Rusko pomáhá v Sýrii vytvářet další uprchlíky. Cílem je rozložit EU, naznačuje historik Timothy Snyder

Rusko vojensky zasahuje v Sýrii. Zemi to však nepomůže, jak konstatuje americký historik Timothy Snyder. Podle jeho slov bude dál přibývat uprchlíků mířících do Evropy, což bude destabilizovat Evropskou unii.

Rusko je podle něj velmi neobvyklou společností. Už jen pro soustředění na zahraniční zpravodajství. Z tohoto důvodu potřebuje současná ruská politika dostatek zahraničních událostí.

„Místo konstatování porážky na Ukrajině otočilo Rusko list. Lze očekávat, že Rusové budou potírat každého, kdo se postaví syrskému režimu. To znamená jen víc uprchlíků,“ domnívá se Timothy Snyder.

Evropská unie je pro ruskou zahraniční politiku hlavním nepřítelem

A protože Evropská unie je podle jeho názoru pro ruskou zahraniční politiku hlavním nepřítelem, tak i zvýšení počtu uprchlíků by mohlo Vladimiru Putinovi pomoci. „Evropská unie je ukázkou, jak mohou být země bohatší a svobodnější než Rusko,“ vysvětluje Timothy Snyder.

Čtěte také


Rusové pracují na rozpadu euroatlantických vztahů, na tom, aby se Evropa vzdálila Spojeným státům. Pracují na rozpadu Evropské unie. A v takovém světě, pokud se ještě udrží pohromadě, se mohou Rusové stát relativně silnějšími. Výzva, kterou Rusové Evropě adresují, není v prvé řadě vojenská, ale ideologická.

Uprchlíci podle jeho mínění tlačí evropskou politiku doprava a právě nacionalističtí populisté jsou proti Evropské unii, což jde ruku v ruce s ruskou snahou rozložit Evropskou unii. „To může být za ruskou politikou v Sýrii,“ upozorňuje Timothy Snyder v rozhovoru s moderátorem Petrem Dudkem.

S reputací Česka v Evropské unii je problém

Nelze však očekávat, že by se Rusko vzdalo Ukrajiny. „Vladimir Putin ale nemá z Ukrajiny dobré zprávy, které by nabídl ruskému lidu. Rusové proto nechají konflikt zamrznout, ale jejich základním cílem je destabilizovat Ukrajinu, aby se Evropská unie nemohla dál rozšířit,“ vysvětluje.

V této situaci není reputace České republiky v Evropě nejlepší. „Myslím, že panuje rozladění, že Češi pojímají otázku uprchlíků pouze v úzce nacionálním smyslu, nikoli jako širší evropský problém vyžadující celoevropské řešení,“ domnívá se.

Čtěte také

Petr Dudek a historik Timothy Snyder

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: pdu , šše
Spustit audio