízkých rychle vyrovnat,“ popřál prezident republiky Petr Pavel.

Čtěte také

„Jsem rád, že integrovaný záchranný systém fungoval tak, jak má, že velice rychle fungoval i traumaplán. Všichni zranění byli velice rychle rozvezeni do hlavních pražských nemocnic, kde jim byla poskytnuta péče. Zároveň bych chtěl ocenit hrdinství všech těch, kteří jako první šli do budov prohledávat a nakonec byli těmi, kteří byli incidentu nejblíž. Pomáhali vyvádět studenty, hledali pachatele, což jako bývalý voják mohu říct, že rozhodně není jednoduché. Vyžaduje to velkou odvahu,“ ocenil prezident.

Prezident zároveň apeloval, aby incident nebyl zneužit. „Aby nebyl zneužíván politicky, k útokům na policii, aby nebyl zneužíván k šíření dezinformací. O tento apel se vztahuje na všechny, na politiky, na média, na občany, na všechny, kteří mají přístup k sociálním sítím. Protože to, co v této situaci potřebujeme především, je pieta, zdrženlivost a soudržnost,“ vyzval Petr Pavel.

Uvedl také, že je třeba hledat řešení, jak podobným situacím předcházet. „Samozřejmě budeme pracovat na tom, abychom zjistili, kde, jaké problémy mohou být, případně jak existující systém dále vylepšit,“ dodal.

Petr Pavel, Petr Fiala a Vít Rakušan na tiskové konferenci po mimořádném jednání

Ministr školství Mikuláš Bek představil bezprostřední plán ministerstva: „Dnes ráno v devět hodin začne porada vedení ministerstva školství a současně bude jednat také vedení Univerzity Karlovy. Pak se spojíme a dohodli jsme se na tom, že požádáme také další univerzity o to, abychom společně hledali cestu k nastavení nějakých dlouhodobějších opatření, která by měla zvýšit bezpečnost na našich univerzitách.“

„Budova Filozofické fakulty zůstane ještě nějakou dobu zavřená. Včera jsem se setkal taky s paní děkankou. Situace je tam samozřejmě nejsložitější z hlediska šoku, který utrpěli nejenom ti, kteří byli přímo účastníky té hrůzné události, ale ti ostatní, kteří tam studují či pracují,“ uvedl Bek.

 

autoři: Jan Pokorný , agf , vma
Spustit audio