Síla lidskosti aneb Nicholas Winton

10. červenec 2002

Návštěvníci karlovarského filmového festivalu dnes mohli vidět dokument Matěje Mináče Síla lidskosti. Snímek je zařazen do soutěže dokumentárních filmů a popisuje úžasný příběh jednoho lidského života.

Síla lidskosti aneb Nicholas Winton. To je celý název tohoto snímku. Matěj Mináč v něm vypráví neuvěřitelný příběh mladého burzovního makléře, Brita, který zachránil život téměř sedmi stovkám československých dětí. Tento člověk těsně před válkou přijel do Prahy a náhodou utečenecké tábory, ve kterých žily rodiny, které se musely odstěhovat ze Sudet. Rozhodl se, že se postará alespoň o jejich děti.

"Pan Winton je nesmírně tvrdohlavý člověk a když si něco umane, tak se od toho nedá odradit," charakterizuje hlaní postavu filmu režisér Matěj Mináč. Nicholas Winton začal shánět peníze - dokázal sehnat finance na víza, dokázal jim najít v Británii adoptivní rodiče i zaplatit cestu. "První z transportů odjel 14. března 1939, tehdy odjelo asi šedesát dětí a to ho podnítilo, že to funguje."

První vlak odjel ale Nicholas Winton nebyl spokojen. Britům moc dlouho trvalo než dětem vystavili víza, proto je začal falšovat. "V Praze si najal knihtiskaře a udělal to tak dokonale, že si Němci ničeho nevšimli a dali na to výjezdní razítka. Když děti dorazily do Británie, už pro ně měl originály a mnoha dětem tak zachránil život," popisuje Matěj Mináč.

Do Británie tak odjelo téměř 700 dětí. Nicola Winton o tomto svém skutku mlčel dlouhých 50 let, neřekl o něm ani své manželce. A asi by si toto tajemství nechal jen pro sebe navždy, kdyby jeho žena zcela náhodou neobjevila ve starém kufru na půdě dokumenty a adresy dětí, které zachránil.

Nicholas Winton je skutečně hodný obdivu - teď je mu 94 let a tvrdí, že nemůže umřít. V loňském roce totiž sehnal milion liber, aby mohl financovat síť domovů důchodců, kterou založil. V těchto dnech je Nicolas Winton v Karlových Varech na filmovém festivalu.

autoři: jul , dka
Spustit audio