Lenka s Jarmilou jsou zpět! Projekt Archa pomoci však nekončí, naopak

20. květen 2015

Známé reportérky a cestovatelky Lenka Klicperová a Jarmila Štuková se před několika dny vrátily z cesty po Iráku a Sýrii, kde téměř měsíc mapovaly rozsah současné humanitární katastrofy související s válečným konfliktem a dalšími aktivitami Islámského státu.

23. dubna 2015 odjely dvě české novinářky Lenka Klicperová a Jarmila Štuková do Iráku a Sýrie, aby po tři týdny přinášely svědectví o tom, jak se žije ve válce. Na webu Radiožurnálu jste mohli číst jejich příspěvky a také pomoct. Prostřednictvím charitativního projektu Archa pomoci se zatím podařilo vybrat přes 470 tisíc korun.

„Je to poměrně pěkná částka, když vezmeme v úvahu zemětřesení v Nepálu, kde je třeba také pomoct,“ zamýšlí se šéfredaktorka časopisu Lidé a země Lenka Klicperová. Jak však připomíná, projekt je teprve v první fázi.

Bude pokračovat například výstavami velkoformátových fotografií přímo ze Sýrie a Iráku. „Je těžké sdělit lidem v Česku, že se nás válka v Iráku a Sýrii také týká,“ dodává dokumentaristka Jarmila Štuková.

Čtěte také

„Nedělejme si iluze, nejde o vzdálený konflikt“

Celý projekt s názvem Archa pomoci inicioval a svým jménem zaštítil místopředseda KDU-ČSL a místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jan Bartošek.

V projektu Archa pomoci se zatím podařilo vybrat půl milionu korun

„Cílem projektu je zprostředkovat české veřejnosti aktuální informace o aktivitách Islámského státu a souvisejícím válečném konfliktu, který vzal milionům lidí domovy, rodinu, přátele a blízké a především naději na život v míru. A nedělejme si iluze, že se jedná o vzdálený konflikt, který se nás netýká, protože vzdálenosti jsou dnes pojmem velmi relativním,“ říká Jan Bartošek.

autor: als
Spustit audio

Více o tématu