Saúdská Arábie udělila občanství robotce Sophii. Má lepší postavení než skutečné ženy, vzkazují kritici

27. říjen 2017

Někteří roboti mluví jako lidé, vypadají jako lidé a dokonce se snaží chovat jako lidé. Svými bramboráčky se mezi lidi snažil včlenit i jeden z nejznámějších filmových robotů s označením Číslo pět. V pokračování filmu pak skutečně dostal americké občanství. A stejnou poctu teď udělili robotce Sophii v Saúdské Arábii.

„Chtěla bych poděkovat království Saúdské Arábie. Jsem poctěná a hrdá na toto mimořádné vyznamenání. Je to historický okamžik být prvním robotem, který získal občanství,“ řekla Sophie ve vysílání televize Arab News. Robotku postavila společnost z Hongkongu.

Proč Saúdská Arábie vlastně udělila robotce občanství? Země tak chce ukázat, že do budoucna nehodlá spoléhat jen na výdělky z ropy, ale že se bude intenzivněji věnovat i novým technologiím a právě robotům, země proto nedávno vytvořila i samostatné ministerstvo.

Reakce jsou smíšené. Řada lidí rozhodnutí kritizuje a tvrdí, že saúdskoarabské ženy nebo třeba zahraničních pracovníci v zemi nemají takové postavení, jako teď má robotka Sophie.

Na Twitteru ji lidé kritizovali třeba kvůli tomu, že neměla hidžáb a že ji ve společnosti nedoprovodil žádný muž. To jsou totiž základní pravidla, která by v Saúdské Arábii měly respektovat všechny ženy. A teď tedy i nová občanka Sophie.

autor: bal
Spustit audio