Sparta vs. Slávia - dýmovnice vs. nové utkání?

28. prosinec 2002
Duel Radiožurnálu

Dobrý poslech přeje Vladimír Kroc. Na úvod základní fakta. Ve čtyřicáté čtvrté minutě zápasu třicátého prvního kola Český Telecom Extraligy hlavní rozhodčí Vladimír Šindler předčasně ukončil zápas Sparta Slávia za stavu 2:2. Někdo z diváků totiž zapálil dýmovnici a T-Mobile arénu zahalil hustý kouř. Ředitel Asociace profesionálních klubů Stanislav Šulc podle platných soutěžních a disciplinárních řádů rozhodl o kontumaci utkání ve prospěch Slávie pět nula a o pokutě pro Spartu ve výši deseti tisíc korun za nedostatečnou pořadatelskou službu.

Sparta se ovšem odvolala a valná hromada Asociace profesionálních klubů ledního hokeje na zasedání v Lánech rozhodnutí ředitele přehlasovala. Utkání se tedy bude opakovat. V dnešním Duelu se slovně utkají obchodní manažer Slávie Ladislav Blažek a člen představenstva klubu Sparta Praha a jeho ředitel Martin Urban. Pánové dobrý den.

Host (Ladislav Blažek): Dobrý den.

Host (Martin Urban): Dobrý den.

Moderátor (Vladimír Kroc): Nejprve povězte. Potřebuje Extraliga ředitele?

Host (Martin Urban): Tak já myslím, v každým případě, že potřebuje. V NHL je to pan Gary Batman, který je komisionerem. Prostě potřebujeme určitýho člověka, který bude dbát na to, aby se liga sehrála podle řádu, které sou platné.

Moderátor (Vladimír Kroc): Říká Martin Urban, Ladislav Blažek?

Host (Ladislav Blažek): Já sem téhož názoru. Myslím si, že Extraliga potřebuje svého ředitele, ředitele si zvolilo všech čtrnáct klubů, zvolilo Stanislava Šulce a myslím si, že svoji práci vykonává,podle mého názoru, docela dobře.

Moderátor (Vladimír Kroc): Proč se ptám, Stanislav Šulc rozhodl podle regulí soutěže. Není to zvláštní, že ho zástupci jednotlivých klubů přehlasovali? Člověk se může zeptat, na co jsou potom řády?

Host (Martin Urban): Tak, jestli mohu začít, tak jedná se konkrétně o článek čtyři sta tři Soutěžního řádu, který řeší takovou to situaci a v podstatě dává tam subjektu, který rozhoduje, na výběr. A ředitel Šulc si vybral , vybral po sportovně technické stránce tu nejtvrdší možnost.

Host (Ladislav Blažek): Tak, Martin Urban má pravdu, že má na výběr. Vybral tu možnost a, což je kontumační výsledek, ale pak je taky možnost b, což je odečtení družstvu, které se provinilo dva body nebo tři body a nezvýhodnění družstva, které se neprovinilo. Já bych chtěl tady říct, že ten článek čtyři sta tři to říká úplně jasně a jiná možnost, jako je třeba nové utkání nebo ponechání stavu utkání, které bylo přerušeno, neobsahuje. To znamená, že všechno, co je, nebo jak se rozhodlo teď, jak rozhodla valná hromada APK je mimo, mimo soutěžní a disciplinární řád a proto, proto my s tím nesouhlasíme.

Moderátor (Vladimír Kroc): Když před několika lety zranila láhev rozhodčího na ledě Vítkovic, vyhrála kontumačně Sparta, nikdo se tehdy neodvolával, jaký je mezi těmito případy rozdíl?

Host (Martin Urban): Tak, my vidíme rozdíl zásadní v tom, že, pokud někdo hodí láhev a někoho zraní, utkání může být ukončeno, tak tam jednoznačně je chyba na straně pořadatele, protože toto se nesmí stát, pokud ovšem pořadatel vyvine veškeré rozumné úsilí, které po něm lze požadovat a někdo v podstatě v rohu sektoru zapálí, zapálí dýmovnici, navíc ta začne dýmit až po prostě deseti, patnácti sekundách, tak byť ta pořadatelská služba udělala v podstatě co může, tak nedokáže toto eliminovat. Prostě ne všechny faktory, které mohou ovlivnit tímto způsobem utkání, se dají vyloučit. To znamená, já v tomto spatřuju, v tomto spatřuji rozdíl.

Moderátor (Vladimír Kroc): Tak to říká Martin Urban, jak to vidí Ladislav Blažek?

Host (Ladislav Blažek): Já to vidím tak, že Stanislav Šulc rozhodl v duchu soutěžního disciplinárního řádu správně, protože podle článku tři sta patnáct až sedmnáct, řády řeší povinnosti pořádajícího klubu a ty byly , ty byly porušeny. Protože pořadatelská služba podle mého názoru byla nedostatečná. Já sem na Spartě samozřejmě byl, viděl sem celou situaci, hrát se opravdu nedalo, rozhodčí rozhodl správně, přerušil utkání, utkání se dá podle řádu přerušit až na jednu hodinu a jak, jak my, tak Sparta se shodla na tom, že ten den to utkání dohrát nešlo. Tady je problém opravdu v tý pořadatelský službě a já mám potvrzeno desítkami lidí, chodějí mi e-maily o tom, že ta služba pořadatelská nefungovala tak, jak měla. Jestli tam prošel známej, kterej měl v batohu dvě, dvě pet láhve Hanácký kyselky, tak asi neprobíhala ta , ta, ta ochranka nefungovala tak, jak fungovat měla.

Moderátor (Vladimír Kroc): Dýmovnice v uzavřeném prostoru, policie to klasifikovala jako trestný čin, byla zapálena v sektoru domácích fanoušků, je ale vůbec v silách pořadatele podobným excesům zabránit, přece jenom dýmovnice je zvláštní záležitost.

Host (Ladislav Blažek): Tak samozřejmě, já si myslím, že, že je to velice těžké, nikdy nic není stoprocentního samozřejmě, když někdo zřejmě tam bude chtít dostat dýmovnici, tak se mu to může podařit, ale záleží na tom jaksi, jak k tomu ta pořadatelská služba přistoupí. Já sem se jenom usmíval faktům, které, které uvedla Sparta v odvolání, tam mluví o drobných mincích a takové, já bych takový příměr nepoužil, protože dýmovnice není mince a vynakládáme na Slávii značný prostředky finanční na to, aby, aby se zamezilo přístupu fanoušků s nebezpečnými předměty. To je povinností pořadatele každého hokejového klubu. Já nevím, prostě byla tam stížnost, že sme zabavili plechovku mandarinek, jo, ona plechovka čehokoliv je velice nebezpečnej předmět a , a prostě nebyl ten divák s touhle plechovkou do hlediště vpuštěn. Takže je otázkou, jestli teda, když budou takovýdle tresty, jako je třeba potom disciplinární trest deset tisíc korun při tržbě zhruba tři čtvrtě milionu za utkání, jestli , nevynakládat zbytečně finanční prostředky na pořadatelskou službu a vědět, že v případě, když se něco stane, tak se utkání bude opakovat a deset tisíc zaplatíme.

Moderátor (Vladimír Kroc): To říkáte samozřejmě s nadsázkou

Host (Ladislav Blažek): Samozřejmě

Moderátor (Vladimír Kroc): Ale Ladislav Blažek tady teď pane Urbane naznačil, že zřejmě pořadatelská služba v tomto konkrétním případě selhala. Jaký je váš postoj?

Host (Martin Urban): Toto je samozřejmě diskutabilní. Naše pořadatelská služba si myslím, že dělá srovnatelně jako špičkové pořadatelské služby jinde, nikdy nemůžete vyloučit prostě faktor, že někdo, něco na zimní stadion prostě pronese, nicméně, nicméně u nás lidé chodí přes turnikety jednotlivě, sou, sou prohledáváni, tak jako můj kolega má možná iks e-mailů o tom, že naše pořadatelská služba nefunguje, tak nám chodí skutečně e-maily, a to nejenom po utkání tedy se Slávií, ale již delší dobu, vlastně již po období, co se stalo jedenáctého září loňského roku v Americe, takže my sme přijali určitá přísnější opatření a těch e-mailech je jakási nelibost lidí, kteří, kteří k nám docházejí do T-Mobile arény právě s tím, že jsou , že jsou až příliš důkladně prohledáváni. To znamená, tady, tady určitě se najde člověk, který něco dovnitř přinese, ale stejně tak se najde ďiksď nespokojených prostě diváků, kteří jsou prohledávání zbytečně. Já si myslím, že zůstává naší povinností tato opatření, tato opatření v nich pokračovat, ale co je, co je i velmi podstatné, tak dát v podstatě divákovi jakousi nejistotu. A ta nejistota spočívá v tom, že ten divák by neměl mít, neměl mít jasno, že ať se stane cokoli, tak že bude následovat jednoznačný, jednoznačný verdikt, a to je , to je tedy nula pět v neprospěch domácího mužstva.

Moderátor (Vladimír Kroc): K tomu se ještě vrátíme, ale řekněte mi, to co řekl pan Blažek, myslíte si, že řešení by bylo zvýšit třeba ty případné pořádkové pokuty z deseti tisíc na nějakou částku, který by ten klub víc zasáhla, byla bolestnější ta pokuta?

Host (Martin Urban): Ale to určitě, a já si nemyslím, že to není od věci, ale samozřejmě bychom chtěli, pokud, pokud dopadneme pachatele, tak tuto pokutu potom na něho přenést, toto musí vejít ve známost, protože lidé, kteří přijdou na jakékoli utkání nebo jakýkoli podnik, tak musí vědět, že se , že se musí chovat, prostě, že se musí nějak chovat, že toto si nesmí dovolit. To znamená, ta represivní opatření by se, by se měla zvýšit, finanční, samozřejmě, ale hlavní je také ten mechanismus, jakým způsobem je přenesete na konkrétního viníka.

Moderátor (Vladimír Kroc): Já bych se ještě vrátil k tomu rozhodnutí valné hromady Asociace profesionálních klubů, proslýchá se, že zaúčinkoval sparťanský lobbing, připomenu,že za Spartu se postavilo šest klubů, paradoxně Vítkovice, připomínal sem už to jedno utkání, Havířov, Třinec, České Budějovice, Liberec a Plzeň, proti byli zástupci Litvínova, Karlových Varů a Zlína, samozřejmě Slávia no a pro nemoc se zasedání nezúčastnili funkcionáři ze Znojma a Vsetína. Zástupce Pardubic se zdržel hlasování. Co by ale podle vás mohli Sparťané ostatním nabídnout pane Blažku nebo myslíte si, že to mohlo být jen osobním vlivem trenéra Aloise Adamčíka?

Host (Ladislav Blažek): No tak, Alois Adamčík mě volal v pondělí vlastně ještě před hlasováním, takže sme spolu měli rozhovor, kde mi jenom potvrdil, že vlastně vysvětloval kolegům z Třince, Havířova a z Vítkovic, že se to může stát i jim a protože ho znám, hrál sem pod ním, takže vím, že to je velkej šíbr, ale samozřejmě ten vliv tam byl. Překvapilo mě to hlasování, mě teda vopravdu hodně překvapilo, protože všechny dosavadní utkání nebo nedohraná utkání končila jednoznačně kontumací ve prospěch hostujícího týmu. V tomto případě to potkalo, potkalo našeho rivala Spartu a, a najednou prostě se zvrátilo rozhodnutí ředitele Extraligy, který podle mého názoru rozhodl naprosto správně, v duchu soutěžního řádu. Ta pokuta se nám zdála co se, když budu mluvit o disciplinárním řádu, velice mírná, ale v souvislosti s kontumací se nám zdál ten trest přiměřený.

Moderátor (Vladimír Kroc): Chcete se pane Urbane nějak vyjádřit k tomu lobbingu?

Host (Martin Urban): Tak, je otázka, co to je lobbing. My sme se připravili na vlastní zasedání APK, tam ta diskuse probíhala asi hodinu, možná hodinu a čtvrt a v podstatě naším úkolem jako managementu Sparty bylo, bylo přesvědčit ostatní kluby, že ten nejtvrdší trest si nezasloužíme. A je jenom otázka, jestli, jestli těch , ty ostatní manažery prostě přesvědčíme a já nezakrývám, že to není, není jenom problém mezi dneska Spartou Slávií, ale je to obecnější problém, jehož řešení by mělo napomoci také tomu, aby se minimalizovala možnost opakování takovýchto excesí.

Moderátor (Vladimír Kroc): Teď se k tomu vracíme a chtěl sem se právě k tomu teď obrátit,protože vy připomínáte nebezpečí zavedení nějakého precedentu, něco na tom ale je, pane Blažku, ne?

Host (Ladislav Blažek): No tak, určitě, ono je to dvojsečný, když i ta kontumace, i, i opakované utkání. Já mám tudíž obavu z toho, že v případě, že někdo povede někde venku teď Karlovy Vary v Třinci tak, když někdo z domácích hodí dýmovnici, přeruší se utkání, Vary budou muset jet znova, utkání v Třinci nebo jestli, jestli potom bude hlasování jinak, nevím, jestli, jestli Karlovy Vary přesvědčí zase iks manažérů o tom, že, že se utkání bude kontumovat nebo jestli se bude opakovat, jo. Já si myslím, že je to obousečný todle to a že , že todle to rozhodnutí není dobrý.

Moderátor (Vladimír Kroc): Co si myslíte o názoru sparťanského brankáře Petra Břízy, že nejsprávnější by bylo, kdyby platilo skóre v okamžiku přerušení utkání, tedy dva dva?

Host (Ladislav Blažek): Ta situace tady ještě nenastala nebo tedle ten případ, já si nepamatuju, že by, že by zůstal stav na hřišti

Moderátor (Vladimír Kroc): Ale řády to připouští myslím

Host (Ladislav Blažek): Já sem tam o tom nečet...

Moderátor (Vladimír Kroc): Takže vám se to nezdá dobrý nápad?

Host (Ladislav Blažek): Tak samozřejmě, ono se to nabízí, ve čtyřicátý čtvrtý minutě dva:dva, možná oba dva mančafty by byly spokojený s bodem, ale nevím, no já prostě vidím, my se řídíme řády a respektujeme je, měl by platit, měl by platit pro všechny.

Moderátor (Vladimír Kroc): A remíza pro Martina Urbana by byla přijatelná?

Host (Martin Urban): Tak, my v tom odvolání sme, sme navrhovali změnit rozhodnutí o kontumaci na buďto sehrání nového utkání a nebo na ponechání výsledku po těch čtyřiceti čtyřech minutách. Za bé, vzhledem k tomu, že tuším, že v minulosti existovalo v řádech, že výsledech na hřišti může platit, pokud dojde k přerušení utkání až v poslední třetině, nicméně v dnešních řádech nic takového není, ale jakási logická kontinuita by se, by se tu nabízela. Víte, ono také jde o diváky. Já myslím, že především a jestliže tam přišlo sedm tisíc lidí a museli, museli předčasně odejít, tak možná i pro ně je jaksi zadostiučiněním , že bude sehráno nové utkání.

Moderátor (Vladimír Kroc): Pravdou zřejmě zůstává, že ať už opakované utkání Sparta Slávia dopadne jakkoli, vydělá na něm Sparta, která znova vyprodá halu.

Host (Martin Urban): Tak jestli se k tomu můžu vyjádřit, tak valná hromada zároveň, zároveň tedy řekla, že kluby by se měly dohodnout na novém termínu zápasu za a/ a za b/ by se měly dohodnout na ekonomice takového to utkání. S tím, že na valné hromadě bylo diskutováno, že spravedlivé by bylo jaksi rozdělit se fifty fifty, ale

Moderátor (Vladimír Kroc): Uvažujete o tom?

Host (Martin Urban): Tady se nabízí několik možností. Samozřejmě my můžeme dát plné vstupné, plné vstupné, můžeme dát to utkání druhé extra úplně zadarmo a jít divákům vstříc, ale můžete také to utkání a to nabízíme, nabízíme Slávii, to utkání dáme za padesátiprocentní vstupné, pokud tedy bude Slávia souhlasit a od tohoto výtěžku chceme odečíst, tedy zaplatit náklady naše a náklady Slávie a zbytek rozdělit padesát na padesát.

Moderátor (Vladimír Kroc): To je pro vás přijatelné, pane Blažku?

Host (Ladislav Blažek): No tak já, pro mě to je zatím nepřijatelný řešení, uvidíme, jak rozhodne dozorčí rada, kterou budeme mít před koncem roku, mimořádnou, takže uvidíme, no. Můžete taky nabídnout, že z důvodu bezpečnosti bysme třeba mohli sehrát utkání na Slávii.

Moderátor (Vladimír Kroc): Dobře, uvidíme, jak to dopadne. V Duelu Radiožurnálu se střetli Martin Urban za Spartu a Ladislav Blažek za Slávii. Pánové, šťastný nový rok!

Host (Martin Urban): Děkujeme, vám také.

Host (Ladislav Blažek): Děkuji, vám taky.

Moderátor (Vladimír Kroc): Vám, posluchačům Českého rozhlasu jedna přeje Vladimír Kroc dobrý poslech dalších pořadů. Na shledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vlk
Spustit audio

Více z pořadu