S make-upem i samopalem

13. duben 2015

V Iráku nebojují jen muži, své služby vlasti nabídlo asi 700 žen a dívek, psaly v září přímo z místa Jarmila Štuková a Lenka Klicperová. Přečtěte si jejich reportáž…

Mnohé z nich opustily muže i děti a bojují společně s muži v pešmergském vojsku.

„Od dětství jsem se chtěla stát pešmergou. Chci bránit svou vlast. Myslím si, že není rozdíl mezi ženou a mužem. Sloužím už 16 let a můj muž mě podporuje. Teď jsem na frontě já a muž se stará o naše dvě děti a kromě toho má v armádě jiné úkoly,“ líčí svou motivaci k boji kapitánka Faíza Azíz, velitelka pešmergského oddílu na frontové linii nedaleko města Kirkúk.

Ačkoli má Faíza na hlavě černý šátek, nemůže zakrýt její nevšední krásu a oduševnělost. Další ženy jsou však prostovlasé. Jedna má dokonce krátký klučičí sestřih. Něco takového se v Iráku nevidí.

„I tady se chceme cítit jako ženy”

Ačkoli jsme na zablácené linii, kde není široko daleko známka civilizace, ženy se přesto o sebe starají. Na některých obličejích je vidět make-up, linky na očích, uniformy vzorně upravené.

„I tady se chceme cítit jako ženy,“ usmívá se Faíza s českým samopalem vzor 58 v rukou, zatímco její kolegyně Kwestan z batůžku vytahuje kosmetickou výbavu. Nechybí ani pudr, tužka na oči, řasenka. Zvláštní paradox.

Kwestan Mohamed Ali sem přišla navzdory vůli své rodiny. Matka s ní přestala mluvit, když se dozvěděla, že jde bojovat k pešmergům. „Teď už je to trochu lepší, už mi píše esemesky,“ směje se 29letá kapitánka.

Jedna z žen má dokonce krátký klučičí sestřih. Něco takového se v Iráku nevidí

ISIS je jako rakovina, zní z Iráku

Společnost v Iráku je na jedné straně velmi konzervativní, co se ženských práv týče, na stranu druhou ale pešmergské bojovnice navazují na dlouhou tradici partyzánského boje proti Saddámovu režimu, do kterého se zapojovaly i ženy.

„Bojovníci ISIS jsou podle mě zbabělci. Dokážou být stateční jenom před zajatci. Když jsme byly poprvé nasazeny do bojů, začali obzvláště ostřelovat pozice, kde byly ženy. Když totiž bojovníka ISIS zabije žena, nedostane se do ráje. Proto nás nenávidí. Teď padla první pešmergská bojovnice. Všechny nás to zasáhlo, ale zároveň i stmelilo. Budeme bojovat dál,“ dodává Faíza.

Už zítra zase odjedou bojovat do první linie a je možné, že nebudou bojovat jen za sebe. Generálmajor Azíz přirovnává ISIS k rakovině: „ISIS se rozšířil jako blesk. Dnes je u nás, zítra může být ale v kterékoli jiné zemi na světě.“

autoři: Jarmila Štuková , Lenka Klicperová
Spustit audio

Více o tématu