Rozumíte platbám za „zelenou elektřinu“? Vysvětlíme, kolik platíte a proč

23. březen 2015
Žurnál servis

Víte, kolik z vašeho účtu za elektřinu dostanou výrobci takzvané zelené energie? A máte přehled o tom, jak se tato částka vypočítává? Náš posluchač si není jistý ani poté, co prostudoval vyúčtování od dodavatele proudu, a proto Žurnál servis spolu s mluvčím Energetického regulačního úřadu vysvětloval, jak to vlatně je.

Posluchač našel na výpisu dodavatele energie dvakrát zaúčtovanou částku 495 korun, a myslí si, že jde o poplatek související se změnou tarifu – ten totiž loni měnil právě dvakrát.

„Je to platba povinná, a počítá se nikoliv ze sazby, ale z každé spotřebované megawatthodiny. To znamená, že za každou megawatthodinu, kterou spotřebuje libovolný spotřebitel v ČR, zaplatí 495 korun jako povinný vícenáklad na obnovitelné zdroje,“ vysvětluje Chvojka.


Ve skutečnosti je částka příspěvku na obnovitelné zdroje 820 korun na megawatthodinu, ale ERÚ se podařilo prosadit, že rozdíl do částky 495 Kč doplácí státní rozpočet.

Pokud posluchač našel na účtu tuto částku uvedenou dvakrát, znamená to, že jeho spotřeba okolo zmíněných dvou MWh.

„Pravděpodobně si doma elektřinou jen svítí a teplo a teplou vodu si zajišťuje jinak,“ komentuje mluvčí.

Většina domácností má spotřebu vyšší, a na obnovitelné zdroje tedy také platí víc. Systém, jakým jsou příspěvky na „zelenou energii“ účtovány, by se ale brzy měl změnit.

„Nově, i na základě přání EU, se nebude platit za spotřebu, ale podle kapacity. To znamená, v zásadě, že domácnosti budou platit příspěvek podle velikosti jističe, přičemž nemůžou platit více než dneska; ale v případě, že se například rozhodnou, že si sníží jistič, nebo ten jistič mají menší, tak by mohli platit méně,“ vysvětluje Chvojka.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio