Slavná Téryho chata má nového nájemce. Lidé se v horách stávají lepšími, věří

Tisíce českých turistů každý rok vystoupají k druhé nejvýše položené chatě ve Vysokých Tatrách, k Téryho chatě. Ta po dvaceti letech změnila chataře. Hostům teď bude nalévat speciální tatranský čaj dvoumetrový dlouhán Peter Michalka. Horal, kterého čeká život vysoko v horách. Dobrá zpráva je, že chataře a jeho ženu zatím neopustily romantické představy.

O tom, že Téryho chata má nového nájemce, informovaly v hlavní zpravodajské relaci všechny hlavní slovenské televize. Tak prestižní a sledovaný je to post. A pro Petera Michalku je to splněný sen.

„Těším se na to, že na Téryho chatě vznikne taková horolezecko-turistická atmosféra. A lidé budou do chaty chodit a budou z toho nadšení tak, jako jsme nadšení my,“ vysvětluje nový nájemce slavné slovenské chaty.

„Taky to vidím růžově. My jsme optimisti ve všem. Tak doufám, že to dopadne tak, jak si představujeme,“ věří manželka pana Michalky.

Syna si s sebou rodiče na chatu vzít nechtějí

Rodině teď začíná nový režim. Jeden z rodičů totiž bude vždy týden v Lomnici s desetiletým synem Martinem. Systém domácího vyučování totiž zavrhli.

Téryho chata

„Sice by to bylo možné, dokonce učitelství je i moje původní profese, ale nechci to. Byl by na chatě sám a bez dětí, přitom Martin je velmi společenský typ a chodí na řadu kroužků. To bych mu sebrat nechtěla,“ má jasno paní Michalkova.

Po rodině se stýská i dalšímu pracovníkovi na Téryho chatě – Matúšovi

Po cestě ze Starého Smokovce na Hrebienok se dozvídám, že chatař má dva dny volno. Nahoru na chatu posílá svého zaměstnance. Na začátku doliny stojí malá dřevěná bouda. V té je ukrytá výstroj pro nosiče zásob, bomby, lednička. Matúš teď bude na Téryho chatě ve výšce 2000 m n. m.


Téryho chata
Je to druhá nejvýše položená horská chata ve Vysokých Tatrách na Slovensku. Chata se nachází na rozhraní Malé studené doliny a kotliny Pěti spišských ples v nadmořské výšce 2015 m.
Téryho chata byla postavena roku 1899 z prostředků Uherského karpatského spolku na popud Edmunda Téryho. Tento lékař z Banské Štiavnice se zasloužil o rozvoj turistiky v Tatrách a chata nese od počátku jeho jméno. Projekt chaty vypracoval architekt Gedeon Majunke.
Více než třicet let to byla nejvýše položená chata ve Vysokých Tatrách, o toto prvenství přišla roku 1933 po výstavbě Chaty pod Rysy. V roce 1936 přešla na celoroční provoz. Téryho chata byla také několikrát rekonstruována, největší rekonstrukcí prošla v letech 1979 až 82.

„Budu se starat o chod v podstatě celé chaty, aby tam bylo navařeno, aby tam bylo teplo, aby tam bylo čisto. Zkrátka, aby se tam lidé cítili dobře,“ vysvětluje Matúš. Vždycky po týdnu schází z chaty dolů k rodině, k synovi, k manželce. Pak se zase za týden vrací zpět.

„Je mi po rodině trochu smutno, protože tyhle týdenní odchody jsou tu poprvé od doby, co se narodil náš nyní už osmiměsíční syn. Ale snad si nějak zvykneme,“ doufá Matúš.

Ale to už vyráží s plným batohem a bednou s nářadím. Čeká ho dvouhodinový výstup k chatě, kolem které už teď leží čerstvě napadaný sníh.

Chatař teď potřebuje jediné – dobré počasí a turisty

Provoz tak vysoko položené horské chaty je obtížný zejména během tuhé zimy. Energii dodávají solární panely a uhlí už dopravil vrtulník.

„Jsou věci, které je potřeba dodržet a na které nesmíte zapomenout. A okolo toho už je jen nádherná příroda, milí lidé a všechna ta romantika, kterou si okolo toho člověk představuje,“ rozplývá se pan Michalka.

I když přiznává, že možná za rok bude mluvit jinak: „Možná vám pak řeknu, že to s romantikou nemá nic společného a že to je jen hnusná dřina. Ale teď jsem naladěný skvěle.“

„Ta chata je tím, jak tam dosud byli jen muži, taková studená. Tak doufám, že se mi to podaří změnit a do chaty vnést takovou tu ženskou jemnost,“ věří paní Michalková.

Chatař teď potřebuje jediné – dobré počasí a turisty. „To je důležité nejen pro mě, ale i pro návštěvníky. Protože lidé se v horách stávají lepšími, a čím víc po nich budou chodit, tím pro ně lépe,“ je přesvědčený pan Michalka.

autor: pev
Spustit audio