Růžová, ne rezavá. Obyvatele kanadského městečka čekalo po ránu překvapení

9. březen 2017

Ráno se probudíte, chcete si umýt obličej a z kohoutku vytryskne růžová voda. Ne rezavá, ale opravdu růžová. Přesně tohle se stalo obyvatelům jednoho menšího města v Kanadě.

Podle starosty města Onoway za to může technická závada v úpravně vody. Do nádrží, ze kterých se čerpá voda do jednotlivých domácností, unikla chemikálie, a to konkrétně manganitan draselný, který se používá k odstraňování železa – když se rozpustí ve vodě, vzniká fialový roztok.

Místní úřady lidem radily, aby růžovou vodu jednoduše nechaly odtéct. Starosta pak zdůraznil, že nechal potrubí propláchnout a zdůraznil, že se nikomu nemohlo nic stát.

Růžovou vodu si obyvatelé fotili a snímky pak dávali na sociální sítě. Některá videa s růžovou vodou měla velký úspěch, jedno z nich dosáhlo kolem 17 tisíc zhlédnutí.

S růžovou vodou mají zkušenosti i v Austrálii. Nedávno se do růžova zbarvilo jezero ve městě Melbourne, a to kvůli teplému počasí, nedostatku deště, velkému množství soli a hlavně díky řase, která do vody vypouští červené barvivo.

autor: bal
Spustit audio