Slovensko ukrylo vězně, které nikdo nechce

Slováci už mají pár dnů nové sousedy, o kterých však vůbec nic nevědí. Nemají tušení, kde se narodili, jak vypadají, co pod Tatrami dělají, kde bydlí a kdy se s nimi seznámí. Tři noví sousedé totiž přiletěli speciálním letadlem přímo z americké věznice Guantánamo a slovenská policie je za temné noci někam uklidila. Patrně do nějakého záchytného tábora pro uprchlíky. Vše je obestřeno tajemstvím.

Vesnička Rohovce u Dunajské Stredy leží pod sněhem. Z návsi je to do uprchlického tábora asi dva kilometry. Zpoza stromů vykukuje obyčejná bytovka, obyčejný plot s ostnatým drátem a nápis "Objekt Ministerstva vnitra". Kdysi tu sídlila rota protivzdušné obrany.

Ze vrat vycházejí dva černoši. Ten výřečnější je z Ghany a jmenuje se Teddy Braktash. "U nás nikdo takový není. Jsme tu jenom my Afričani, Vietnamci a pár Iráčanů. Ale přijmout vězně z Guantánama na Slovensku, nebo vůbec v Evropě, je pěkná blbost. Místní lidé, ale i cizinci mají strach," míní.

I bez Teddyho dobrozdání je ovšem zřejmé, že v Rohovci se žádný ptáček z Guantánama neuhnízdil. Tři noví sousedé mohou být schovaní kdekoliv, a tak i já se můžu kdekoliv ptát. Třeba v budově pohřební služby, kde váže smuteční věnce paní Magda. "Kdyby byli u nás, tak je tu plno policistů. Tady nikdo takový není. A kdyby ano, tak by bylo lepší o tom vůbec nevědět," říká.

Vězni z Guantánama nemají dobrou pověst. Ovšem dobrou pověst nemá ani slovenská policie. Právě v této vesnici držela v uprchlickém táboře muže odsouzeného za terorismus ve Velké Británii. Jmenuje se Labsí a podařilo se mu utéct, vzpomíná vedoucí prodejny potravin Denisa: "Když sem přivezli Labsího, tak bezpečnost ještě zvýšili. Bylo tu hodně policistů, psovodů a tak. A stejně utekl."

Uprchlický tábor ve slovenském Rohovci

Slovenská vláda udělala pořádný kotrmelec, když vězně americké vlády zničehonic přijala. Celou dobu předtím byla totiž tvrdě proti. Lidem neřekla vůbec nic. Snad jenom to, že nováčci se mají naučit slovensky, přizpůsobí se místním zvyklostem a za 18 měsíců půjdou na svobodu.

Tohle však chlapi v hospodě slyší neradi. "Bush a ti ostatní v Americe, ať sní, co si navařili v New Yorku a Washingtonu. Kdo je eskortoval, kdo je věznil, kdo je mučil, ať se o ně stará doma," říká chlapík, který není ochotný prozradit své jméno.

Je naivní si myslet, že nějaká vláda bude lidem vysvětlovat, co mají vězni za sebou. Ovšem bez problémů může oznámit, zdali přijeli dobrovolně, jestli to jsou uprchlíci, nebo je tady úřady opět drží bez soudu a bez advokátů jako v Guantánamu. Nepochybně je to slovo do pranice i za řekou Moravou, protože se klidně může stát, že jedné tmavé noci přistanou utajení pasažéři i na Ruzyni.

mapa
Zvětšit mapu: Uprchlický tábor ve slovenské vesnici Rohovce
autor: lsm
Spustit audio