Ruské útoky hlásí východ i západ Ukrajiny. Šestnáctý den války hodinu po hodině

11. březen 2022

Na Ukrajině bylo dosud evakuováno přes 400 tisíc lidí, uvedl podle agentury Reuters ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj. Většina evakuovaných podle něj uprchla z oblastí bojů mezi ukrajinskou a ruskou armádou. Moskva znovu nabídla, že umožní evakuaci obyvatel Ukrajiny do Ruska.

Bombardování na Ukrajině pokračuje. V několika městech se znovu rozezněly sirény. Informace o útocích přicházejí ze západu i z východu země. Aktuálně z města Luck a Dnipro.

V Lucku, což je město na západu země a v předešlých dnech tam byl relativní klid, zasáhly podle BBC ruské jednotky letiště a také továrnu, ve které se opravují motory stíhaček. Výbuchy jsou slyšet i v Dnipru.

Tempo ruských jednotek na Ukrajině podle Velké Británie zpomaluje. Může to znamenat nedostatek vojáků na válečném území nebo změnu strategie. Tomu nasvědčuje i změna pozic ruského konvoje tanků ve směru na Kyjev, informuje agentura Reuters s odkazem na fotografie soukromé americké společnosti Maxar Technologies.

Konvoj se podle nich naposledy nacházel severozápadně od metropole u letiště Hostomel, o které se v posledních dnech také bojovalo. Teď se zdá, že se naopak rozptyluje.

Čtěte také

Kolona se přeskupila a některé tanky vjely do lesů. Poblíž se nacházejí i tažné houfnice v palebných pozicích. Až 64kilometrová kolona, která se objevila v prvních dnech invaze, mířila na Kyjev, po pár dnech se ale zastavila.

Na Ukrajině je teď velmi chladno a teplota hluboko pod nulou, což tankům neprospívá. Podle Spojených států začala ruská armáda víc sázet na rakety a zbraně dlouhého dosahu než na pozemní vojska.

Ruské letouny v dalším ukrajinském městě Charkov bombardovaly i budovu výzkumného institutu s jaderným reaktorem, informoval poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Hořel ale jen hostel, který sídlí vedle výzkumného centra. Zvýšená radiace nebyla podle prezidentské kanceláře zaznamenána.

Americký Senát schválil návrh rozpočtu na letošní fiskální rok, počítá se v něm i s humanitární i vojenskou pomocí Ukrajině s částkou přes 13,5 miliardy dolarů. Ještě v pátek by ho měl podepsat i prezident Joe Biden, který chystá další kroky na pomoc válkou zkoušené zemi. Také unijní lídři na summitu ve Versailles podpořili přijetí nových sankcí proti Rusku.

Celý ranní Speciál najdete v audiu hodinu po hodině.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.