S „ustřiženou občankou“ můžete i do zahraničí

7. květen 2015
Žurnál servis

Když se změní nějaký váš osobní údaj, například si během svatebního obřadu změníte jméno, úředníci vám ustřihnou roh občanského průkazu a přiloží vám k němu lístek s informací o změně. Žurnál servis zajímalo, zda takový „znehodnocený“ průkaz platí a kde všude se s ním můžete prokázat. Odpovídala Petra Kučerová, mluvčí ministerstva vnitra.

Když s průkazem bez rožku vyrazíte na poštu, úřednice vám musí vydat zásilku na vaše jméno. „Takto oddělená část není poškození ani zničení, občanský průkaz je nadále platný,“ vysvětluje mluvčí. Připomíná ovšem, že platnost je omezená a majitel občanského průkazu musí urychleně požádat o novou občanku s aktuálními údaji.

Jestliže se bezprostředně po svatbě chystáte na svatební cestu po Evropě, průkaz můžete také použít – i když má ustřižený roh.

Čtěte také

Tamní úředníci by totiž měli vědět, že takto upravený občanský průkaz platí. „Do jednotlivých členských států Evropské unie byly zaslány vzory občanských průkazů k notifikaci, a součástí byly i informace o platnosti průkazu s oddělenou vyznačenou částí,“ popisuje Kučerová.

Připouští nicméně, že se může stát, že některý zahraničí úředník či policista bude průkaz považovat za poškozený nebo zneplatněný. „Proto doporučujeme do zahraničí jezdit s cestovním pasem,“ radí mluvčí.

Zcela jiná situace nastane, pokud máte průkaz po platnosti nebo poškozený – ten je neplatný. Nepomůže vám ani náhradní „papírek“, který dostanete při trátě nebo krádeži občanky.

„Potvrzení o občanském průkazu v případě odcizení není veřejnou listinou,“ vysvětluje mluvčí. Cestovat s ním nebo se jím prokazovat tedy nemůžete.

Tento doklad slouží jen jako potvrzení, že platnou občanku nemáte. „Po dobu platnosti tohoto potvrzení nemá občan povinnost mít občanský průkaz, a to do doby vydání občanky nové,“ uzavírá Kučerová.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio