S Miroslavem Kalouskem o situaci ve vládě

24. únor 2005
O kom se mluví

Od mikrofonu z našeho studia v Poslanecké sněmovně přeje dobrý poslech Jan Pokorný. Hostem je předseda křesťanských demokratů Miroslav Kalousek. Vítejte. I za ten krátký pobyt dnes tady v Poslanecké sněmovně jsem z několika úst slyšel zprávu, že sociální demokraté přemýšlejí o tom, že by obnovili to, co tady bylo za času tak zvané opoziční smlouvy, tedy že by se pokusili dohodnout s občanskými demokraty na změně volebního zákona, tedy poměrný systém s výraznými většinovými prvky. Už jste to slyšel také a jednali jste o tom?

Host (Miroslav Kalousek): Nejednali jsme o tom, slyšel jsem to, ten nápad nabízí klasickou opoziční smlouvu, oprášenou úplně stejnou, prostě ty dvě strany se dohodnou za to, že tady bude většinový volební systém. Za prvé bych chtěl říct, že se toho v žádném případě nebojíme, za druhé bych chtěl říct, že nevěřím, že jak Sociální demokracie, tak Občanská demokratická strana jako dvě demokratické strany s politickou kulturou by na takovouto nemravnost ještě jednou přistoupily.

Moderátor (Jan Pokorný): Proč tomu nevěříte?

Host (Miroslav Kalousek): Protože to je nemravnost. Protože to je přepisování ústavy v praxi, protože to tady jednou bylo a všichni do dnes cítíme negativní důsledky těchto dopadů. Koneckonců co to odstartovalo? Odstartoval to odchod ministrů KDU-ČSL z vlády v roce 1997. To je také ten důvod jeden z mnoha důvodů, proč říkáme: Ne, my z té vlády neodejdeme, protože naši ministři nejsou nositeli toho problémy a nositeli toho problému je předseda vlády a náš odchod z vlády by nevyřešil ten problém. My nezopakujeme stejnou chybu jako v roce 1997, na které následovaly opoziční smlouvy.

Moderátor (Jan Pokorný): Tenkrát to tedy byla chyba jednoznačně?

Host (Miroslav Kalousek): Nebyla to chyba, ale byl to principiální, morální krok, jenomže na principiální, morální krok následovala technologie moci bez jakýchkoliv principů. My něco podobného riskovat podruhé už nebudeme za prvé. Za druhé si myslíme, že jak ODS, tak ČSSD by podobnou nemravnost dnes už neudělala.

Moderátor (Jan Pokorný): Když si spočítáte počet mandátů ODS a ČSSD, tak co byste v případě, že byste se mýlil ve své nevíře v to, že by to tyto dvě strany udělaly, co byste mohli dělat vy kromě toho, že byste mohli přihlížet?

Host (Miroslav Kalousek): Porazili bychom je ve volbách.

Moderátor (Jan Pokorný): Ve volbách v poměrném systému s výraznými většinovými prvky?

Host (Miroslav Kalousek): Zajisté.

Moderátor (Jan Pokorný): Z čeho pramení tohle vaše přesvědčení?

Host (Miroslav Kalousek): Z toho, že podruhé by takovou nemravnost veřejnost neakceptovala a my bychom prostě zvítězili ve volbách. Já pokládám Občanskou demokratickou stranu i Sociální demokracii za vyspělé demokratické partnery na politické scéně. Tohle je zoufalý nápad několika jedinců a určitě si nemyslím, že to je stanovisko těch dvou demokratických stran.

Moderátor (Jan Pokorný): Předpokládáte, že by o tomhle zoufalém nápadu mluvil Stanislav Gross i při dnešní návštěvě u prezidenta republiky?

Host (Miroslav Kalousek): Mně nepřísluší komentovat jakékoliv setkání předsedy vlády s prezidentem republiky, tím méně abych o nich spekuloval. Promiňte, na tuhle otázku já vůbec nemohu odpovědět.

Moderátor (Jan Pokorný): Možná v optice toho, že za hodinu a půl se setkáte s prezidentem republiky vám přísluší na toto téma ne spekulovat, ale přemýšlet.

Host (Miroslav Kalousek): Přemýšlet ano, ale zcela jistě mi nepřísluší o tom veřejně spekulovat.

Moderátor (Jan Pokorný): Na kolik byla ta včerejší koaliční schůzka předjednána?

Host (Miroslav Kalousek): Ta včerejší koaliční schůzka nebyla předjednána. My jsme samozřejmě v kuloárech o tom hovořili. Postoj křesťanských demokratů byl v zásadě velmi smířlivý. Říkali jsme: Ano, my přestaneme naléhat na to, aby předseda vlády odstoupil ze své funkce, my přestaneme jakkoliv komentovat situaci uvnitř Sociální demokracie. Ponecháme své partnery, ať si své problémy řeší sami. Pouze za to chceme jasné vědomí, že Sociální demokracie ví, že ten probléme existuje a dokáže ho věruhodně řešit v bodech 1, 2, 3. Ten text mohl být jakkoliv modifikován, ale nejde o ten text, jde o tento přístup.

Moderátor (Jan Pokorný): Pokud ale záhlaví toho textu je návrh dohody tak zvané postní dohody, čemuž rozumím, jsme v období půstu, ostatně předminulou středu jsem se sám o to pokusil, ale přiznávám čestně, že jsem nevydržel. Půst trvá, pane předsedo, do Velikonoc. Před velikonočními svátky se sejde sjezd ČSSD. Mám v tom vidět i symboliku?

Host (Miroslav Kalousek): Byl v tom tento symbol. Ve slově půst jsou symboly pokora, zdrženlivost, ustoupíme si navzájem, dáme si oddychový čas. Ano, půst končí o Velikonocích. Sociální demokracie se rozhodla pořádat svůj sjezd na velikonoční svátky a to ještě na jižní Moravě, v prostředí největší religiozity v téhle zemi, ale to je prosím jejich věc a já to respektuji. Jenom jsme to nikdy nepochopili. Ten termín jsme použili k tomu symbolu, ano, půst končí o Velikonocích a my jsme se chtěli zavázat, že do jejich sjezdu budeme absolutně zdrženliví.

Moderátor (Jan Pokorný): A nemohli mít oni pocit, že jim opravdu do jejich agendy mluvíte více, než by si suverénní politická strana zasloužila? Vy sám byste si třeba nechal mluvit do agendy vlastní strany jinou politickou stranou jako Miroslav Kalousek?

Host (Miroslav Kalousek): Koalice není ČSSD tak jako koalice není KDU-ČSL. Tento problém nevnesli do koalice křesťanští demokraté. To je problém společného předsedy vlády a my jsme chtěli, aby byl aktivně řešen. Bohužel na druhé straně jednacího stolu byl jediný názor. Jste-li koaliční partneři, musíte s námi tvrdit, že tady žádný problém neexistuje a že ho vlastně vytváříte jenom vy, když o něm mluvíte. Když vy o tom problému přestanete mluvit, tak nebude existovat. Podle našeho názoru ten problém bude existovat, i když se o něm nebude mluvit, bude existovat, i kdyby naši ministři odešli z vlády, proto jim to nedoporučujeme. Pokud by neexistovali křesťanští demokraté, všichni bychom zítra zmizeli ze světa, tak ten problém by existoval dál a ten problém jsou podnikatelské aktivity kolem rodiny předsedy vlády.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy jste, pane předsedo, uvodil tuhle odpověď konstatováním, že ČSSD není koalice, čemuž se dá rozumět. Platí tedy v tomhle slova smyslu koaliční dohoda?

Host (Miroslav Kalousek): Platí stále. Podle našeho názoru stále platí, nikdo ji nevypověděl, nikdo neudělal krok, který by směřoval k vypovězení koaliční dohody.

Moderátor (Jan Pokorný): Nikdo také ale nevyužil všech instrumentů, které tahle koaliční dohoda skýtá. Teď mám na mysli například instrument smírčího řízení, pokud jste měli nějaké výhrady, mohli jste použít tohoto instrumentu?

Host (Miroslav Kalousek): Já tu výhradu beru vážně, nicméně my jsme vždycky instrument smírčího řízení chápali jako vyřešení ideových sporů. Tady nejde o žádný ideový spor, tady je otázka vadí, nevadí. Vadí někomu, že rodina premiéra je napojena na tyto podnikatelské aktivity, ano nebo ne? Tam nelze hledat žádné smírčí řízení, prostě buď to vadí nebo to nevadí.

Moderátor (Jan Pokorný): Ano, ale pak jste operovali termínem akceschopnost vlády nebo neakceschopnost.

Host (Miroslav Kalousek): Samozřejmě, v některých otázkách tomu tak skutečně je, ne snad že bychom někoho podezírali z úmyslu, ale vláda při některých rozhodováních musí pečlivě dbát, aby ta rozhodování nebyla zpochybněna. Pokud to rozhodování někdo třeba i zlovolně bude posuzovat optikou o podnikání premiéra a jeho rodiny, pak můžou být dopředu znevěrohodněna, což má svůj dopad na akceschopnost.

Moderátor (Jan Pokorný): Ta zmíněná koaliční dohoda říká: Bude-li kterákoliv ze smluvních stran považovat některé z připravovaných legislativních nebo exekutivních kroků za věc zásadní povahy, má právo vyvolat o jejím řešení dohadovací nebo smírčí řízení. Stále nebyl naplněn důvod, proč svolávat smírčí řízení?

Host (Miroslav Kalousek): My jsme tento článek vždycky chápali jako instrument pro kompromis při hledání ideového sporu. Toto není ideový spor, toto je problém jedné osoby, která tím zatěžuje věruhodnost celého koaličního projektu. Možná vám to teď bude připadat sobecké, ale my poneseme po své politické náklady za každý politický kompromis. Pokud jsme se dopustili toho, že jsme podepsali třeba takovou věc jako že jsme se podepsali třeba pod takovou věc jako pod minimální daň, což si občas velmi vyčítám, tak za to neseme své politické náklady. Udělali jsme to a samozřejmě veřejnost má oprávněné právo nás za to kritizovat. Nevidíme jediný důvod, proč bychom měli nést politické náklady za podnikání rodiny Grossů.

Moderátor (Jan Pokorný): Zatím žádné politické náklady křesťanští demokraté nenesou za tuto koaliční krizi?

Host (Miroslav Kalousek): Já si myslím, že v tuto chvíli to není věc ani sociální demokracie, ani křesťanských demokratů. V tuto chvíli je to problém nás všech. Je to otázka věrohodnosti politické scény. Buď ji vyřešíme způsobem, který řekne veřejnosti: Ano, ten problém tady byl, je nějakým způsobem věrohodně vyřešen, odpusťte nám, že jsme ho neuměli vyřešit rychle a dobře, že nám to tak dlouho trvalo, nebo ho nevyřešíme a poneseme obrovské náklady, spojené s věruhodností.

Moderátor (Jan Pokorný): Opravdu to není zejména spor Miroslava Kalouska se Stanislavem Grossem dvou lidí, kteří neradi prohrávají?

Host (Miroslav Kalousek): To není spor ani dvou osob, ani to není spor dvou politických stran. Je to problém aféry, který tady vznikl. Buď bude věruhodně vyřešen nebo nebude.

Moderátor (Jan Pokorný): Když na toto téma jsou dotazováni představitelé nejsilnější opoziční strany ODS, tak oni vždy říkají, že byste měli vy křesťanští demokraté odpovědět na otázku, když nejste spokojeni se situací v koalici, proč jsou vaši ministři ve vládě? Můžete mi tuhle odpověď dát?

Host (Miroslav Kalousek): My sledujeme dva cíle, naplnění koaličního projektu, protože má smysl, a věruhodnost toho koaličního projektu. Věruhodnost je podle našeho názoru ohrožována podnikatelskými aktivitami premiéra. Řekněte mi, k čemu by byl odchod našich ministrů z vlády? Ani jeden, ani druhý tento cíl by nebyl naplněn. My používáme těch politických prostředků, které máme k dispozici, efektní kroky ty ať dělá někdo jiný.

Moderátor (Jan Pokorný): O čem se dá vlastně ještě jednat?

Host (Miroslav Kalousek): Dá se jednat o tom, že ten problém, který tu existuje, budeme aktivně řešit.

Moderátor (Jan Pokorný): To říkáte už přinejmenším týden. Je tohleto, co vidíme, aktivní řešení?

Host (Miroslav Kalousek): Už se o to týden poctivě snažíme a jsme svědky toho, že je odváděno řešení, že je odváděna pozornost od skutečného problému a že je zaměňována příčina za důsledek. Já se ptám, jestli příčinou je vládní krize, já se ptám, jestli příčinou je to, že křesťanští demokraté pojmenovali problém, ne, příčinou je ten problém sám. Ten musí být buď odstraněn nebo vyřešen.

Moderátor (Jan Pokorný): Pokud se v tom problému ještě aspoň trochu orientuji, tak si troufnu říct, že pokud jedna strana neustoupí, tak se toho aktivního řešení nikdo nedočká.

Host (Miroslav Kalousek): Ale my jsme včera ustoupili. My jsme se včera nabídli zavázat, že přestaneme naléhat. My jsme včera udělali takový ústupek, že dnešní Lidové noviny nás za to označují téměř za zbabělce a prospěcháře. My jsme včera udělali obrovský ústupek, my jsme řekli: Ano, my přestáváme naléhat na odstoupení premiéra za předpokladu, že Sociální demokracie připustí, že to je skutečně velký problém a ten problém si bude řešit sama. Bohužel ani tento ústupek nebyl akceptován, Sociální demokracie chce tvrdit, že žádný problém neexistuje, že si ho vymysleli novináři a rýpají do něj křesťanští demokraté.

Moderátor (Jan Pokorný): V tom návrhu, s kterým jste včera přišli za vašimi koaličními partnery kromě jiného stojí: Koaliční strany souhlasí s tím, že ještě před polovinou března Stanislav Gross před Sněmovnou vysvětlí své výroky, při nejmenším ty, které jsou uvedeny v příloze, nedokáže-li je obhájit, uvede je na pravou míru či vezme zpět a pak se ovšem za ně omluví. Vy si opravdu dovedete představit, že 14 dní před sjezdem politické strany je kandidát na jeho předsedu ochoten podrobit se takovému sypání si popele na hlavu?

Host (Miroslav Kalousek): Já jsem hluboce přesvědčen, že kdyby k tomu našel odvahu, že získá nejenom naše sympatie, ale i sympatie svých voličů na sjezdu.

Moderátor (Jan Pokorný): O čem chcete zejména mluvit s prezidentem Václavem Klausem?

Host (Miroslav Kalousek): Já jsem povinen ho informovat o včerejšku a o mých předpokladech, jak se ta situace bude dál vyvíjet.

Moderátor (Jan Pokorný): Premiér Gross dnes předložil Václavu Klausovi několik variant řešení současné koaliční krize. Naznačil, že při současných postojích lidovců nemá podle něj koalice velké naděje na pokračování. Do řešení vládní krize chce proto vedle lídrů koalice zapojit prezidenta. Nastal i podle vás ten čas?

Host (Miroslav Kalousek): Pokud předseda vlády požádal prezidenta republiky o to, aby se do toho vložil, tak ano. My jsme přesvědčeni, že stačilo jenom vědomí, že Sociální demokracie není jedna jediná osoba a její podnikatelské aktivity.

Moderátor (Jan Pokorný): Podle internetového serveru idnes ČSSD rozhodne o dalším postupu po roztržce s lidovci příští týden. Oznámil to šéf sociálně demokratických poslanců Michal Kraus. Mimořádný ústřední výbor probere 7 variant. Kolik jich jste ochotni probrat vy na vašem grémiu?

Host (Miroslav Kalousek): Já znám pana Krause do té míry, abych věděl, že teď bych mohl stejně odpovědně říci osm. Já si myslím, že bychom neměli soutěžit v kvantitě variant, ale měli bychom umět najít odvahu k takové variantě, která bude ku prospěchu České republiky, nikoliv prestiže té či oné strany či té či oné osoby.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem dnešního rozhovoru O kom se mluví byl předseda křesťanských demokratů Miroslav Kalousek. Děkuji za odpovědi, na shledanou.

Host (Miroslav Kalousek): Děkuji za pozvání.

Moderátor (Jan Pokorný): Nyní se těšíme na vaše telefonické názory. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, posluchač z Ostravy. Já plně souhlasím v jedné věci s panem Kalouskem. O podnikání pana premiéra Grosse a jeho žena, s tím se naprosto ztotožňuji. Když ale se mu navrhl předseda Gross, ať ministři odejdou, tak operoval tím, že jeho ministři nemohou odejít z vlády z jednoho prostého důvodu, že by prostě sociální demokraté potom vládly s podporou komunistů. Pan Kalousek totiž neví, že tihleti členové vlády lidovci už byli v každé vládě. To znamená za první republiky, za protektorátu, od roku 1945, kdy jejich předseda, doktor Plojhar, farář, se střetl s komunisty. Podotýkám, že nejsem členem žádné strany, žádné partaje. To znamená ani sociálních demokratů. Přežili rok 1948, přežili rok 1968 a přežili rok 1989. Tihleti lidé jsou schopni se za každou cenu spojit i s čertem, aby se měli jenom dobře, aby v té vládě zůstali. Je to přítěž pro stát, jsou to baziliškové, ať je Gross vykopne nebo ať to rozpustí. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, Mareček, Brno. Já bych nejenom velmi stručně. Když byl vysvětlen problém Gross, prostě směnka existovala, splácet se to bude, jeho manželka podniká, určitě to je lepší, než by seděla v nějaké charitativní organizaci, o které vůbec není žádný přehled, kolik tam berou. No tak se prostě začínají vytahovat další a další věci. Tato kauza prostě bude mít své pokračování dál.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za váš názor, hezký den. Prosím další, haló. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, posluchač z Litoměřic. Mě by zajímalo, co pan Kalousek tím myslí, že pořád se naváží do toho Grosse. Ať on si zamete před svým prahem nejdřív. Támhle má barák také za 2 miliony a tvrdí, že ten, co mu půjčil, že zemřel. Já nevím, že nedá pokoj. Ať se na to vyprdne a stará se o nás, o obyčejný lidi.

Moderátor (Jan Pokorný): Prosím další telefonický názor. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, posluchač Jan. Já jsem volič KDU-ČSL a chtěl bych prvnímu volajícímu připomenout, že socialistická strana tu byla také přes celý režim. Právě proto, že nejsem nepřítel pana Kalouska nebo lidové strany, tak myslím, že by bylo dobré znát i další názor. Já si myslím, že tady ta vláda dobře funguje, aspoň lépe než kdyby tam byla ODS, protože mnohé ty zákony, které byly, stejně se snažila ODS zlikvidovat. Škoda, že i třeba ti ekonomové, kteří jsou v této vládě, tím jakoby ztrácejí půdu pod nohami. Myslím, že by ta vláda měla mít podporu, že dobře fungovala. Když lidová strana ukázala, že nemůže souhlasit morálně s těmi věcmi, já si myslím, že to stačí a že by se od nich distancovala, že by prostě lidová strana měla nějakým způsobem ukončit ten problém, ten zúžený prst tu je a bylo by fajn, kdyby ta vláda mohla fungovat dál. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den. Haló, máte slovo. Dobrý den.

Názor posluchače: Tady je Prchl, Českobudějovicko. Já bych panu Kalouskovi chtěl jenom připomenout. Nesouhlasím naprosto s předřečníky, kteří mluvili přede mnou o straně lidové a tak dále. Ale k panu Kalouskovi. Pan Kalousek by se měl hlavně zamyslet na jeho styky s panem Šťávou, on ví určitě, o čem se mluví, protože lidi tady na Českobudějovicku o tom ví. Měl by se o tyhlety věci spíš starat než normálně. Samozřejmě pakliže bude nalezeno, že pan Gross něco udělal špatně a nebo nefér, tak ať za to piká. Ale v první řadě by se měl nad sebou zamyslet pan Kalousek, proč toto vyvolal, aby mohli z ODS normálně vládnout znovu jako to dělají pokaždé, aby podporovali normálně ne podnikatele, ale většinou tuneláře a tak dále, kteří drží ODS, a klidně s nimi pan Kalousek půjde normálně do koalice a hrozně rád. To je asi všechno.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor a porosím poslední telefonát. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den. Pane Pokorný, tady je Standa z Moravy. Prosím vás pěkně, já mám takovou jednu faktickou poznámku. Čtyřkoalice byla dobrá do té doby, než se sešel pan Kalousek s panem Topolánkem na sjezdu ODS. Pak už začaly normálně takové různé rozepře a potom to začalo velice rychle, když se sešli na tenise prezident, Topolánek a pan předseda a bylo to celkem jasné.

Moderátor (Jan pokorný): Děkuji za názor. To byl poslední telefonát do dnešního vydání pořadu O kom se mluví. Hostem byl tentokrát předseda křesťanských demokratů Miroslav Kalousek. Jan Pokorný děkuje za pozornost.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu