Slovenský ráj aneb pravidla ostalgie

Když spisovatel Bohumil Hrabal prosazoval nový termín "ostmodernismus", příliš se mu to nepodařilo. Německý Thomas Brussig měl se svou "ostalgií" větší úspěch. Z ostalgie, jakési východoevropské nostalgie po životě v reálném socialismu, se stal fenomén. Rozumově si my, dříve narození, uvědomujeme nevýhody života v minulém režimu, ale občas je nám smutno, že ze dne na den přestala existovat místa, atmosféry, zvuky a vůně světa, ve kterém jsme prožili dětství. Někdy se ale připomenou na místech velmi nečekaných.

Zajímavé je, že Slovenský ráj je zároveň mnohem starší i mladší než náš český . S názvem Slovenský ráj přišli poprvé karteziánští mniši již v roce 1299 ale skutečné pojmenování Slovenského ráje pochází až z roku 1921 z článku v časopise Krásy Slovenska.

Zajímavé na Slovenském ráji je, že díky neprostupným hvozdům a roklinám zůstal v podstatě divočinou až do poloviny devatenáctého století. Krása divoké přírody s pověstnými žebříky ale na pocit ostalgie nestačila. K tomu se musela přidat "socialistická" neochota místních služeb.

Zasněné nepřítomné pohledy prodavaček dávaly tušit, že se odehraje něco výjimečného. "Máte mrkev?" zeptala se manželka zahloubané prodavačky. "Nie." "A co je tohle?" ukázal jsem na krčící se svazečky karotky. "No mrkev," řekla týmtéž unylým hlasem prodavačka. Namísto podrážděnosti se dostavil ostalgický pocit blaženosti, jako kdyby nám právě tohle dlouho chybělo.

Pro další porci ostalgie jsme si přišli večer do koliby, kde nás číšníci ostentativně přehlíželi, neboť měli rozkoukaný americký seriál Přátelé. Když se nám konečně podařilo je přivolat a chtěli jsme si objednat oříšky anebo chipsy, řekl vrchní: "Nemáme nič. Keby ste tak chceli kilo soli."

Bylo to nesmírně milé a když později tvrdili, že náš stůl mají nastavený v počítači jen pro pět osob, takže to nemohou vyúčtovat, pocítil jsem mocnou vlnu ostalgických endorfinů.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v prvním kole soutěže můžete hodnotit v dubnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio