S Jiřím Paroubkem o volbě předsedy Poslanecké sněmovny

29. červen 2006
O kom se mluví

Z našeho studia v Poslanecké sněmovně přeje dobrý poslech Jan Pokorný. Hostem je premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Dobrý den. Rozhovor spolu předtáčíme krátce před desátou hodinou. Vysílat ho budeme ve 12,30. Co se, podle vás, tou dobou ve Sněmovně uděje?

Host (Jiří Paroubek): Tak já nejsem sice prognostik, ale myslím si, že bude zahájena volba předsedy Poslanecké sněmovny. Předpokládám, že na sebe narazí dva bloky, dva hlasovací bloky, takže předseda Poslanecké sněmovny nebude zvolen.

Redaktor (Jan Pokorný): Ani v první volbě a pravděpodobně ani ve volbě druhé?

Host (Jiří Paroubek): Já myslím, že to tak, s velkou pravděpodobností, dopadne.

Redaktor (Jan Pokorný): Za jakých okolností by bylo možné navolit vedení Poslanecké sněmovny?

Host (Jiří Paroubek): Bylo by to možné tehdy, pokud by došlo k nějaké konsensuální dohodě mezi těma dvěma bloky. To znamená, že by poté, co jsem včera řekl, to znamená, že jsem připraven podat v pondělí demisi. Podám tedy demisi. Se mnou končí celá vláda. Takže to vytváří prostor k tomu, aby tady byla jmenována okamžitě vláda pana Topolánka. Myslím si, že stejně vstřícné gesto by mohli učinit ty tři strany menšinové koalice s tím, že by mohly souhlasit s tím, aby předsedou Sněmovny byl zvolen sociální demokrat.

Redaktor (Jan Pokorný): Není tam malinko zádrhel v tom, že byla-li by jmenována vláda Mirka Topolánka, musela by na další sněmovní schůzi podat demisi, protože ta schůze by teprve byla ta správná schůze s těmi navolenými orgány?

Host (Jiří Paroubek): Víte, já myslím, že to je výklad ústavy. Nevím, jak pan prezident si ty věci vyloží? Je to samozřejmě možné, že by to tak mohlo být. No ale já bych chtěl, já bych chtěl tedy upozornit na takový ten, až hysterický tlak, který byl na moji osobu od pánů Šináglů, paní Němcové nebo i od pana předsedy Topolánka. Já chci ukázat, že nemám v úmyslu se držet funkce za každou cenu a naopak mám zájem uvolnit cestu k řešení. Samozřejmě možnost je také, aby pan prezident, pokud si udělá takový výklad, že vám dá za pravdu, aby pověřil třeba ještě výkonem vlády tu moji vládu po nějakou dobu. To je všechno možné, ale já se chci pohybovat skutečně na bázi určitého kompromisu, konsensu, jednání. Protože nemá smysl ty věci zablokovat. Takže já nejsem v té situaci jako tři předsedové těch stran, které chtějí vytvořit menšinovou koalici.

Redaktor (Jan Pokorný): Takže není tak úplně nepravděpodobné, že by v pondělí pověřil prezident republiky vás, abyste dočasně vedl vládu České republiky?

Host (Jiří Paroubek): Já si myslím, že to hodně záleží na tom dnešním výsledku, protože pokud to bude 100:100, tak pan prezident a pan Topolánek by utrpěli blamáž, pokud by byl jmenován pan Topolánek, protože prostě by ta jeho vláda byla vláda letního krále. Vydržela by tak těch 30 dnů do hlasování o důvěře. Prostě se musí hledat jiný koncept řešení. Pokud to bude dneska 100:100 a i kdyby to bylo jinak, řekněme, že by to bylo 101:99, tak by to stejně nehrálo žádnou, velkou roli. Prostě musí se najít nějaké řešení, které bude přijatelné pro obě dvě strany. Obě dvě strany zkrátka musí něco slevit.

Redaktor (Jan Pokorný): Poslyšte, pane premiére. Baví vás to ještě? 100, 101, 99. není to pořád dokolečka a takřka bezvýchodné?

Host (Jiří Paroubek): Já myslím, že to není bezvýchodné a že to se v politice někdy stává. No tak podívejte, pane redaktore, kdyby vítězem voleb nebyl pan plukovník Kubice se svoji aférou, no tak jste tady měli jasnou většinu. Možná o jeden, možná o dva mandáty a vládu bych sestavoval já. Zaznamenali byste podobný vývoj jako v těch posledních třinácti měsících. Vláda by byla stabilní. Takto to prostě nebude stabilní vláda.

Redaktor (Jan Pokorný): Ještě k tomu dnešku. Sociální demokraté za žádnou cenu nepodpoří kandidátku občanských demokratů na post předsedkyně Sněmovny Miroslavu Němcovou?

Host (Jiří Paroubek): No, nemyslím si, že je to prostě možné. Paní Němcová představuje, bohužel, takové ty nejmilitantnější síly v ODS. Připomínám, že před čtrnácti dny, třemi týdny hovořila o potřebě mého vyhnání ze země. Myslím si, že pokud někdo takto hovoří v situaci, kdy ten politik především on je včele té strany, která dostala milión 750 tisíc hlasů voličů, tak pokud někdo takto hovoří o tom politikovi, tedy v tomto případě o mně, tak myslím si, že by se neměl ucházet o takto vysokou ústavní funkci. Nebylo to jenom toto. Nepřímá podpora nebo dokonce přímá podpora proti Paroubkových demonstrací organizovaných komunisto žroutem a socialistožroutem panem Šináglem. Myslím, že to nebylo prozíravé od paní Němcové.

Redaktor (Jan Pokorný): Jestli dovolíte, pane předsedo, poprosím vás o komentář k následujícímu citátu. První místopředseda ODS Petr Nečas v dnešních Hospodářských novinách říká. Cituji: dojde k prolomení ústavou garantovaného principu tajného hlasování. Podle našich informací sociální demokraté hlasovací lístky neodevzdají a budou je pak povinně ukazovat ve svém sekretariátu. Je to pravda?

Host (Jiří Paroubek): Tak podívejte. Já nevím, odkud má pan Nečas nějaké informace. Já bych chtěl docela vědět, jak oni mají zajištěný ten systém kontroly svých hlasovacích lístků. Nechme to v této poloze, že ta volba je tajná.

Redaktor (Jan Pokorný): To znamená, že tento systém kontroly není u Sociální demokracie na pořadu dnešního dne?

Host (Jiří Paroubek): Mně se dokonce někdo zeptal, jestli teda ty lístky budu osobně kontrolovat? No tak, já si myslím, že já je osobně kontrolovat nebudu. Ale budeme mít takový systém hlasování, aby bylo jasné, že nikdo z nás nehlasoval pro paní Němcovou.

Redaktor (Jan Pokorný): Proč jste se, pane premiére, rozhodl podat demisi zrovna v pondělí? Proč ne třeba dnes, zítra?

Host (Jiří Paroubek): Tak ono to nebylo v pondělí, ale ve středu.

Redaktor (Jan Pokorný): Včera jste se rozhodl, že podáte demisi v pondělí, abych to řekl správně. Takhle jsem to myslel.

Host (Jiří Paroubek): Já jsem vám nerozuměl. No tak myslím si, že jsem chtěl ukázat tím, že ať to dopadne dneska, jak to dopadne, tak prostě já podám demisi. Jsem připraven uvolnit tu cestu nějakému jinému politickému řešení. Já si nemyslím, že to řešení v té situaci patů 100:100, že bude nějaké legitimnější. Protože jestli pánové z vládních stran, se stran minoritní koalice začali hovořit o nelegalitě mé vlády nebo nelegitimitě, ano to je správné. Tak my jim to zase můžeme za týden vracet. Protože vláda, která nemá zajištěno 101 hlasů a neprojde důvěrou a zejména poté, co neprojde, tak jim budeme také říkat, aby nedělali žádná, zásadní rozhodnutí. To, co říkali oni nám. To je prostě, oni, jak říkal velmi, velmi hezky pan prezident. Zaseli vítr a sklidí bouři.

Redaktor (Jan Pokorný): Pokud dnes tedy nebude zvolen předseda Poslanecké sněmovny ani v první a ani v druhé volbě. Byl byste vy, jako poslanec, ochoten kandidovat třeba den poté, co nebudete premiérem? Co podá vaše vláda demisi? Na předsedu Sněmovny?

Host (Jiří Paroubek): Tak já myslím, že to je předčasné. Ale samozřejmě Sociální demokracii jde o to, aby měla jednu z těch dvou ústavních funkcí. My jsme řekli, že pokud budeme mít funkci premiéra, tak že uvolníme ODS funkci předsedy Poslanecké sněmovny a naopak, že bychom očekávali, že i ODS udělá všechno pro to, aby jedna z těch funkcí byla prostě v rukou tedy té druhé strany.

Redaktor (Jan Pokorný): Takže nevylučujete úplně, že byste to byl třeba vy, který by byl nominován na post předsedy Poslanecké sněmovny krátce poté, co složí vaše vláda demisi?

Host (Jiří Paroubek): Určitě to nevylučuju, ale říkám, je to věc rozsáhlých politických jednání.

Redaktor (Jan Pokorný): Jaká byla vlastně ta poslední zasedání vlády, kdy jste rozhodoval s ministry Unie svobody, která ve volbách zcela propadla a s lidovci, kteří zároveň dojednávali koalici s vaším politickým soupeřem?

Host (Jiří Paroubek): Tak podívejte. Pokud jde o lidovce? Tak tam není žádná velká změna, protože ta koalice se utvářela už nástupem pana Kalouska do funkce předsedy Lidové strany. To je pomalu tři roky. Takže od té doby přece je jasné, že tyto dvě strany se začaly sbližovat. To sblížení pokračovalo po krajských volbách, kdy v řadě krajů se vytvořily koalice těchto dvou stran. To byla jakási dělostřelecká příprava. Takže tam není žádná, žádná změna a myslím, že my jsme zachovali tvář té minulé vládě té, která teď odchází. Dodrželi jsme to, co já nazývám koaliční smlouvou.

Redaktor (Jan Pokorný): Za situace, že by ČSSD měla svého předsedu Poslanecké sněmovny. Za jakých podmínek byste podpořil Topolánkovu vládu?

Host (Jiří Paroubek): Já myslím, že teď ty věci jsou otevřeny. Tak podívejte, pokud oni přijdou s určitými programovými představami, protože ta situace je jiná než byla v roce 1996 nebo 1998. Ta situace je teď, že ty síly levice jsou 100 mandátů, pravice 94 mandátů a to ještě s výhradou, že lidová strana je pravice. Ona je spíše stranou středu. No a pak je tam 6 zelených. No tak se musí ten program, tak trošku vybalancovat. Není přece možné si myslet, že v této situaci remízy, že si uplatní ODS svůj volební program. Tak to prostě není a tak to prostě nebude.

Redaktor (Jan Pokorný): To jsou, řekněme, programové podmínky. Vy trváte na tom, že nepodpoříte vládu, kde bude ministrem vnitra Ivan Langer. Co vám na tomto politikovi tolik vadí?

Host (Jiří Paroubek): Tak podívejte. Pan Langer se velmi aktivně angažoval v té Kubiceho aféře. My v tuto chvíli samozřejmě nemůžeme prokázat to, že se sešel s panem Kubicem před volbami, ale já jsem přesvědčen, že pokud se sešel, tak takové důkazy se v krátké době najdou. To bude mít pro pana Langera, pokud se takové důkazy najdou, velmi závažné důsledky. No a to, že tato aféra, kde byli obvinění naprosto absurdní na adresu předsedy vlády, to je mou z údajné pedofilie nebo z údajné spoluúčasti téměř na vraždě jakéhosi podnikatele Mrázka. Jeho jsem v životě neviděl a nevím, proč by mě měl zajímat. Pokud se objevovaly takto absurdní obvinění a pan Langer se účastnil a to jsme viděli teď v přímém přenosu v televizi z televizního záběru nebo z televizních záběrů, když se zúčastnil a zveřejnění části této zprávy, shodou okolností, zrovna té části, kde se hovoří o té vraždě podnikatele Mrázka. No tak nemyslím si, že takový člověk je vhodným člověkem pro funkci ministra vnitra. Také to budeme říkat a také v každém okamžiku budeme připomínat tuto aféru a budeme chtít tedy vyvození závěru.

Redaktor (Jan Pokorný): Když vzpomínáte nedělní otázky Václava Moravce, kde byl hostem Ivan Langer, ale také ministr vnitra František Bublan, tak se objevují námitky, že viděl-li František Bublan při onom zasedání branně bezpečnostního výboru, kterak v době nepřítomnosti Ivana Langera kdosi listuje a fotí tu zprávu, která se projednávala v režimu důvěrné, měl možná zasáhnout? Váš názor?

Host (Jiří Paroubek): Tak podívejte. Já myslím, že já nejsem žádný bezpečnostní odborník. Spíš se těmto věcem vyhýbám. No ale tady někdo převzal nějakou zprávu, převzal ji na svůj podpis. Takže on, když odchází na záchod, ať se mu chtělo nebo nechtělo, no tak ji měl vzít asi sebou. Takže to pak není, aby to sváděl na někoho jiného. To je, to je jako ve škole, kdyby někdo říkal, tak já jsem to špatně od někoho opsal. Tak to asi dostane tu špatnou známku ten, kdo to špatně opsal a ne ten, kdo od koho to bylo opsáno a kde byla chyba.

Redaktor (Jan Pokorný): V Mladé frontě Dnes říkáte, pane premiére, my stále předpokládáme, že pokud skončí neúspěchem pokus pana Topolánka o to, aby vláda dostala důvěru, zkusíme předložit vládu, která by se mohla opřít o 101 podpisů poslanců. Dovolím si zeptat, kde by se vzal ten jeden hlas?

Host (Jiří Paroubek): Tak podívejte. Já myslím, že pokud dnes to skončí 100:100, tak ta vládní koalice dostane těžký, psychologický úder. Pokud bude mít odvahu ještě pokračovat a půjde do hlasování o důvěře vládě a nedohodne se s náma na těch věcech, které považujeme za nutné, aby byly dohodnuty, tak to bude druhý, psychologický úder. Pak můžou stokrát říkat, co chtějí, že budou věčně spolu spolupracovat. Jsem na to zvědav, jak to dlouho po takovýchto úderech vydrží?

Redaktor (Jan Pokorný): Vy byste byl ochoten podpořit menšinovou vládu? Třeba jenom ODS?

Host (Jiří Paroubek): Já myslím, že toto v tuto chvíli není na pořadu dne. Máme tady prostě nějakou vládu a ta se musí snažit získat podporu.

Redaktor (Jan Pokorný): V tuto chvíli. To je často používané slovo po volbách. Rozumím důvodu, proč se používá. Ale nedá se to tak zcela vyloučit, tato varianta?

Host (Jiří Paroubek): Těch variant toho uspořádání je asi 30. takže já nemůžu vylučovat ani jednu. Každou musím zvážit.

Redaktor (Jan Pokorný): Odjíždím, pane premiére, zítra na tři týdny na dovolenou. Až se vrátím, bude mít Česká republika vládu?

Host (Jiří Paroubek): No tak určitě nějakou vládu mít bude. Jestli ta vláda už bude po hlasování o důvěře, to nevím. Jinak vám přeju ty tři neděle, abyste se zrekreoval. Já už jsem dva roky neměl dovolenou. Doufám, že se také dostanu.

Redaktor (Jan Pokorný): Tak to vám taky přeju. Děkuju za rozhovor. Hostem pořadu O kom se mluví byl předseda vlády a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Nashledanou.

Redaktor (Jan Pokorný): Živé telefonáty, které teď budeme vysílat, nejsou redigovány a vyjadřují osobní názory posluchačů. Ano, je tady druhá část pořadu O kom se mluví. Hostem byl premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. 221552155 nebo 221552255. Na těchto telefonních číslech čekáme na vaše názory. Dobrý den a máte slovo.

Projev občana: Kasinová, Praha. Já bych chtěla k tomu rozhovoru pana Paroubka. Je to teda, ať nás pánbů chrání od toho, aby on byl nějaký ještě premiérem nebo nějakým vůdčím činitelem. To je člověk, kterýmu se nedá věřit ani půl hodiny půl slova. Prostě vymýšlí si stále to, aby von byl všude první. Je to diktátor jako hrom. Je prolhanej, nadutej a naprosto ..

Redaktor (Jan Pokorný): Když dovolíte, takováhle slova na naše vysílání nepatří. Nezlobte se, my vás poslouchat déle nebudeme. Poprosíme další telefonický názor na rozhovor, který jste slyšeli před chvílí.

Projev občana: Já vím, že se to nehodí, ale to je člověk, kterýho nelze tímto způsobem.

Projev občana: Melichar, Neratovice. Já musím říci, že trochu souhlasím s tou paní přede mnou, protože takhle zahořklýho a zapšklýho člověka, jaký je pan Paroubek, který má co slovo, to nenávist proti druhý. To je prostě to, co nepatří do politiky a do vysoký politiky. Měl by vědět, že není jenom on. Že jsou tu miliony lidí a ty si přejou taky něco jinýho. Ty volby tomu daly jasně najevo. Nevyhrála levice. Vyhrála pravice. Děkuju a nashledanou.

Redaktor (Jan Pokorný): Mějte se hezky. Posloucháte pořad O kom se mluví. Dnes jsme mluvili s Jiřím Paroubkem. Teď o tom, o čem jsme mluvili, mluvíme s vámi. Máte slovo.

Projev občana: Jarda Praha. Já bych měl názor asi tenhle. Bohužel, pan Paroubek si to zavinil, tak trošku, sám. Tento stav, kterej tady je. Protože když byl ve vašem vysílání, tak jsem ho upozorňoval na to, že dělá politiku ne levicovou, ale středně pravicovou. Okrádá střední vrstvy, ať podnikatelský nebo výrobní. Dalo by se říci, když se podíváme na dnešní zákony, ať je to tenhle motoristický, ať je to o komunálních odpadech, ať je to bytovej, tak všude nejhůř na tom dopadly střední vrstvy. Dokavad nepůjdou pracovat tito lidé pro střední vrstvy a obklopuje se takovejhlema lidma kolem sebe, který mu takhle raděj a poslouchá Evropskou unii, že se musej tady zvednout ceny na Evropskou unii a ne platy k tomu, tak vždycky budou problémy. Co bych chtěl říci k tý pravicový vládě, která tady je. Potěš pánbů, kdyby přišla. Tak opravdu můžou tyto starší lidi postavit ke zdi a střílet je, protože psychicky to prostě tento tlak nevydrží. Ať je to v bytový otázce, v nájmech, ať je to v motoristický otázce. Protože lidí musí jezdit za prací. Když přijdou o řidičák, tak nebudou mít..

Redaktor (Jan Pokorný): Promiňte, váš telefonát už je dlouhý. Poprosím.. Já vás poprosím s ohledem na další telefonující posluchače, abychom se rozloučili, což jsme teď učinili. Dobrý den a máte slovo.

Projev občana: Hájek, Kladno. Já bych chtěl se vrátit ještě k těm volbám. Něco, co prostě vůbec, o čem se nemluví. Totiž to, že voliči Sociální demokracie věděli, i když na to byli upozorňováni panem Kalouskem, že je tady to nebezpečí spolupráce s Komunistickou stranou, tak přesto dávali ty hlasy. Takže těm voličům nevadí, že pan Paroubek bude spolupracovat s Komunistickou stranou. Já si myslím, že je to v pořádku, protože pořád je to levice. Jenom bych mu chtěl popřát, aby prostě ten tlak tý pravice a těch sdělovacích prostředků pravicovejch, aby ustál a aby se choval zodpovědně a prostě nepřipustil tu Modrou šanci, protože to by bylo něco strašnýho. Vono by toho bylo ještě hodně. Jednak ta vstřícnost. Toto, kdyby chtěl, tak mohl to protahovat.

Redaktor (Jan Pokorný): Stejně jako s ohledem na ostatní posluchače a jako tomu bylo u předešlého telefonujícího vám děkuju za to, že jste zavolal. Přeju hezký den. Dobrý den, další prosím.

Projev občana: Lepik Ostrava. Já, podle mého názoru, Paroubek není, v pravém slova smyslu, levicový politik. Ale blíží se to k levici. A to, že dá prostě šanci pravici, čili ti lidé prostě vůbec neuvažují. Jenže to je zásluha sdělovacích prostředků, že to tak prostě dopadlo. Protože to, co se stalo, to je něco nejhoršího, co se mohlo stát. A Paroubek by neměl ustupovat. Jenže zdá se, že ustupuju a že ustupovat bude. Jinak prostě je nesmysl těch lidí, který mluví stále o nějakých komunistech, že je to něco hrozného. Prosím vás, nezlobte se, ale v minulosti sociální demokraté spolupracovali dokonce, dá se říc, přímo s nacisty a podpořili například volbu německou sociální demokracii a dokonce i volbu Hitlera. Nikdo nenazývá prostě to. Antikomunismus měl na svědomí 2. světovou válku.

Redaktor (Jan Pokorný): Poprsím o pochopení, že čekají ještě další telefonující posluchači a dočkávají se. Dobrý den.

Projev občana: Vytlačil, Vysočina. Já bych chtěl vzkázat panu ex premiérovi Paroubkovi, že on je zbabělec, protože nekandidoval v Praze proti panu budoucímu premiéru Topolánkovi. Nepostavil se mu. Dostal strach a utekl na sever. Ještě bych mu vzkázal, že jeho pravá ruka Komunistická strana při příštích volbách skončí tak, jak komunisti na Slovensku. Děkuji a nashledanou.

Redaktor (Jan Pokorný): Hezký den. Prosím předposlední telefonát do dnešního vydání O kom se mluví.

Projev občana: Marie z Prahy. Zaprvé bych chtěla se vyjádřit ke slovníku militantnímu, který používá hlavně pan Paroubek. Když tvrdí o úderech. Tak si myslím, že to je militantní slovník. Za druhé. Jeho hlásná trouba deník Právo byl první deník, který uveřejnil zprávu o jeho pedofilii. Za další. Jeho militantní projev po volbách o únoru 1948 mluví za vše. To, že řekl, že to byla chyba, to je pozdě. Plukovníka Kubice řídila strana ČSSD, tak je to jejich odpovědnost. Za další. V minulých volbách. To byli oni, kteří říkali, že vítěz bere vše. Dokonce pan Škromach a promiňte mi, že teď budu opakovat jeho nechutný slovník. Řekl, tak dali jsme jim na prdel. Nechápu, proč teď...

Redaktor (Jan Pokorný): Já vám to neprominu, že opakujete nechutný slovník kohokoliv a loučím se s vámi. Děkuji. Na tato slova není Radiožurnál stavěn. Prosím poslední telefonát. Dobrý den.

Projev občana: Kateřina Arnotová. Já jsem jenom chtěla říci, že ten projev nebo ten rozhovor s panem Paroubkem mi přišel opravdu nehorázný. Nerozumím tomu, jak on může říkat, že je vlastně státotvorný a že on nebude bránit vzniku koalice, když vlastně od začátku, od voleb nedělá nic jiného. Jak může zpochybňovat, například hlasy zelených, který tvoří tu stovku jednu. Když on vlastně musí počítat s hlasy komunistů, který tvoří tu jeho stovku a kterých je tam docela dost.

Redaktor (Jan Pokorný): Děkuju za telefonát a to byla tečka za dnešním pořadem O kom se mluví, kde byl hostem předseda vlády a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Jan Pokorný přeje dobrý poslech u dalších programů Radiožurnálu.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu