Služební cesty a nárok na diety
Na každou služební cestu musí zaměstnanci, kterékoliv firmy i státní správy dostat příspěvek na stravu, takzvané diety. To asi každý ví, jenže na jakou částku má nárok a za jakých podmínek není tak jasné, svědčí o tom i váš dotaz, který je námětem pro vaše dnešní téma. Podrobné informace o dietách pro cesty do zahraničí zjišťoval Aleš Heřmánek.
Samozřejmě pro každou zemi se vyplácejí jiné diety. Jejich výše je tedy různá, ovšem pravidla stejná. Důležité kdy překročíte státní hranici a kdy se vrátíte. Jestliže v cizině zůstanete méně než hodinu nárok na diety nemáte.
Eva Hofmanová: Pokud v tom kalendářním dnu je délka pracovní cesty do dvanácti hodin a přesně dvanáct hodin, vychází zaměstnavatel z těch sazeb, které určuje ministerstvo financí vždy v aktuální vyhlášce pro kalendářní rok. Ty sazby jsou stanoveny na čtyři a dvacet hodin, podle spotřebních košů jednotlivých států. Vysvětluje Eva Hofmanová z ministerstva práce a sociálních věcí.
Jestliže jste tedy v cizině služebně méně než dvanáct hodin máte nárok na dietu, která odpovídá hodinové sazbě vypočtené ministerstva financí.
Eva Hofmanová: Jakmile je délka v kalendářním dnu více jak dvanáct hodin, vzniká zákonní nárok zaměstnanci na sazbu určenou pro těch čtyři a dvacet hodin. To znamená celodenní sazba zahraničního stravného.
Kolektivní smlouvou a nebo písemnou dohodou se zaměstnancem, může zaměstnavatel snížit sazbu maximálně o jednu čtvrtinu. O víc ale ne.
Eva Hofmanová: To znamená, jakmile zaměstnavatel tuto úpravu sjedná, nebo stanoví, vychází z té sazby stanovené vyhláškou ministerstva financí a upravuje ji v maximální možné míře o pětadvacet procent.
Zákon ale povoluje také odlišný výpočet diet.
Eva Hofmanová: U profesí, které splňují podmínku časté změny místa výkonu práce, což je především u řidičů, může zaměstnavatel v kolektivní smlouvě a to pouze v kolektivní smlouvě nasmlouvat jiné podmínky než určuje zákon, to znamená třeba výkonnostní princip na ujeté kilometry a na základě těchto jiných podmínek může snížit stravné.
Jinak všichni zaměstnanci mají dostávat stejné diety.Nezáleží tedy na tom, jakou pozici ve firmě zastávají. Ovšem s jedinou výjimkou a ta se týká pouze rozpočtových a příspěvkových organizací.
Eva Hofmanová: Může těm vedoucím zaměstnancům a jim přímo podřízeným vedoucím zaměstnancům navýšit tu jednotnou sazbu zahraničního stravného až o patnáct procent.
Další do můžete o zaměstnavatele získat na zahraniční cestu je kapesné. Na to ale zákonný nárok nemáte.
Eva Hofmanová: Zaměstnavatel na základě posouzení té konkrétní pracovní cesty, kdy zvažuje jaké osobní nutné vedlejší výdaje zaměstnanci při pracovní cestě mohou vzniknout, rozhodne, zda to kapesné přizná. Kapesné je pro zaměstnavatele daňově uznatelným nákladem do výše čtyřiceti procent toho nárokového stravného.
To jsou veškeré paušální náhrady. Také ubytování musí zaměstnavatel proplatit, ovšem výhradně po předložení účtu nebo faktury z hotelu. Na stravné, kapesné a ubytování vám zaměstnavatel musí dát zálohu, kterou by jste měli vyúčtovat do deseti dnů po návratu.
Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.