S levnějšími eury na dovolenou zatím moc nepočítejte, upozorňuje ekonom Lubomír Lízal

Česká národní banka (ČNB) v listopadu 2013 rozhodla o intervencích proti české měně. Členem bankovní rady tehdy byl ekonom Lubomír Lízal, podle kterého šlo o správný krok, pouze ve Dvaceti minutách Radiožurnálu připomíná, že přišel trochu pozdě s ohledem na stav české i evropské ekonomiky.

Upozorňuje také, že centrální banky obecně mají obsesi z inflace a chtějí, aby byla vysoká. „Inflace je pro ekonoma měřítkem zdraví ekonomiky,“ vysvětluje Lubomír Lízal v rozhovoru s moderátorkou Janou Klímovou.

Čtěte také

V době rozhodnutí ČNB o intervencích ekonomika podle něj byla podchlazená a platí, že když je inflace velmi nízká, ekonomika nejede a nezaměstnanost poroste. „Z toho důvodu je potřeba ekonomiku stimulovat,“ dodává.


V okamžiku, kdy centrální banka přistoupila ke kurzovému závazku, najednou firmy i domácnosti začaly více investovat.LUBOMÍR LÍZAL

To, že oslabení měny pomáhá exportérům, je příjemný vedlejší efekt. „Primární je v tom, že v okamžiku, kdy zvyšujete očekávání inflace, jinými slovy lidé se připravují na to, že ceny porostou, mění se jejich investiční kalkulace,“ vysvětluje s tím, že v takovém okamžiku dochází ke snižování takzvané reálné úrokové míry a podporují se investice.

Intervence se blíží ke konci, na prázdniny s lepším kurzem Češi ale podle něj ještě nepojedou. „Kurz se i v okamžiku, kdy kurzový závazek skončí, příliš měnit nebude. Pokud všichni něco očekávají, tak to znamená, že v ekonomice jsou ti, kteří do toho očekávání investovali,“ míní.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio