Tatrou kolem světa s Radiožurnálem

Letos 1. února po třiceti letech vyvrcholil příběh jedné české výpravy. Radiožurnál spolu s organizátory expedice Tatra kolem světa 2 uspořádal speciální akci, živé vysílání a promítání z cest Tatry kolem světa z konce 80. let – tedy dvou snímků, které pár desítek let ležely ladem a nikdo je neviděl... Až do 15. února to ale můžete napravit i vy. Podívejte se na oba filmy online!

Část z vás si možná vzpomene na expedici Tatra kolem světa z konce 80. let. Výprava, která měla propagovat vůz Tatra a další československé výrobky, odjela z Československa za velké slávy v roce 1987.

Čtěte také

Domů se expedice vrátila po třech letech v roce 1990 a v podstatě do jiného státu – bez zájmu veřejnosti. Ještě nedávno se předpokládalo, že se navždy ztratily natočené materiály z cest. Dlouhá léta je ve spolupráci s Národním filmovým archivem hledal reportér Radiožurnálu Matěj Skalický, který je nakonec opravdu našel,“ uvedl šéfredaktor Ondřej Suchan. Filmy jsme promítali pro veřejnost v sobotu 1. února v největším rozhlasovém studiu na Vinohradské 12 v Praze.

Český rozhlas pak zpřístupnil snímky po omezenou dobu online. Na webu Radiožurnálu byly čtrnáct dní až do 15. února. „Nejsou to filmy o expedici, ale filmy o světě – o tom, jak vypadal na konci 80. let,“ přibližuje Matěj Skalický.

22. února se po stopách první výpravy z let 1987 – 1990 vydal nový projekt Tatra kolem světa 2. Bude to nejvýznamnější česká i slovenská expedice, díky které dáme lidem možnost zažít skutečnou expedici na vlastní kůži,“ popsal jeden z organizátorů akce Marek Havlíček.

Radiožurnál je bude bedlivě sledovat – jak se jim daří uslyšíte pravidelně v našem vysílání.

Nejnovější články

Stránky