Samba, karneval a feijoada. Takhle vypadá typická Brazílie, ukazují v Riu

Školy samby v Riu de Janeiru se neobejdou bez tanečníků a hudebníků, ale k fungování těchto společenských organizací patří také kuchařky a kuchaři a mnoho kilogramů rýže a fazolí. Bez nich by se totiž nedaly připravit tradiční gastronomické akce, které začínají ve všech školách samby před koncem roku a trvají až do karnevalu.

Když se v brazilském Riu de Janeiru zeptáte na tamní typické jídlo, často vám odpovědí, že je to feijoada, tedy fazolačka. Pokrm z černých fazolí, různých druhů masa a klobásek s přílohou, je součástí příprav na karneval ve všech školách samby. Každá z nich pořádá několik speciálních akcí, během kterých se tato vydatná polévka podává.

Chvíli po sobotním poledni je v sídle školy samby Portela plno. Kryté haly jsou plné vyrovnaných hudebníků hrajících k nácviku karnevalového vystoupení. Lidé zpívají a tancují. O kus dál stojí několik výdejních stolů, kde se podává horká feijoada.

Ženy v zástěrách nabírají jako první fazole s omáčkou z kameninových hrnců. Pak si lidé můžou vybrat ze šesti druhů masa nebo klobásek. Jako příloha je rýže, dušené čerstvé zelí a posypka z maniokové mouky farofa.

Každá škola samby pořádá odpoledne s fazolačkou

Jurema si právě odnáší plný talíř, chybí klobásky. Prý má raději v omáčce sušené maso a žebírko. Na feijoadu, pokrm i stejnojmennou akci, přišla s příbuznými z Německa, kteří jsou na návštěvě rodného Ria a tohle si nemůžou nechat ujít.

Čtěte také

Další návštěvníci si vyrazili do Ria na dovolenou ze Sao Paula. Prý už zkusili feijoadu v nedaleké konkurenční škole samby Mangueira a teď si zašli sem. Pochutnávají si a nabízí mi kousek ze svého talíře. Fazolačka, samba, karneval, to vše je typická Brazílie, vysvětlují mi. Každá škola samby má svá odpoledne s programem pro návštěvníky a tímhle pokrmem, který se v Brazílii vaří třeba při rodinných sešlostech.

80 kilo fazolí a 60 kilo rýže. Nakonec zbyl jediný hrnec

Škola samby je také svého druhu rodina, jak potvrzují manželé, kteří dojídají a přitom se snaží udržet v klidu syna, se kterým hudba pěkně šije. Všichni jsou to věrní členové školy samby Portela.

Malému fanouškovi školy samby se zalíbil mikrofon. A to se pro změnu zalíbilo jeho rodičům

Mezi výdejními stoly a velkou kuchyní peláší muž přinášející kotlíky s fazolemi. Zatímco se na pódiu střídají zpěváci, na vařičích hrnce. Nakonec tu zbyl jen jediný, byť bylo navařeno 80 kilo fazolí, 60 kilo rýže a vše se připravovalo tři dny předem, jak vysvětluje teta Surica, vedoucí kuchyně.

Po vydatné fazolačce se jen zaprášilo. Na karneval je třeba se pořádně připravit – natrénovat a dodat energii chutným jídlem.

autor: dkk
Spustit audio