S Milanem Štěchem o programovém prohlášení vlády

19. srpen 2004
O kom se mluví

Od mikrofonu pořadu O kom se mluví přeje dobrý poslech Jan Pokorný. Hostem je předseda Českomoravské konfederace odborových svazů sociálně demokratický senátor Milan Štěch. Dobrý den. Včera jste byl u toho, když v Sociální demokracii projednávali návrh programového prohlášení Grossovy vlády. V čem, pane senátore, se tenhle dokument na první pohled liší od programového prohlášení Špidlovy vlády?

Host (Milan Štěch): Po pravdě řečeno se zase až tak neliší. Jsou tam samozřejmě některé věci poměrně odvážné. Tím myslím dokončení důchodové reformy, aspoň tedy toho globálního návrhu. Podle mého názoru ten dokument je poměrně hodně ambiciózní na to poměrně krátké období.

Moderátor (Jan Pokorný): Ambiciózní až možná nesplnitelný?

Host (Milan Štěch): To bych nepředesílal. Já si myslím, že si musíme klást poměrně smělé cíle, odvážné cíle, protože čím více se těch otázek vyřešíme, tak tím se dostaneme rychleji. Jsem rád, že jsou tam opatření proti šedé ekonomice, zejména fiskální registrační pokladny, a že jsou tam i kroky, které by měly přispět k průhlednosti nabývání majetku, byť tam není majetkové přiznání, tak jak jsme ho původně chtěli.

Moderátor (Jan Pokorný): Což je jedno z hlavních témat České strany sociálně demokratické. V téhle souvislosti, pane senátore, říká se, že volebním štábem každé politické strany je vláda. Je podle vás to programové prohlášení natolik viditelně sociálně demokratické, že to mohou voliči poznat a vracet vám to v první fázi na posílení volebních preferencí?

Host (Milan Štěch): Tady to je velice choulostivá otázka. Samozřejmě že vím, že lidé nežijí velkou politikou, že žijí denními problémy, a chápu to a je to tak přirozené. Ale myslím si, že je potřeba to prohlášení posuzovat i s ohledem na realitu života, řekněme života i tady v Evropě, jak se vyvíjí svět, jak se vyvíjí Evropa, globalizace, její negativní i pozitivní dopady. Samozřejmě že na to musí to programové prohlášení reagovat. Sociální demokracie získala ve volbách hodně podpory, přes 30 procent, ale nezískala nadpoloviční většinu, takže musí hledat kompromis. Buď ho musí hledat do toho politického středu nebo ho musí hledat na to úplně levé spektrum. Většina rozhodla, že ho má hledat do toho středu. Já si myslím, že by ho měla hledat na obou těch pólech. A tudíž musí hledat i kompromisní řešení a z tohoto pohledu si myslím, že to programové prohlášení má silné rysy sociálně demokratické politiky. Jsou tam některé věci, například týkající se liberalizace obchodu, což tedy beru, ale i služeb. Tady si myslím, že by například měla být Sociální demokracie velice obezřetná, aby to nebyly tak zvané veřejné služby, to znamená služby, které jsou v oblasti zdravotnictví a školství, kde si myslím, že by liberalizace, zejména privatizace neměla se uskutečňovat.

Moderátor (Jan Pokorný): Dovolte, abych se stručně ještě vrátil k těm majetkovým přiznáním, které v programovém prohlášení jsou v omezenější podobě, než v jaké by si je představovala většina České strany sociálně demokratické. Čím byl podle vás tenhle ústupek vynucený?

Host (Milan Štěch): Vynucený byl, myslím si, pozicí koaličních partnerů KDU-ČSL a Unií svobody, ale je tady nová skutečnost, že po přijetí zákona o finanční policii vzniká prostor pro kontroly zdaňování příjmů v období na 10 let zpátky a v případě zjištění, že příjmy nebyly zdaněny ve výši, odpovídající majetku, který člověk má a který se zajisté nechá zjistit, tak je možné samozřejmě otevřít otázku zdanění a tím i v případě postihu za daňový únik, takže je tady nový prostor, který možná jsme úplně nezaznamenali, pan ministr Bureš o něm informoval a možná, že předesílám něco, co zazní až z úst pana premiéra při předkládání programového prohlášení Poslanecké sněmovně, ale úplně vláda bezzubá k únikům v oblasti majetku a zejména příjmů není a je potřeba ten prostor, který už stávající zákony a zejména v poslední době přijaté zákony dávají, tak tento prostor bych řekl profesionálně a dobře a ve prospěch občanů České republiky využít.

Moderátor (Jan Pokorný): Jste předsedou nejsilnější odborové centrály v České republice. Podle Miroslava Kalouska se počítá i se snižování výdajů na platy státních zaměstnanců. Jak tomu rozumět? Budou brát méně nebo jich bude méně?

Host (Milan Štěch): Tak v programovém prohlášení vlády je, že by se měly snižovat stavy zaměstnanců zejména ministerstev centrálních úřadů a to těch, které předaly kompetence, to znamená činnosti na kraje, že by se měly snižovat ročně zhruba o 2 procenta. Tam se nechá něco ušetřit. Na druhou stranu předpokládám, že porostou reálně platy a především platy zaměstnanců veřejných služeb. To znamená školství, zdravotnictví, dopravní obsluha a podobně. Tady si nejsem jist, jestli je možné takový předpoklad potvrdit, že se na platech v objemu ušetří. Já si myslím, že se může ušetřit efektivnější správou těch centrálních úřadů, to jsem výrazně pro, ale myslím si, že není záhodno šetřit na platech lékařů, zdravotních sester, pracovníků ve školství, pracovníků dopravy a podobně. To by se nám vrátilo jako bumerang, protože by kvalita služeb šla zajisté dolů. Ty nejkvalitnější by utíkali do soukromého sektoru.

Moderátor (Jan Pokorný): Tématem, v němž nechce Česká strana sociálně demokratická ustoupit, je zákoník práce, který je hlavním kodexem pro úpravu pracovně právních vztahů. K přijetí nového zákoníku práce, který byl už několikrát od roku 1990 novelizován, by mělo dojít někdy v lednu příštího roku. O čem se ještě vede diskuse?

Host (Milan Štěch): Na novém kodexu práce se pracuje v České republice 5 let. Byly 2 týmy expertů při ministerstvu práce a sociálních věcí, kde byla tak zvaná teoretická fronta, učitelé vysokých škol, byli tam zástupci zaměstnavatelů, odborů, resortů a ty hlavní problémy vydiskutovali a také to promítli do těch novel, které byly v posledních letech uskutečněny a české pracovní právo je zharmonizováno s právem Evropské unie. Co není v pořádku, je to, že náš zákoník práce je v určitém rozporu s ústavní listinou práv a svobod, protože ústavní listina práv a svobod říká, že se může všechno to, co zákon zakazuje. V zákoníku práce v těch úvodních ustanoveních je zapsáno, že se může pouze to, co zákoník práce dovoluje. Takže je potřeba ten gard zákoníku práce jaksi obrátit. A to je hlavní smysl a samozřejmě vyřešit i některé problémy, které přináší život, podstupující tedy vývoj těch zaměstnavatelsko - zaměstnaneckých vztahů. Takže hodně je připraveno a je potřeba udělat tu změnu, o které jsem hovořil. Myslím si, že je tady jasná politická dohoda, že zákoník práce jako kodex by měl zůstat a měl by být propojen určitým způsobem i s občanským zákoníkem, jehož nová úprava se připravuje a bude platit někdy od roku 2008.

Moderátor (Jan Pokorný): Že vám do toho skáču, propojen do jaké míry?

Host (Milan Štěch): Některá ustanovení soukromního práva jsou samozřejmě obecná a mohou platit i pro pracovněprávní vztahy, takže v tomto směru by měla být určitá návaznost, a myslím si, že to je možné zvládnout, až se bude přijímat občanský zákoník, tak některá ustanovení obecná se mohou vztahovat i na pracovněprávní oblast, takže zákoník práce by v žádném případě neměl a nemusí čekat na nový kodex soukromého práva, to znamená na občanský zákoník.

Moderátor (Jan Pokorný): Takže není problém v tom, že občanský zákoník bude možná přijat někdy v roce 2008, kdežto zákoník práce o 2 roky dříve.

Host (Milan Štěch): Ne, není v tom problém a pokud ho tam někdo hledá, tak já tvrdím, že to je problém virtuální a že to je problém, který možná sleduje jiný cíl, že by možná chtěli pracovní právo rozmělnit do občanského práva a to je samozřejmě vážný střet, protože pracovní právo se vyvíjelo jako právo do určité míry ochranářské, chrání více tu slabší stranu těch smutných vztahů, zaměstnance, zatímco soukromé právo je právo naprosto rovných subjektů a tady samozřejmě by postavení zaměstnanců se v občanském zákoníku výrazně snížilo a to, myslím si, že není cílem.

Moderátor (Jan Pokorný): Je tohle téma v těchto dnech a hodinách ještě vážným sporem uvnitř koaličních jednání?

Host (Milan Štěch): Já jsem byl překvapen, protože v předchozím programovém prohlášení vlády byl jasný závazek, že se vypracuje nový zákoník práce. Do minulého týdne to nikdo nenapadal a teď jakoby tam bylo zapsáno, že tam rozpor. Údajně snad pan předseda Němec tuto otázku vznesl, ale byl jsem ujištěn vedením Sociální demokracie, že zákoník práce v programovém prohlášení bude, že bez zákoníku práce by nemohli pod programové prohlášení podepsat, takže doufejme, že s tímto dovětkem je možno počítat, že zákoník práce tam bude, protože kdyby se to odložilo, tak zase uplyne určitá doba, kdy tedy bude vytvořen pro větší smluvní volnost, protože ten prostor, který se získá tím, že se může všechno to, co není zakázáno, mohou využít zaměstnavatelé a zaměstnanci zejména v kolektivním vyjednávání, v případě v oblasti pracovně pracovních smluv, aby některé speciální věci se upravily smluvně a nemusí postupovat jenom podle toho, co je zapsáno v zákoníku práce.

Moderátor (Jan Pokorný): Také svaz průmyslu, který se ještě před časem na přípravě nového zákoníku práce podílel, je toho názoru, že by se měly některé věci upravit, že by se měly třeba rozvolnit smluvní vztahy tak, aby zaměstnavatelé měli větší možnost propustit lidi, kteří jsou nadbyteční a nebo nepohodlní. Jaká je dnes, když se setkáváte s prezidentem Svazu průmyslu, spolupráce mezi zaměstnavateli a odbory na zákoníku práce?

Host (Milan Štěch): Do května letošního roku byla velice slušná, dobrá, od května došlo k určitému přerušení, protože nastoupilo nové vedení Svazu průmyslu a doufejme, že se seznamuje s touto problematikou.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy jste ale jednou někde řekl, že máte pocit jako kdyby Svaz průmyslu čekal, až se u nás vymění garnitura?

Host (Milan Štěch): Vzhledem k tomu, že po té tiskové konferenci, na které oznámili, že nechtějí spolupracovat na zákoníku práce s ministerstvem práce a sociálních věcí, následovala druhá část tiskové konference za účasti pana Zahradila k problematice postavení podnikatelů v Evropě, tak jsem nabyli určitý dojem, že je tam nějaké větší sblížení. Doufejme, že nás vedení Svazu průmyslu přesvědčí, že tomu tak není. ale to bych nechal teď stranou. Chtěl bych jenom říct, že přece je známo všeobecně, že investoři do České republiky chodí zejména kvůli kvalitní, seriózní, ale i podle mého názoru bohužel levné pracovní síle a není žádný důvod, abychom se těmto investorům pobízeli ještě tím, že podmínky pro zaměstnance budou horší. My musíme dbát na to, aby se v podobě právních předpisů i dbalo na skloubení pracovního a rodinného života. Vždyť není smyslem života jenom mít zaměstnání, byť je to velice důležité, ale také jsou tady povinnosti, řekl bych, mít děti nebo potřeby děti vychovávat a skloubit to. Člověk, který by měl třeba výpověď dostat okamžitě bez důvodu nebo jednoměsíční výpovědní lhůtu, to je velká nejistota pro rodinu, vždyť dneska lidé žijí z půjček a často výdaje, které musí každoměsíčně plnit, potřebují mít aspoň ten výhled 3 měsíce, že mají zaměstnání.

Moderátor (Jan Pokorný): Na druhou stranu, pane předsedo, podnikal jste někdy?

Host (Milan Štěch): Já jsem nepodnikal, ale mám v rodině hodně lidí, kteří podnikají.

Moderátor (Jan Pokorný): A také se setkávají s tím, že mají ve firmě třeba nějaké vyložené lajdáky a flákače a že by se jich nejraději zbavili z hodiny na hodinu.

Host (Milan Štěch): Samozřejmě, ale vždyť oni se jich zbavit mohou. Paragraf 53 umožňuje okamžité rozvázání pracovního poměru pro hrubé porušení. Řada lidí nezná ale pracovně právní předpisy a vůbec se v tom neumí orientovat.

Moderátor (Jan Pokorný): Není tady zatím žádný důvod k tomu, aby se mimořádně scházela tripartita tak, jak to požaduje šéf druhé největší odborové centrály Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek?

Host (Milan Štěch): Jestli má být dneska hotovo programové prohlášení vlády, tak je pozdě. My jsme prostě první den poté, co byla vláda schválena, tak jsme napsali a měli jsme připravené náměty do programového prohlášení. Ty jsme ministru Škromachovi vládě předali a snažili jsme se to ovlivnit, aby se to do toho programového prohlášení dostalo. Takže musíme do určité míry brát v potaz, že se programové prohlášení připravuje poměrně v krátkém časovém úseku a trvat na formální stránce toho projednávání by nebylo asi dobré. Takže my jsme se soustředili na to skutečně být u toho, nějak se pokusit ty věci, které považujeme za správné zejména v těch pracovně právních vztazích ten dostát a bohužel ta druhá menší asociace asi vzhledem k tomu, že nemá příliš odborných kapacit, toto si neohlídá, ale to je jejich věcí a my jsme proti svolání nevystoupili, ale na druhou stranu jsme ani nepožadovali zrovna tak jako představitelé zaměstnavatelských svazů, Svazu průmyslu a dalších.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem pořadu O kom se mluví byl předseda Českomoravské konfederace oborových svazů, senátor za ČSSD Milan Štěch. Děkuji za odpovědi. Na shledanou.

Host (Milan Štěch): Také děkuji, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Můžete volat své názory, které ve vás vyvolal předchozí rozhovor. Vítám první posluchačku nebo posluchače, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, Kubíček, Prachatice. Prosím vás, já už sleduji delší dobu pana Milana Štěcha a jeho projevy. Já mám dojem takový, že to je nekoncepčnost, kterou prostě projevuje v tom smyslu, že se snaží slučovat dohromady neslučitelné věci. prostě zákoník práce buď tedy se rozpustí v jiných zákonných úpravách a nebo prostě se tady budeme pořád potácet v nějakých předpisech a navíc ještě v odporu tedy základní listině práv a svobod. V současné době je to prostě naprosto neudržitelné a takovéto kolísání a snažení se za každou cenu tam vnést jakési právní předpisy, myslím, že je vysloveně kontraproduktivní, protože tím se brzdí iniciativa lidí, ať už pokud se týká zvyšování kvalifikace nebo pokud se týká zvyšování prostě podnikatelské iniciativy. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor. Hezký den. Dobrý den, vítejte.

Názor posluchače: Pane Pokorný, já bych vám jenom chtěl říct, že práce je, protože vím, já mám vnuka a ten už si letos našel třetí práci a je to na Ústecku, Teplicku, jenomže právě že je nízká mzda, tak toho strašně někteří ti podnikatelé využívají, nechají ho tam 3 měsíce, pak ho vyrazí, aby nemusel platit, proto jim dávají takovou krátkou lhůtu. Kdyby tohle nebylo a byla by aspoň půl roku nebo tři čtvrtě ta normální smlouvy uzavřena, tak by k tomu vůbec nedocházelo. Dělají to většinou Češi, kteří dělají v německých nebo jiných podnicích. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den. Další, prosím. Vítejte.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Jarda, Praha. Já bych chtěl říct panu Štěchovi, jako předseda nejsilnější odborové organizace pro odboráře vůbec nic nedělá. Vždyť jsme svědky neustálého nevyplácení mezd a dalších problémů. Udivuje mě další věc, to, že je za ČSSD, protože tato strana, vůbec nedovedu představit, jak si může dovolit mít tento název, když prakticky střední vrstvy a takové ty nižší nejvíc okrádá v zákonech. Dneska mát v rozhlase zákon o komunálním odpadu, kde soukromé firmě prostě se zákonem určuje, kolik lidé budou platit. Vždyť takovéhle věci snad nemohou ani procházet. Okrádání lidí, to je už úplně neúnosné, co tady v tomto státě tato strana, tato vláda vůbec dělá. Děkuji, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor. Dobrý den, tady je pořad O kom se mluví. Vítejte.

Názor posluchače: Dobrý den přeje Pavel z Valašska. Pan senátor teď nám ukázal úplně čistě falešnou starost o pracující, pod rouškou starost o své korýtko. On nikdy neprošel podnikatelským prostředím, on nikdy neprošel ani zaměstnaneckým prostorem. Jinak řečeno, ty problémy jsou, ty problémy zastřešuje vláda tak, že dává zelenou nefachčenkům. Ten, kdo chce mít práci, práci má a tak dále. Je to prostě obraz toho, že tito soudruzi prostě připravují terén. Mně to připadá skutečně období před rokem 1948. Kdyby oni měli možnost, tak to všechno zvrátí. Nefandí ani podnikatelům, neubližuje vlastně jenom sám sobě. Hrůza a děs.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor, mějte se hezky. Předposlední telefonický ohlas.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Honza z Ostravska. Já jsem se chtěl jenom zeptat, jak je to možné, že vláda umožňuje již od revoluce okrádání soukromníků hlavně soukromých dopravců, jestli i oni odvádí ty nejmenší mzdy. Tím pádem my chodíme pro sociální dávky a těm soukromníkům to všechno prochází. Oni dělají takové úlety na tom všem, že na ně prostě nikdo nemá. Když někdo založí odbory, tak prostě ti lidi, kteří jsou v odborech, do dvou měsíců prostě končí. Jak je možné, že šofér zahraničí kamionové dopravy vydělává 6 tisíc, 800 čistého. To by mě také moc zajímalo, že se na toto nikdo nepodívá.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor. Poslední telefonát. Dobrý den.

Názor posluchače: Tady Zdeněk z Kostelce. dobrý den. Já bych se chtěl vyjádřit, jsem podnikatel, jsem spolumajitel výrobní firmy, říkám to proto, protože mám trošku odlišný názor na to, jak se dneska jedná s podnikateli. Já si myslím, že 15 let na to, aby fyzicky podnikající osoby díky jednoduchému účetnictví si vytvořili dostatečný prostor pro to, aby svůj zisk mohli kapitalizovat, aby si posílili svou firmu a jestli dneska zaměstnanec je v situaci, že na sociální a zdravotní pojištění platí 3krát tolik než fyzicky podnikající osoba, tak je to neporovnatelné postavení lidí ve společnosti a pokud jde o fyzicky podnikající podnikatele a právní subjekty, je to jednoznačné zvýhodňování fyzických osob, protože je nesrovnatelně levnější pracovní síla. To nikoho nezajímá a ještě jsou současní šéfové této republiky obviňováni z toho, že okrádají lidi. Já si myslím, že až nastoupí garnitura pana Tlustého, tak se nám o tom bude jenom zdát. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): To byl poslední názor na dnešní rozhovor, který jsme vedli s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Milanem Štěchem.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu