Sarajevo se stalo terčem bombového útoku

12. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Nálož vybuchla na jednom z největších muslimských hřbitovů ve městě. Na Jadranu si znova užívá čím dál více nudistů. V listopadu se v Chorvatsku otevře zatím největší místní obchodní centrum. Bude v Rijece a jeho stavba si vyžádala 150 milionů kun.

Zatím neznámý útočník odpálil nálož na jednom z největších muslimských hřbitovů ve Splitu, přímo na hrobu Aliji Izetbegoviče. Ten byl spolu se Slobodanem Miloševičem a Franjem Tudjamen jeden z klíčových balkánských vůdců v první polovině 90.let. V té době v oblasti zuřila válka. Podle sarajevských Muslimů zažila metropole Bosny a Hercegoviny své 11. září. Zatím se neví, kdo nálož na hřbitově Kovači odpálil. Po výbuchu zůstal 70 centimetrový kráter. Exploze vyrazila okna okolních domů. Ještě donedávna stála u hrobu Aliji Izetbegoviče čestná stráž. Ta ale najednou skončila na konci minulého roku. Hřbitov jinak hlídá 12 kamer a útočníci museli vědět, že byly zrovna mimo provoz, proto zřejmě jde o profesionály. Hlavní žalobce Bosny a Hercegoviny Miroslav Markovič řekl, že čin měl politický podtext.

Jadran hlásí jeden milion turistů, kteří dávají přednost koupání bez plavek. Nudisté tak opět přicházejí do módy. Jadran patří v nabídce míst, kde můžete trávit dovolenou zcela nahý, mezi světové jedničky. Celkem je zde pro nudisty připraveno 12 kempů což je 45 tisíc míst.

V listopadu se v Chorvatsku otevře zatím největší místní obchodní centrum. Bude v Rijece a jeho stavba si vyžádala 150 milionů kun. Součástí 15ti poschoďového centra bude i multikino s osmi sály. Předpokládá se, že v takzvaném Tower Centar Shopping Rijeka najde práci 1300 lidí. Prodejní plochy jsou už z 80ti procent rozprodané.

Čeští turisté v Chorvatsku nedbají na svoje zdraví - říká Veronika Honcová, konzulka ve Splitu. Podle dosavadních údajů bylo letos hospitalizováno více českých turistů než loni. Nejčastějším důvodem hospitalizace jsou dopravní nehody. Hospitalizací s vážnými zraněními bylo letos už 50. Zatím poměrně malý je počet Čechů, kteří na choprvatském Jadranu přišli o život. Za tuto sezonu je to pět. Vloni se od moře nevrátilo 16 Čechů.

Ceny a kurzy

Ceny pohonných hmot jsou v Chorvatsku o něco vyšší než doma. V síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kuna. Euronafta stojí 7,60 kuna. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší, benzín až o 40 lipa.

Pokud potřebujete vyměnit peníze, Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,36 kun a za 100 slovenských korun 18,99 kuna. Za euro dostanete 7 kun 20. Kurzy ve směnárnách se samozřejmě můžou o něco lišit.

Doprava

Žádné dobré zprávy. Přetížené jsou všechny komunikace do vnitrozemí i Jadranská magistrála.

Na dálnici A1 ze Splitu směrem na Záhřeb je před tunelem Mala Kapela fronta dlouhá 5a půl kilometru. Před tunelem Sveti Rok jeve stejném směru kolona 13ti kilometrová. Směrem na moře pak 10ti kilometrová. Ucpává se kasírka Lučko, to je na konci dálnice u Záhřebu. Než budete moci zaplatit, budete popojíždět v 7mi kilometrové koloně.

V kolonách se jezdí i na objezdu Rijeky, ale také od Malinské směrem na most na ostrov Krk. Kolony jsou i na Istrijském ypsilonu, především od uzlu Umag směrem do Slovinska je kolona až 10 km dlouhá.

Pohled na jih: Jak již naznačeno, problémy jsou na Jadranské magistrále a to především mezi Splitem a Makarskou v obou směrech. Snažte se jet vnitrozemím přes Šestanovac nebo jinou cestou přes obce Zrinjine a Žrnovnica. Jen velmi pomalu se dá dostat v samotném Splitu do centra města a hlavně do přístavu. Na dálničním přivaděči do Splitu, silnicích ze Sinje a Trilu směrem na Split je velmi silný provoz, počítejte se zdrženími.

Proti motoristům hraje také počasí. Na většině území počítejte s mokrým a kluzkým povrchem silnic. Na dálnici A 6 Z Rijeky do Záhřebu je hustá mlha. Jde hlavně o úseky mezi tunely Lučice a Vršek a mezi tunely Pod Vuglješ a Čardak. Viditelnost se navíc snižuje v Gorském Kotaru, kde silně prší. Dejte také pozor na sesuvy a splavenou půdu v kopcovitých úsecích na Jadranské magistrále a při průjezdu Krajinou.

Přechody: Zástoje se tvoří skoro na všech přechodech do Slovinska i Maďarska: Do půl hodiny se čeká v Pasjaku, Kaštelu, Macelji a Breganě. V Rupě a Goričanu je čekání na výjezdu do 15ti minut.

Trajekty: Plují podle řádu, na některých linkách jsou mimořádné spoje. V ostrovních přístavech středního a severního Jadranu počítejte s čekáním na nalodění někde i přes 2 hodiny.

Problémy na silnicích očekávejte i zítra. Dopoledne hlavně směrem k moři. Od 2 hodin až do večera Chorvatský autoklub očekává všeobecné přetížení silniční sítě.

Počasí

V neděli bude v Chorvatsku převážně oblačno s deštěm, přeháňkami a bouřkami. Především v Dalmácii lze očekávat velmi silný déšť a prudké bouřky. Vát bude jugo až jihozápadní vítr. Ranní teploty 15-20 denní 20-25.

Předpověď pro jachtaře: Upozornění: Možnost bouřek, místy nárazy jižního větru. Na severu Jadranu nárazy severozápadního větru. U pobřeží bura o síle 30-40 uzlů. Jinak bude zítra převážně oblačno, na moři počítejte s deštěm a přeháňkami. Vát bude jugo o síle 6-18 uzlů, které se může stočit na severozápadní vítr. Moře bude na 3-4 a viditelnost 10-20 km.

Výhled: S oblačností počítejte i v následujících dnech. V pondělí nicméně mraků ubyde a pravděpodobnoast deště bude menší. Bude také stále tepleji, ve středu až 28 stupňů. Slunce bez mraků a třicítku na teploměru meteorologové slibují až v pátek. Tentokrát je předpověď podobná jak pro Dalmácii, tak pro sever Jadranu.

autor: Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu