Šéf protidrogové centrály chce zakázat dovoz chlorefedrinu. Z látky se vaří pervitin

19. březen 2014

Vedení protidrogové centrály požádá vládu, aby zakázala dovoz chlorefedrinu do Česka. Syntetická látka nemá v běžném životě využití, výrobci drog z ní ale ve velkém vaří pervitin. Policie jen loni při dvou zátazích ve varnách objevila a zabavila na dvě stě kilogramů látky. Šéf protidrogové centrály Jakub Frydrych proto navrhuje, aby s ní nebylo možné volně obchodovat.

Dříve se pro výrobu pervitinu zneužívaly běžně dostupné léky proti chřipce. Vařiči drog z nich získávali pseudoefedrin. Jenže nákup balení Paralenu nebo Nurofenu je v Česku řadu let početně omezený.

Drogové gangy tak přešly na jiný způsob. Z jihovýchodní Asie dováží právě chlorefedrin, tedy podobně účinný derivát efedrinu.

„To je přesně to, co se děje v Číně. Tam sedí v dobře vybavené laboratoři celá řada vědců, kteří trh předbíhají tím, že než se stačí dát něco na seznam, tak oni už mají několik dalších látek, které na seznamu nejsou, a valí to do Evropy,“ popisuje postup národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Chlorefedrin nemá v běžném životě téměř žádné využití. Policisté z protidrogové centrály ho proto chtějí dostat co nejdříve na seznam zakázaných látek. Takové řešení schvalují i odborníci na drogové závislosti, například lékař Tomáš Zábranský z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„I když nejsem velkým příznivcem represe, ani drog, ani prekurzorů, tak ale tady to zřejmě bezpečnostní význam má,“ podotýká.

Stačí souhlas vlády

Chlorefedrin se zřejmě dostane na seznam zakázaných látek během několika měsíců. Podle vládního koordinátora Jindřicha Vobořila dříve musela látku zakazovat sněmovna, teď už to je jen na vládě. „Takže se to přeneslo z toho složitého procesu, přes sněmovnu, Senát, už jenom na vládu, která ten seznam může sama od sebe rozšiřovat.“

Jen vloni bylo ve velkovýrobnách zabaveno skoro dvě stě kilogramů chlorefedrinu. Podle ředitele národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha látku zneužívají k vaření pervitinu desítky výrobců.

„Myslím, že je to otázka spíš větších objemů produkce, protože pro malé objemy produkce je naprosto postačující aktuální stav, kdy si nakoupíte bez nějakého zásadního rizika v Polsku léky s obsahem 120 miligramů pseudoefedrin v tabletce. A vyrobíte si malá množství drog z tohoto typu léčiv,“ vysvětluje Frydrych.

Česko je dlouhodobě jedním z největších producentů pervitinu v Evropě. Vloni policisté objevili stovky varen. V posledních letech pervitin nahradil například extázi, protože se zejména v nočních klubech objevovala tato pilulka ve velmi nekvalitním složení.

autor: mch
Spustit audio