S Tatrou kolem světa

27. prosinec 2020

Vyjeli na cestu kolem světa. A svět se změnil. Radiožurnál uvádí jedinečný reportážně-dokumentární seriál o partě dobrodruhů, kteří se rozhodli vyrazit ve stopách 30 let staré expedice, ale do cesty jim vstoupila pandemie koronaviru. Vydejte se s nimi na nelítostný Balkán, za tureckými velbloudáři i do íránského vězeňské cely. Svezte se s Tatrou kolem světa 2. Pětidílný seriál vysíláme mezi 23. až 27. prosincem, vždy v čase od 17.05 do 17.30.

Radiožurnál tímto projektem, který vznikal na dálku ve spolupráci tatrovácké posádky a reportéra Matěje Skalického, navazuje na letošní premiérovou veřejnou projekci dávno zapomenutých filmů původní expedice z let 1987–1990, kterou uspořádal ve svém největším studiu na Vinohradské třídě v Praze.

Právě zkušenosti první tatrovácké výpravy z cesty kolem světa připomíná první díl rozhlasového dokumentu. Matěj Skalický v něm pátrá mimo jiné po tom, proč o první expedici Tatra kolem světa po návratu nebyl skoro zájem, i jak tahle původní výprava inspirovala Tatru kolem světa 2.

Pandemie i samotka v Íránu

Cestovatelé z expedice Tatra kolem světa 2, kterou pravidelně sledujeme, v Íránu bojují s obrovskou vlnou veder

Samotná výprava Tatra kolem světa 2 nejprve probíhala podle plánů. Pak ale přišla celosvětová pandemie, cestovní omezení a dokonce i zavírání hranic. S nezvyklou situací se členové expedice, toho času v Turecku, vypořádali různě, a tak se možná není možné divit, že výpravu zasáhly i hádky a vnitřní spory.

Do běžného cestovního itineráře navíc stále více začala zasahovat pandemie. „Každý den nás zastavují, měří nám teplotu a ptají se, odkud jsme přijeli. Po zaparkování na nás v 80 % místní volají vojáky nebo policii,“ svěřoval se na jaře po telefonu přímo z Turecka Marek Havlíček, jeden z vedoucích expedice. A jak se dozvíte ve třetím dílu rozhlasového dokumentu, to vše byl pouze začátek...

Další epizoda pak české cestovatele zastihuje v Íránu. Kromě komplikací spojených s koronavirem tam museli řešit i další problém – totiž jak „přežít“ v íránské cele. „Nejhorší bylo, když nás dali na samotku, každého zvlášť. Hlavou se nám honily ty nejhorší scénáře,“ vzpomínají dnes cestovatelé na dramatické okamžiky.

Právě Írán znamenal pro členy výpravy Tatra kolem světa 2 náročnou zkoušku. Museli se postavit nejen poušti a vnitřním rozporům, ale i íránské tajné policii. „Řekli nám, že tajná policie jen čeká, až nás bude moct zatknout,“ popisoval vedoucí výpravu. Od diplomatů pak cestovatelům přišla jasná zpráva: Írán pro vás není bezpečný… 

autoři: Matěj Skalický , and , als
Spustit audio

Související