S koncem léta chorvatské obchody s potravinami zlevňují

5. září 2008
Zprávy

Potraviny jsou teď v Chorvatsku po konci hlavní sezóny levnější. V Dalmácii opět hoří uschlý porost. U Splitu se radí politické, ekonomické a vědecké špičky o budoucnosti Chorvatska. V Dubrovníku mají místní televizní programy potíže, zrní.

Chorvatské obchody s potravinami zlevňují. Je po sezóně a letošní úroda bude dobrá - místní zemědělci, zpracovatelé i obchodníci si tak slevy mohou dovolit. Navíc reagují na výzvu chorvatské vlády, která chce udržet letošní inflaci kolem 6 %. Nynější zlevňování jen potvrzuje, že během letní sezóny všichni šroubují ceny - klasický trh v Chorvatsku - zdá se - stále nefunguje.

V Dalmácii opět hoří. Požáry jsou hlášeny z opuštěných oblastí nad Splitem a okolí Národního parku Krka. Hašení komplikuje silný vítr, proto byly nasazeny kadadéry a helikoptéry se speciální technikou.

Nedaleko Splitu v Podstraně teď můžete potkat všechny, co v Chorvatsku něco znamenají. Místní ekonomové, vědci a politici totiž v hotelu Lav jednají o budoucnosti země. Chorvatsko je podle nich rozcestí, buď půjde cestou utrácení nebo začne investovat do rozvoje. Potřeba je podchytit vzdělání, vědu a výzkum. Zatím se většina Chorvatů soustřeďuje na momentální zisk a budoucnost příliš neřeší. Je to prý jedna z postkomunistických mánií.

V Dubrovníku se teď nedá dívat na televizi. Většina chorvatských programů totiž zrní. Za vším je počasí, které vždy na konci léta olivní příjem televize. A zdá se, že za to mohou italské programy - vzhledem k tomu, že jejich šíření nestojí nic v cestě, ovlivňuje italský signál příjem televize v Dubrovníku. Technici říkají, že jediným řešením je satelit nebo digitální televize.

Na Jadranské magistrále u Stobreče se stala vážná nehoda. Jeden motorkář při ní zemřel, druhý byl s vážnými zraněními převezen do nemocnice. Motorka se ve velké rychlosti vřítila do křižovatky, dostala smyk a následně přeletěla do protisměru.

Kurzy a ceny:
Jedno euro vyměníte za 7 kun a 10 lipa, 100 českých korun pak za 28 kun a 70 lipa. Natural 95 - tadu mu říkají eurosuper - stojí 8 kun a 93 lip, nafta pak 9 kun. LPG pořídíte za 3 kuny a 35 lip.

Doprava:
Jak to v Chorvatsku jede, ať víte kudy kam! V okolí Kninu jsou místní uzavírky kvůli požárům. Domů takzvanou starou cestou rozhodně nejezděte. Z dálnic do vnitrozemí nemáme hlášeny žádné problémy. Připomínám jen, že na trase Rijeka - Záhřeb pokračují opravy exitu Vrata. Na mýnicích u Záhřebu se vytvářejí kolony - nyní se tam čeká zhruba 15 minut. Hranice do Slovinska projedete bez problému. Ráno prosím na pobřeží počítejte se zvýšeným provozem, budou se střídat turnusy.

Počasí: 6. 9.:
U Jadranu bude slunečno a velmi teplo. Ráno na Istrii ještě oblačno. Nejnižší teploty 20 až 25, nejvyšší odpolední 30 až 35 stupňů. Vát bude slabý jihovýchodní vítr.

Jachtaře čeká jihovýchodní vítr 8 až 18, na otevřeném moři až 24 uzlů. Moře bude mezi dvojkou a trojkou, vyjímečně čtyřka. Viditelnost do 20-ti kilometrů. Na severním a středním Jadranu nárazy větru až 38 uzlů.

autoři: duv , Miroslav Panuška
Spustit audio