Rozhovor s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem

Dobrý podvečer u vysílání Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu, konkrétně u středečních Dvaceti minut vás vítá Martin Veselovský. Po dvaceti měsících od vystoupení ředitele ÚOOZ Jana Kubiceho na sněmovním výboru s takzvanou Kubiceho zprávou o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy podala Česká strana sociálně demokratická a její předseda soudní žalobu na Policii České republiky a také na plukovního Kubiceho. Viní je z protiprávního zásahu do politického boje. Zároveň dnes na zasedání vlády předložil ministr vnitra svoji koncepci boje proti organizovanému zločinu. A není také možno zapomenout, že jen šestnáct dní zbývá do prezidentské volby. Hostem dnešních Dvaceti minut je předseda České strany sociálně demokratické Jiří Paroubek. Dobrý večer, vítejte v rozhlase.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Začněme s dovolením volbou prezidenta. Za jak jisté považujete, že všech pětaosmdesát zákonodárců, které máte k dispozici, abych tak řekl, bude hlasovat pro Jana Švejnara?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak já o tom nepochybuji, takže to je jistota.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To je jistota?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mně už je to téměř otřepané ten argument používat, ale když se podíváme o pět let zpátky, tak by tehdy možná Miloš Zeman také říkal to je jistota.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak já nevím, co by dělal Miloš, co říkal Miloš Zeman, ale víte, Miloš Zeman určitým způsobem v té době, kdy byl předsedou strany vystupoval. Vystupoval uvnitř strany a někteří lidé mu to těžko mohli zapomenout, takže ty emoce, které mezi některými poslanci a jím byly, tak prostě nemohl asi přehlédnout. Sociální demokracie dneska je v jiné situaci, o tom jsem pevně přesvědčen.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je plna jiných lidí a jiných zákonodárců.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Já myslím, že někteří lidé jsou stejní, ale víte, já nejsem ten, který by organizoval útoky osobní na lidi v rámci sociální demokracie, čistky něco podobného, takže v sociální demokracii je úplně jiná atmosféra.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane předsedo, vy jste zastáncem veřejné volby prezidenta, říkám to správně?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak ne nějakým bezhlavým zastáncem, to znamená já jsem zastáncem toho, aby se na tom politické strany dohodly. Pokud se nedohodnou, tak bude prostě tajná volba, tu beru na vědomí, ale já jsem si všiml v průzkumech veřejného mínění včera, že pokud jde o tu veřejnou volbu, tak by ji dávali občané přednost před tajnou volbou. Já bych takové volbě také dával přednost.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Měli by se politici v takovém momentě řídit průzkumem veřejného mínění?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
To si nemyslím, že je vždycky nutné, ale spíš i pro mě to bylo podpůrné, řekněme, stanovisko, protože já sám jsem si myslel, že by to bylo dobré, aby ta volba byla veřejná, protože v těch spekulacích, které tady jsou, které se objevují a které směřují k tomu, že bychom měli jako politická třída vypadat tedy jako nějací šarlatáni nebo lidé, kteří politikaří, nechají se ovlivňovat kdoví čím, nebo dokonce korumpovat, no tak je lepší hlasovat naprosto transparentně, ale říkám, pokud získá převahu jiný názor, tak to budu respektovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co vám taky jiného zbyde.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Přesně tak, to už tak v demokracii je, že se v určitém okamžiku hlasuje nad určitým návrhem nebo k určitému návrhu a něco získá většinu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak buďme zcela korektní a buďme zároveň velice realističtí. Podívejme se, že téměř všichni, anebo možná úplně všichni zákonodárci ODS, kteří budou hlasovat ve volbě prezidentské, jsou pro tajnou volbu. Spolu s nimi to říká i předseda Komunistické strany Čech a Moravy. Dá se tedy předpokládat, že komunisté budou také spíše pro tajnou volbu. Je vůbec reálné, aby se uvažovalo, že se 8. února v první volbě bude hlasovat veřejně?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak podívejte, já myslím, že zejména názor komunistické strany se může ještě určitým způsobem vyvíjet, je určitý čas ještě do té volby.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, proč by se mohl, nebo měl vyvíjet?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Já nevím, já myslím, že budeme o těch věcech diskutovat a určitě ani komunisté nemohou, řekněme, přehlédnout ten převažující názor veřejnosti a tedy i jejich voličů, protože to veřejné mínění potom v těch volbách, které tady budou někdy za dva a čtvrt roku, tak tohle to všechno nám politikům sečte, jak se ohlížíme na názory voličů, takže určitě se bude ten názor vyvíjet. Ale já říkám znova, a já to nepovažuju za fatální otázku, budeli veřejná volba, budeli ten návrh předložen, já pro něj budu hlasovat. Pokud to získá převahu tenhle ten návrh, tak budu rád. Pokud ne, tak budu respektovat ten výsledek a nějak mě to neruší.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Bude ten návrh předkládat někdo ze sociálních demokratů?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Já myslím, že jenom v případě, pokud zjistíme, že by takový návrh získal většinovou podporu. To znamená, pokud vím, tak předseda Poslanecké sněmovny oslovil jednotlivé politické kluby jak v Poslanecké sněmovně, tak myslím i v Senátu a snaží se sondovat ten konečný názor těchto klubů, no a podle toho se asi zařídí. Já nevím, já jsem s ním nehovořil, ale myslím, že je potřeba, aby to první hlasování skončilo nějakým konsensuálním způsobem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A teď pro nás úplně normální lidi, co to znamená, že by první hlasování mělo skončit konsensuálním způsobem?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak aby nebylo nějaké drama a nemá smysl jít do hlasování. Jinak řečeno, které by bylo prohrané, takže předpokládám, kdybych já byl na místě předsedy Poslanecké sněmovny a zjistil bych, že tedy tím převažujícím návrhem politických, názorem politických klubů je tajná volba, no tak bych asi vyšel s tím návrhem na tajnou volbu. O tom by se hlasovalo. Pokud to získá většinu, no tak by se hlasovalo podle tajné volby. Když by to nezískalo většinu, tak by byla volba veřejná. Obě dvě ty možnosti jsou rovnocenné podle jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane předsedo Paroubku, dnes odpoledne byl premiér české vlády Mirek Topolánek hostem Rádia Česko Českého rozhlasu. Pojďme si poslechnout jeho argumentaci, která se týká právě veřejné volby prezidenta.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér /ODS/ /ukázka/:
Ta veřejná volba přece jenom trochu nabuzuje tu dobu minulou. Prostě ty vztahy, dneska sekretariáty si zkontrolují, jak ty jejich ovečky prostě mávají rukama jako na spartakiádě. Ta tajná volba přece jenom umožňuje těm lidem se rozhodnout. To je, já to říkám, přestože to znamená jisté riziko i pro mě nebo našeho kandidáta, ale mně to připadá, že v tom je ta důstojnost. Přál bych si, aby ta volba spíš stabilizovala než destabilizovala politickou scénu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tolik Mirek Topolánek pro Rádio Česko. Jaká je vaše reakce, pane předsedo?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak já myslím, že jakákoliv záležitost, která v životě společnosti je, tak se dá, řekněme, zargumentovat jak pro, tak proti, takže pan premiér říká něco o stranických sekretariátech. Já si myslím, že já bych dával přednost transparentnosti, aby lidé viděli, kdo koho volí a já se za to nestydím, takže určitě se nemá za co stydět ani dalších 280 zákonodárců.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Existuje listina s pětaosmdesáti podpisy sociálnědemokratických zákonodárců a volitelů?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Nic takového jsme nedělali. Nevím, jestli k tomu dojde. Rozhodně to nebude iniciativa vedení sociální demokracie.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že by mohla vzejít třeba zdola takříkajíc?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
To nevylučuju, ale já osobně dávám přednost dobrovolné kázni lidí a spoléhám na inteligenci a na zkušenost lidí, kterou udělali před pěti lety.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste před pěti lety, pane předsedo Paroubku, nebyl v Poslanecké sněmovně, nebyl jste členem Parlamentu České republiky, ale možná si z televizních přenosů a z pozdějších komentářů pamatujete, jaké různé triky se používaly na to, aby právě ty stranické sekretariáty se dozvěděly, jak kdo hlasuje. Jsou to ty známé, řekněme, kroky se vzdáleností uren, s různě transparentními jaksi, s různě transparentním vypisováním do hlasovacích lístků a tak dále a tak dále. Na to se ptám, jestli to bude sociální demokracie nějakým způsobem používat?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak podívejte, já myslím, že z těch stranických sekretariátů by se neměli dělat strašáci. Rovnou řekněme, že by to mělo zajímat, nebo mohlo zajímat vedení politických stran, určitě by to zajímalo pana Topolánka, zajímalo by to i mě, jak kdo by třeba hlasoval, no ale třeba v té tajné volbě, a to bychom se prostě nedozvěděli, z toho hlediska by bylo asi poctivější, aby tady byla veřejná volba, ale znova opakuji mě to neruší. Jinak na tom stranickém sekretariátu já mám jenom sekretářky, aspoň v tom mém sekretariátu, takže ty to asi tak moc nezajímá. Ty triky opravdu asi nějaké jsou, ale já jsem pro to, abychom ty triky nějak nepoužívali. Já opravdu bych dával přednost politicky korektnímu vedení této věci a je zřejmé, že vůči lidem, kteří považují politickou korupci za naprosto, nebo korupci za naprosto běžný nástroj své činnosti, a toto se stále více dá charakterizovat tato vláda jako Dalíkova vláda, tak je to trošku obtížné, ale i to si myslím, že je možné si dovolit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Možná by asi bylo korektní nějakým způsobem vyargumentovat, proč této vládě říkáte Dalíkova a spojujete ji s korupčním jednáním, pane předsedo?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak podívejte, já myslím, že to, že tato vláda je postavena na pozici této vlády, je založena na tom, že se jim podařilo získat dva bývalé naše zákonodárce, tak asi málokdo věří tomu, že Melčák s Pohankou jsou lidé, kteří přišli, protože náhle ideově prozřeli a že se stali ze dne na den tedy ideovými souputníky strany, proti které léta vystupovali. V jednom případě to bylo, já nevím, čtrnáct let, v tom druhém deset let dokonce v Poslanecké sněmovně. Kromě toho připomíná mi takovou kauzu korupčního charakteru, jako byla snaha získat poslance sociální demokracie Ploce, což ocenil už po dvakrát soud ve dvou instancích tím, že prostě odsoudil toto jednání...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu ten soud, pane předsedo, a to řekněme na rovinu, nijak nezřetězil to, že ta korupce proběhla v režii této vlády.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
No tak určitě to ale někdo neprováděl jako skaut, aby někdo vytáhl s kapsy...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale není to potvrzeno.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
...pět milionů. Tak potvrdil to de facto rozsudek, že tady někdo se pokusil o korupci vůči sociálnědemokratickému poslanci, takže těch indicií je celá řada.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Budiž, berme to tedy jako názor předsedy české sociální demokracie Jiřího Paroubka.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak já si myslím ale, že tady existují velmi silné indicie toho, že tomu tak prostě je. Já si myslím, pane redaktore, a to víme, že s ohledem na to, že proti sociální demokracii je osmdesát, devadesát procent médií, teď si představte, že by tady byla nějaká taková věc, taková aféra, která se strhla kolem korupce, pokusu o korupci našeho poslance Ploce, který vystupoval velmi statečně a zásadově a že by tedy někdo takhle byl odsouzen dokonce s vazbou na uprchlého zločince Petera, no tak už by se tady spekulovalo o propojení sociální demokracie s organizovaným zločinem. Zatím můžeme propojovat s organizovaným zločinem jenom ODS.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím v těchto Dvaceti minutách Jiří Paroubek, předseda české sociální demokracie. A jinak co se týče k osmdesáti, devadesáti procentům českých médií, které jsou proti české sociální demokracie, to je opět jen váš názor, není exaktně potvrzen.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak empiricky bych řekl, že ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Exaktně není empiricky.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
No tak já myslím, že empiricky ano. Ta moje zkušenost je prostě taková, já zkusím rozeslat pár svých článků a uvidíte, jestli mně ta média tyto články vezmou, což se třeba před rokem nestávalo, že by mě odmítali běžně mé články.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak dobře.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Pro jiné funkcionáře sociální demokracie už tahle ta blokáda platí delší dobu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Asi bychom se museli bavit i o vnitroredakční kultuře různých médií a tak dále, ale budiž.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
To určitě ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Znovu říkám, názor Jiřího Paroubka. Na včerejší tiskové konferenci jste, pane předsedo, prohlásil, že nemá cenu spekulovat o jiném prezidentském kandidátovi, protože Jan Švejnar zvítězí v první volbě. To je, řekl bych, prohlášení z těch ranků mediálních, anebo to je podloženo také nějakou empirií?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak podívejte, pokud ty hlasy budou rozčleněny tak, jak to já vidím, to znamená, že pan Švejnar získá zhruba polovinu lidoveckých hlasů a pokud jej podpoří komunisté, což jsou dvě klíčové věci, tak má velkou šanci zvítězit nad Václavem Klausem a já myslím, že i ta nervozita okolí Václava Klause nasvědčuje tomu, že si tuhle tu možnost uvědomuje leckdo, kdo se v té politice pohybuje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že prohlášení kontinuální už zhruba měsíční předsedy Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěcha Filipa, který říká jednak o vás, že jste si nechal zelenými, stranu, která má šest poslanců, nadiktovat Jana Švejnara a který také mimo jiné říká, že komunisté tou první volbou takříkajíc proběhnou, aby na konci, až ta volba proběhne neúspěšně, mohli předložit své kandidáty politickým stranám, tak myslíte si, že jeho názor není relevantní?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak já zatím beru ty věci jako součást určité vyjednávací taktiky ze strany komunistické strany a já neříkám, že to neberu vážně, no ale především se o žádný diktát, pokud jde o návrh zelených, nejednalo. Já jsem viděl podporu v tom politickém středu a pravém středu a mně nejde o to, to uvidíme, jestli je rozdíl mezi mnou a panem Filipem, mezi sociální demokracií a komunistickou stranou. My prostě nemáme nějaké ideové zábrany, nebo ideologické zábrany, pokud jde o postavení kandidáta do volby. Nám jde především o úspěch a pokud bude postaven čistě levicový kandidát, tak úspěch nebude, to je zřejmé. A pokud bude postaven komunistický kandidát, no tak možná, že získá komunistické hlasy, no ale to bude tak asi všechno a Václav Klaus si bude mnout spokojeně ruce a bude otevírat šampaňské. Takže tahle cesta, pokud by se po ní komunisté vydali, tak je cestou k politické porážce a k vítězství Václava Klause, a to určitě komunisté nechtějí. Budou se chovat určitě jako opoziční strana. Pokud ne, tak samozřejmě, že je to jejich věc, ale já si myslím, že zatím se chovali, aspoň jak já mám s nimi zkušenost za ty téměř tři roky, co jsem byl jednak premiérem a jednak předsedou sociální demokracie, tak se chovali předvídatelně. Tohle takovému jednání, toto jednání, pokud by šli nějakým jiným způsobem, tak já bych osobně nerozuměl a nemělo by logiku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zda tomu rozumím dobře, tak pro vás se budou předvídatelně chovat ve chvíli, kdy v první volbě podpoří Jana Švejnara, to je pro vás předvídatelné jednání?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Určitě ano. Tomu bych já rozuměl, protože jestli mají a chtějí zabránit volbě Václava Klause, tak se takto mají chovat, stejně tak jako my se máme chovat, pokud jsme dostali od sjezdu sociální demokracie úkol, abychom zabránili volbě Václava Klause, tak naší povinností je hledat toho nejsilnějšího kandidáta, který by byl nadstranickým kandidátem přijatelným pro strany zleva napravo, nebo zprava nalevo, jak chcete.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A tím je stále ještě i těch příštích šestnáct dní Jan Švejnar?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Myslím si, že tím kandidátem je Jan Švejnar a my nejednáme v tuhle chvíli s nikým jiným.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká v těchto Dvaceti minutách Radiožurnálu Jiří Paroubek, předseda České strany sociálně demokratické. Vy jste, pane předsedo, podal spolu s celou stranou žalobu na Jana Kubiceho, bývalého ředitele ÚOOZ, na Policii České republiky. Viníte je z narušení politického boje. Co si slibujete od té žaloby?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak jednak to, že viníci toho bezprecedentního zásahu do politického boje čtyři dny před volbami budou potrestáni. To jest pan Kubice, pan Vlas a eventuálně další. Myslím si, že to byla kauza, která byla politicky motivována a zejména o co nám jde je to, aby taková kauza se nemohla takovýto přístup policie, takovýto zásah do politiky, zejména těsně před volbami, aby se nemohl už nikdy opakovat. Útvar ÚOOZ zasahoval politicky několikrát v té kauze biolih, o kterou se opírala silně ta takzvaná Kubiceho zpráva. Jenom připomínám, že několik úředníků, kteří byli, měli sociálnědemokratickou legitimaci, tak bylo teatrálním způsobem zatčeno, odvedeno takříkajíc v klepetech někteří ze svých pracovišť.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Kteří to byli?

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Ta jména já si ani v tuhle chvíli nepamatuju, ať mi odpustí, ale myslím, že bude také dobré, když je ani jmenovat nebudu. Zatím z toho zůstalo jediné, jediný člověk, který je obviněn nikoliv po té době za korupci, ale za pokus o podvod a ti další budou i jako svědkové. To je prostě, celá ta kauza se rozsypala. Člověk, který vedl ten útvar ÚOOZ, to jest plukovník Kubice, prostě pracoval na politickou objednávku, nic jiného mě nenapadá, jak...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A jen poslední...

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
...to hodnotit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jen poslední krátká otázka, prosím krátkou odpověď. Předpokládám, že na vás jako žalující straně by mělo být z nějaké míry důkazní břemeno. Vy byste měl asi disponovat nějakou sumou důkazů, které předložíte.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak já myslím, že to je věc našich právníků a ti mně tvrdí, že naše pozice je v tomhle tom silná a že předpokládají, že ta naše pozice tedy, že dokáží ty pozici vyargumentovat. Já chci říct otevřeně jednu věc, aniž jsem to s nimi tedy zkonzultoval. Myslím si, že pokud nebudeme úspěšní u českých soudů, tak prostě půjdeme s tou záležitostí k mezinárodnímu soudu. Prostě lidé jako plukovník Kubice nepatří do policie. Je potřeba také vidět, že ten člověk si chce udělat vlastní detektivní agenturu, chce ve své práci...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A teď jenom podotýkám, pane předsedo, plukovník Kubice tu není, nemůže se bránit, tak prosím držme, řekněme, presumpci neviny.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tak já ji rád budu držet, ale pan plukovník ji nedržel.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
U toho, prosím, skončeme, protože skončilo i dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Jiří Paroubek, předseda České strany sociálně demokratické byl mým hostem. Děkuji za váš čas. Na shledanou.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Také a na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
U mikrofonu byl také Martin Veselovský. Přeji vám příjemný podvečer. Nezapomeňte, že přesně v osmnáct hodin začíná také na Českém rozhlase 1 Radiožurnálu Radiofórum.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio